• Dnes je: Sobota 29. júna 2024 meniny má Peter a Pavol, Petra

Proces s novinárom Evanom Gershkovichom sa začal po 15 mesiacoch jeho držania vo väzbe

Proces s novinárom Evanom Gershkovichom sa začal po 15 mesiacoch jeho držania vo väzbe

Novinári mohli nakrátko prísť do súdnej siene, kde Gershkovich stál v presklenom priestore pre obvinených.

26.6.2024 (SITA.sk) - V ruskom Jekaterinburgu sa začal súdny proces s reportérom amerického denníka Wall Street Journal Evanom Gershkovichom. Proces sa koná za zatvorenými dverami, pričom začal 15 mesiacov po tom, ako 32-ročného Američana zatkli na základe obvinení zo špionáže. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční 13. augusta.

Hoci sa proces koná za zatvorenými dverami, novinári mohli nakrátko prísť do súdnej siene, kde Gershkovich stál v presklenom priestore pre obvinených. Podľa amerického veľvyslanectva v Moskve mohli na súd na krátko prísť aj jeho dvaja konzulárni predstavitelia.

Ruské úrady zatkli Gershkovicha 29. marca 2023, keď bol za prácou v Jekaterinburgu, pričom tvrdia, že zbieral tajné informácie pre Spojené štáty. Odvtedy ho zadržiavali v neslávne známom moskovskom väzení Lefortovo. Počas jeho zadržiavania sa opakovane voči nemu odvolával, ale neúspešne.

Gershkovich je prvým reportérom amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. On, jeho zamestnávateľ aj americká vláda obvinenia odmietajú. Americké ministerstvo zahraničia ho vyhlásilo za „neprávom zadržaného“, čím zaviazalo vládu, aby sa asertívne usilovala o jeho prepustenie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Remišová podá podnet na kontrolu využívania vládneho špeciálu v súvislosti s výletom niektorých ministrov na ME vo futbale 2024

remisova poda podnet na kontrolu vyuzivania vladneho specialu v suvislosti s vyletom niektorych ministrov na me vo futbale 2024

28.6.2024 (SITA.sk) - Poslankyňa Veronika Remišová (klub hnutia Slovensko, Za ľudí a ) podá na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR podnet na kontrolu využívania vládneho špeciálu v súvislosti s kauzou „papalášskeho výletu" niekoľkých ministrov na Majstrovstvá Európy vo futbale vo Frankfurte nad Mohanom.

Využívanie vládneho špeciálu

Podľa Remišovej existujú vážne podozrenia na neefektívnosť a nehospodárnosť pri využívaní vládneho špeciálu zo strany predstaviteľov vlády Roberta Fica (Smer-SD) a iných osôb, a to spôsobom, ktorý vykazuje znaky zneužívania finančných prostriedkov daňových poplatníkov na súkromné účely.

„Verejnosti doteraz nebol sprístupnený zoznam pasažierov predmetného letu, pričom aj z medializovaných informácií vyplývajú pochybnosti o tom, kto sa v skutočnosti na palube špeciálu nachádzal a akým spôsobom a či plnil služobné úlohy, ktoré by zakladali dôvod na využitie služieb vládneho špeciálu," uviedla Remišová.

Dodala, že „papalášsky výlet" ministrov môže byť len „špičkou ľadovca" zneužívania štátnych peňazí na súkromnú zábavu „niekoľkých vyvolených".

Nešlo o voľnočasovú aktivitu

Politickí predstavitelia leteli na futbalové Majstrovstvá Európy v Nemecku na základe oficiálneho pozvania, nešlo o voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov. Ministerstvo vnútra (MV) SR to uviedlo v reakcii na medializované informácie o leteckej ceste štátnych predstaviteľov do dejiska konania futbalového šampionátu.

MV SR informovalo, že predstaviteľov vládneho kabinetu i parlamentu oficiálne pozvali zo Slovenského futbalového zväzu aj Únie európskych futbalových zväzov (UEFA).

Kto každý bol na palube?

Podľa rezortu je to v prípade takýchto významných športových podujatí na podporu národného družstva bežné i vo svete. MV SR doplnilo, že vo vládnom špeciáli cestovali aj zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa podieľajú na bezpečnostných opatreniach spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi.

„Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia NR SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev," informovalo ministerstvo.


Počasie