• Dnes je: Nedeľa 29. septembra 2024 meniny má Michal, Michaela

Právnik: Pellegrini chce o podpise zákona o STVR rozhodnúť budúci týždeň, zákon však nemôže nadobudnúť účinnosť pred jeho vyhlásením v Zbierke zákonov

Právnik: Pellegrini chce o podpise zákona o STVR rozhodnúť budúci týždeň, zákon však nemôže nadobudnúť účinnosť pred jeho vyhlásením v Zbierke zákonov

Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona, uviedol Pellegrini.

26.6.2024 (SITA.sk) - O podpise nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) chce prezident Peter Pellegrini rozhodnúť v priebehu budúceho týždňa. Zákon o STVR však má byť účinný už od pondelka 1. júla.

Ústavný právnik Vincent Bujňák pre agentúru SITA uviedol, že každý zákon nadobúda platnosť vyhlásením v Zbierke zákonov, pričom účinnosť môže výnimočne nadobudnúť v rovnaký deň ako nadobudol platnosť.

Súčasne dodal, že zákon nemôže nadobudnúť účinnosť ešte pred tým, než nadobudne platnosť, teda pred jeho vyhlásením v Zbierke zákonov.

Adresáti právnej úpravy musia byť oboznámení

Je to odôvodnené princípmi právneho štátu, pretože v právnom štáte sa musia adresáti právnej úpravy najprv so svojimi povinnosťami oficiálne oboznámiť. Nie je prípustné, aby adresátov právnej úpravy zaväzoval zákon, s ktorým sa ešte oficiálne neoboznámili. Z tohto pravidla existuje výnimka v trestnom práve, ale len ak je to pre páchateľa priaznivejšie. V Zbierke zákonov môže byť vyhlásený taký zákon, ktorý je podpísaný tromi najvyššími ústavnými činiteľmi alebo je možné vyhlásiť aj zákon bez podpisu hlavy štátu, pokiaľ parlament prelomil jeho veto a hlava štátu zákon naďalej odmieta podpísať,“ vysvetlil ústavný právnik.

Pellegrini tvrdí, že považuje za dôležité oboznámiť sa so schváleným znením zákona, obzvlášť v situácii, keď je zákon predmetom výraznej pozornosti doma i v zahraničí.

Platí však moje vyjadrenie, že pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, som pripravený ho podpísať. Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona,“ uviedol prezident.

Podobný prípad z roku 1996

Podľa legislatívneho procesu má prezident po prijatí zákona v Národnej rady SR 15 dní na to, aby zákon podpísal alebo vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie.

Ústavný právnik Bujňák informoval, že k podobnému prípadu sa v minulosti vyjadroval aj Ústavný súd SR.

Išlo o zákon o prokuratúre z roku 1996, ktorý bol v Zbierke zákonov publikovaný 12. novembra 1996, ale účinnosť nadobudol 1. novembra 1996. Ústavný súd vtedy vytkol Národnej rade SR, že prijala zákon narúšajúci princíp právnej istoty a spochybňujúci právny štát. Podľa ústavného súdu nemal žiaden orgán právomoc zistený rozpor preklenúť výkladom,“ spomína právnik.

Ako dodal, nesúlad časti zákona obsahujúcej účinnosť s ústavou preto mala za následok neúčinnosť citovaného zákona ako celku.

Po náleze ústavného súdu musela chybu napraviť národná rada tým, že v marci 1998 napadnutý zákon novelizovala a jeho účinnosť opravila tak, aby rešpektovala princípy právneho štátu,“ doplnil.

Poslanci parlamentu odobrili zrušenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorú nahradí Slovenská televízia a rozhlas (STVR) v štvrtok 20. júna. Za hlasovalo 78 poslancov koalície, opozícia sa hlasovania nezúčastnila. Materiál deklaruje zámer vytvoriť novú inštitúciu, ktorá bude objektívne napĺňať verejnoprávny charakter vysielania.

Navrhované zmeny vyplývajú z negatívnych skúseností vyplývajúcich z aplikácie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a komparácie skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, predovšetkým v Európe," píše sa v ňom.

Rovnako zdôrazňuje, že rozhlas a televízia sa formálne nerozdelia, no vytvoriť by sa mal priestor na samostatný rozvoj oboch.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 28. september 2024

horoskopy na dnes sobotu 28 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Skôr ako sa niekomu zaviažete, dobre si všetko premyslite a pozisťujte, čo sa dá. Neskôr sa budete márne vyhovárať, že ste nemali dosť informácií. Opatrnosť je matkou múdrosti.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte výnimočnú možnosť presadiť sa v tvrdej konkurencii. Vďaka známostiam a vašej usilovnosti by ste mohli zlepšiť vaše pracovné postavenie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes máte možnosť vrátiť staré dlžoby a vybaviť finančné záležitosti, ktoré ste považovali za stratené. Zažijete veselú príhodu pri ceste domov.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes zaznamenáte úspech skoro v každej oblasti vašej práce. Nesnažte sa však rozvíjať nové činnosti, nemuseli by ste ich zvládnuť. Dávajte pozor na cestách.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie