• Dnes je: Sobota 18. mája 2024 meniny má Viola

Na vyplácanie dôchodkov bude Sociálna poisťovňa potrebovať rekordnú pomoc od štátu, budú jej chýbať miliardy eur

Na vyplácanie dôchodkov bude Sociálna poisťovňa potrebovať rekordnú pomoc od štátu, budú jej chýbať miliardy eur

Na zabezpečenie schopnosti vyplácať dôchodky, nemocenské dávky či dávky v nezamestnanosti bude Sociálna poisťovňa potrebovať v nasledujúcich troch rokoch rekordne vysokú finančnú pomoc od štátu.

Kým vlani štát Sociálnej poisťovni pomohol sumou 103,5 milióna eur, už v tomto roku by malo do poisťovne zo štátneho rozpočtu smerovať 1,06 miliardy eur. Ide o najvyššiu finančnú čiastku za posledných desať rokov.

Návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne

V rokoch 2024 až 2026 by pritom mala požadovaná pomoc zo štátneho rozpočtu pre Sociálnu poisťovňu ešte viac rásť.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2024 a rozpočtového výhľadu na roky 2025 a 2026. V budúcom roku by malo ísť takmer o 1,7 miliardy eur, v roku 2025 o 2,02 miliardy eur a v roku 2026 by pomoc štátu mala presiahnuť 2,22 miliardy eur.

Počas nasledujúcich troch rokov tak ide o sumu 5,94 miliardy eur. Je to pritom viac, ako Sociálna poisťovňa dostala zo štátneho rozpočtu za posledných desať rokov. V rokoch 2014 až 2023 totiž zo štátneho rozpočtu do poisťovne smerovalo 5,21 miliardy eur.

Medziročný nárast výdavkov na penzie

Výdavky Sociálnej poisťovne na vyplácanie dôchodkových dávok za osem mesiacov tohto roka medziročne vzrástli o 1 miliardu 358 miliónov eur. Kým v januári až auguste minulého roka vynaložila poisťovňa na výplatu penzií 5,49 miliardy eur, za osem mesiacov tohto roka to bolo 6,85 miliardy eur.

Medziročný nárast výdavkov na penzie o 1 miliardu 358 miliónov eur je pritom rekordný. Vlani sa totiž osemmesačné výdavky poisťovne na penzie medziročne zvýšili len o 179 miliónov eur a v roku 2021 o 204 miliónov eur.

Valorizácia aj rodičovský dôchodok

Za výrazným zvýšením výdavkov na penzie stojí tohtoročná dvojnásobná valorizácia dôchodkov, ako aj zavedenie rodičovského dôchodku. Od 1. januára tohto roka zvýšila poisťovňa všetky penzie o 11,8 percenta. Napríklad priemerný starobný dôchodok tak od začiatku tohto roka stúpol o viac ako 61 eur.

Od 1. júla tohto roka poisťovňa mimoriadne zvýšila všetky dôchodkové dávky o 10,6 percenta. Znamenalo to opätovný nárast priemernej starobnej penzie o viac ako 60 eur. Okrem toho len za prvý polrok tohto roka poisťovňa vyplatila rodičovské dôchodky v sume takmer 270 miliónov eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie