• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Špecializovaný trestný súd zrušil pojednávanie so Salmanovcami

Špecializovaný trestný súd zrušil pojednávanie so Salmanovcami

Otec a syn boli v kauze podplácania šéfa daňovákov v Dunajskej Strede už raz oslobodení, verdikt však zrušil dovolací senát Najvyššieho súdu SR.

11.11.2020 (Webnoviny.sk) - Pojednávanie v kauze podnikateľov Sergeja a Alexandra S., ktoré Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vytýčil na piatok 13. novembra, sa neuskutoční. Pre agentúru SITA to potvrdila Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu ŠTS bez ďalších podrobností.

V prípade týkajúcom sa podplácania šéfa daňovákov v Dunajskej Strede dovolací senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) začiatkom septembra zrušil verdikt, ktorým ŠTS v roku 2015 otca a syna oslobodil a takisto následný verdikt odvolacieho senátu NS SR, ktorý rozhodnutie potvrdil.

Dovolací senát v tomto prípade konštatoval porušenie zákona v prospech obžalovaných a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie.

Súdy spochybnili vierohodnosť svedkyne

Dovolací senát sa v tomto prípade stotožnil s mimoriadnym dovolaním, ktoré podala v roku 2017 vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tej okrem iného prekážalo, že súdy spochybnili vierohodnosť svedkyne Márie Z., ktorá figurovala aj v inej kauze otca a syna S.

Podľa stanoviska prvostupňového aj odvolacieho súdu bolo účelom svedkyne výpoveďou pre seba dosiahnuť výhody v podobe zastavenia trestného stíhania, keďže bola tiež stíhaná.

Podľa stanoviska Žitňanskej však v celej veci vypovedala logicky a výpoveďou si skôr priťažila, keďže usvedčovala aj samu seba. Dovolací senát NS SR takisto poukázal na skutočnosť, že súdy v tomto prípade odsúdili šéfa daňovákov za prijatie úplatku, ale obžalovaných z podplácania oslobodili.

Neoprávnene vyplatené odpočty DPH

Podľa obžaloby si v tomto prípade Sergej a Alexander S. v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa. Spod obžaloby však ŠTS otca so synom v júli 2015 oslobodil, v novembri 2016 verdikt potvrdil aj NS SR.

Podnikatelia Alexander a jeho otec Sergej S. si v apríli 2015 v inej kauze na NS SR vypočuli právoplatný rozsudok, ktorým ich súd uznal vinnými z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. NS SR tak potvrdil verdikt ŠTS z roku 2014.

Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vyplácania vrátenej DPH desať percent z uplatnených odpočtov. Odmenu jej v decembri 2010 vypočítali na 290-tisíc eur, Mária Z. napokon dostala 40-tisíc eur v hotovosti. Zvyšných 250-tisíc eur nechala na ďalšie zhodnotenie u podnikateľov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať.

Sergej dostal v tomto prípade trest sedem rokov, syn Alexander šesťročný trest. Obaja si ich mali odpykať vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Alexandra S. z výkonu trestu podmienečne prepustili v roku 2017, jeho otca začiatkom roku 2018.

Viac k téme: Salmanovci

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie