• Dnes je: Piatok 28. júna 2024 meniny má Beáta

Progresívci predkladajú dva návrhy zákonov na uľahčenie života ľudí so zdravotným znevýhodnením

Progresívci predkladajú dva návrhy zákonov na uľahčenie života ľudí so zdravotným znevýhodnením

Štát dostatočne nemyslí na potreby týchto ľudí a nemyslí ani na všetkých, ktorí sa o nich starajú, uviedla Veslárová.

25.6.2024 (SITA.sk) - Progresívne Slovensko predkladá do parlamentu dva návrhy zákonov, ktorých cieľom je uľahčenie života ľudí so zdravotným znevýhodnením. Poslankyne Národnej rady SR Veronika Veslárová a Jana Hanuliaková chcú svojimi návrhmi rozšíriť odľahčovaciu službu a umožniť tiež overovanie listín aj mimo úradných miestností.

30 dní pre jedného človeka nestačí

Ako uviedla Veslárová, štát dostatočne nemyslí na potreby ľudí s ťažkým zdravotným znevýhodnením a nemyslí ani na všetkých ľudí, ktorí sa o nich starajú. Tí sú často vyčerpaní, potrebujú si oddýchnuť alebo ísť k lekárovi. Chcú si však byť istí, že o zdravotne znevýhodneného bude postarané.

Súčasných 30 dní pre jedného človeka pri mnohých diagnózach skrátka nestačí. Preto navrhujeme odľahčovaciu službu rozšíriť na všetky blízke osoby,” povedala.

Rozšírenie odľahčovacej služby žiadajú dotknutí ľudia dlhodobo, podľa návrhu zákona poslankýň PS by blízke osoby o svojej starostlivosti podpisovali vyhlásenie.

Zbytočné prekážky v administratíve

Odľahčovacia služba musí byť zabezpečená pre všetky blízke osoby, ktoré sa starajú o ťažko zdravotne znevýhodneného. Už beztak čelia náročnej životnej situácii, mnohým administratívnym prekážkam a potrebujú aspoň základnú pomoc,” podčiarkla Veslárová.

Ďalším návrhom zákona chce Progresívne Slovensko odstrániť jednu zo zbytočných prekážok pri administratíve. Ako poukázala poslankyňa Hanuliaková, ľuďom so zdravotným znevýhodnením ich stav často nedovoľuje prísť na úrad. Chcú preto, aby samosprávy v týchto prípadoch mali povinnosť listiny overovať aj mimo úradných miestností.

To najmenej, čo môže štát pre ľudí so zdravotným znevýhodnením spraviť, je vychádzať im v ústrety. Veríme, že poslanci a poslankyne tieto návrhy podporia. Ide o potrebné riešenia, ktoré prinesú pozitívne výsledky v poddimenzovanej sfére sociálnej politiky,“ uzavrela Hanuliaková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Remišová podá podnet na kontrolu využívania vládneho špeciálu v súvislosti s výletom niektorých ministrov na ME vo futbale 2024

remisova poda podnet na kontrolu vyuzivania vladneho specialu v suvislosti s vyletom niektorych ministrov na me vo futbale 2024

28.6.2024 (SITA.sk) - Poslankyňa Veronika Remišová (klub hnutia Slovensko, Za ľudí a ) podá na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR podnet na kontrolu využívania vládneho špeciálu v súvislosti s kauzou „papalášskeho výletu" niekoľkých ministrov na Majstrovstvá Európy vo futbale vo Frankfurte nad Mohanom.

Využívanie vládneho špeciálu

Podľa Remišovej existujú vážne podozrenia na neefektívnosť a nehospodárnosť pri využívaní vládneho špeciálu zo strany predstaviteľov vlády Roberta Fica (Smer-SD) a iných osôb, a to spôsobom, ktorý vykazuje znaky zneužívania finančných prostriedkov daňových poplatníkov na súkromné účely.

„Verejnosti doteraz nebol sprístupnený zoznam pasažierov predmetného letu, pričom aj z medializovaných informácií vyplývajú pochybnosti o tom, kto sa v skutočnosti na palube špeciálu nachádzal a akým spôsobom a či plnil služobné úlohy, ktoré by zakladali dôvod na využitie služieb vládneho špeciálu," uviedla Remišová.

Dodala, že „papalášsky výlet" ministrov môže byť len „špičkou ľadovca" zneužívania štátnych peňazí na súkromnú zábavu „niekoľkých vyvolených".

Nešlo o voľnočasovú aktivitu

Politickí predstavitelia leteli na futbalové Majstrovstvá Európy v Nemecku na základe oficiálneho pozvania, nešlo o voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov. Ministerstvo vnútra (MV) SR to uviedlo v reakcii na medializované informácie o leteckej ceste štátnych predstaviteľov do dejiska konania futbalového šampionátu.

MV SR informovalo, že predstaviteľov vládneho kabinetu i parlamentu oficiálne pozvali zo Slovenského futbalového zväzu aj Únie európskych futbalových zväzov (UEFA).

Kto každý bol na palube?

Podľa rezortu je to v prípade takýchto významných športových podujatí na podporu národného družstva bežné i vo svete. MV SR doplnilo, že vo vládnom špeciáli cestovali aj zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa podieľajú na bezpečnostných opatreniach spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi.

„Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia NR SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev," informovalo ministerstvo.


Počasie