• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Zákonník práce sa má meniť, zamestnanci v stavebníctve budú môcť požadovať vyplatenie mzdy aj od dodávateľa služby

Zákonník práce sa má meniť, zamestnanci v stavebníctve budú môcť požadovať vyplatenie mzdy aj od dodávateľa služby

Úrad na ochranu osobných údajov však upozorňuje na to, že je potrebné vymedziť rozsah osobných údajov o zamestnancoch, ktoré je povinný zamestnávateľ poskytnúť dodávateľovi služby.

19.7.2023 (SITA.sk) - Zamestnanci v stavebníctve, ktorým ich zamestnávateľ nevyplatil mzdu, budú môcť od budúceho roka požadovať vyplatenie mzdy alebo jej časti aj od dodávateľa služby.

Osobné údaje zamestnancov

Pôjde o stavebné práce, týkajúce sa konštrukcie, opráv, údržby, prestavby alebo demolácie budov. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorý ministerstvo práce a sociálnych vecí predložilo do pripomienkového konania.

Úrad na ochranu osobných údajov však upozorňuje na to, že je potrebné vymedziť rozsah osobných údajov o zamestnancoch, ktoré je povinný zamestnávateľ poskytnúť dodávateľovi služby. Všeobecne formulované znenie žiada úrad nahradiť konkrétne stanoveným rozsahom osobných údajov.

„Zákonodarca musí v texte legislatívneho predpisu jasne a určito upraviť, o aké osobné údaje ide s ohľadom na dosiahnutie sledovaného účelu," uviedol Úrad na ochranu osobných údajov.

Vzhľadom na slabšiu pozíciu zamestnancov v pracovnoprávnych vzťahoch, navyše v situácii nevyplatenia mzdy, sa podľa úradu všeobecnou formuláciou v navrhovanom znení umožní široký výklad rozsahu osobných údajov potrebných na vyplatenie mzdy.

„Navrhujeme jednoznačne v zákone naformulovať, aké údaje zamestnávateľ na vyplatenie mzdy potrebuje, pričom je potrebné pri takto stanovenom rozsahu zohľadniť a rešpektovať zásadu obmedzenia účelu s prepojením na zásadu minimalizácie spracúvania osobných údajov," odkázal úrad rezortu práce a sociálnych vecí.

Garantované právo na mzdu

Navrhovanou úpravou sa podľa úradu dosiahne jednoznačnosť a v praxi aj rovnaká aplikácia pre všetky budúce pracovnoprávne vzťahy.

Zamestnanci v stavebníctve majú mať vďaka novele Zákonníka práce lepšie garantované právo na mzdu najviac v sume minimálnej mzdy za každú hodinu práce vykonávanú pre dodávateľa služby.

Návrhom novely pracovného kódexu ministerstvo práce reaguje na výhrady Európskej komisie, ktorá upozornila na nesúlad slovenských právnych predpisov s príslušným článkom európskej smernice o vysielaní pracovníkov v rámci poskytovania služieb.

Novelou Zákonníka práce sa tak má rozšíriť subdodávateľská zodpovednosť za nevyplatenie mzdy pri stavebných prácach. Dodávateľ služby má zodpovedať na vyplatenie mzdy alebo jej časti najviac v sume minimálnej mzdy patriacej za každú hodinu práce, ktorou sa zamestnanec podieľal na kontrakte svojho zamestnávateľa. Túto mzdu poskytne dodávateľ v rozsahu tzv. „čistej“ mzdy a dodávateľ služby nebude zodpovedný za výkon zrážok zo mzdy zamestnanca.

Zamestnávateľ bude naďalej zodpovedný za poskytnutie zostávajúcej časti mzdy a za výkon zrážok.

Harmonizácia s právom EÚ

Ak by išlo o zamestnanca, ktorý vykonal prácu pre dodávateľa služby v rozsahu 174 hodín v príslušnom kalendárnom mesiaci, návrh novely Zákonníka práce umožní zamestnancovi, ktorému jeho zamestnávateľ neposkytol splatnú mzdu, požiadať dodávateľa služby o výplatu mzdy najviac v sume 700 eur, teda v sume aktuálnej minimálnej mzdy. Dodávateľ služby sa v tomto prípade stane „ručiteľom“ za vyplatenie tejto mzdy, ak ju neposkytol zamestnávateľ.

„Predložený návrh zákona je plnou harmonizáciou s právom EÚ. Ide o minimalistický model transpozície, pri ktorom nedochádza ku goldplatingu," dodalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Viac k téme: Mzdy, Novela zákona, Stavebníctvo
Zdroj: SITA.sk - Zákonník práce sa má meniť, zamestnanci v stavebníctve budú môcť požadovať vyplatenie mzdy aj od dodávateľa služby © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 26. jún 2024

horoskopy na dnes stredu 26 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Neplytvajte zbytočne energiou. Ak sa k niekomu správate milo zo súcitu, dlho vám takéto "nadšenie" nevydrží. A navyše - práve váš chránenec vám môže uštedriť úder pod pás.

Býk 21.4. - 21.5.

Nenechajte sa znechutiť momentálnou situáciou a pokračujte v nasadenom tempe. Nakoniec dobre viete, že čím viac prekážok máte pred sebou, tým viac vás to priťahuje.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Možno by ste chceli na poslednú chvíľu zmeniť svoje plány. Ak však neurobíte dostatočné bezpečnostné opatrenia musíte rátať s istým rizikom. V jednej záležitosti vás čaká prekvapenie.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes vás zaujme niekto svojimi zaujímavými názormi. Radi by ste sa s ním porozprávali, aby ste sa zbavili svojich pochybností. Nenechajte si nahovoriť niečo, o čom nie ste skalopevne presvedčení.




Všetky Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie