• Dnes je: Pondelok 13. mája 2024 meniny má Servác

Čo spôsobuje pálenie záhy ?

Čo spôsobuje pálenie záhy ?

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zmierniť pálenie záhy, je zmena stravovania.

Pálenie záhy je častým problémom, ktorý môže byť spôsobený mnohými faktormi.

Pálenie záhy sa môže cítiť ako štipnutie alebo pálenie v oblasti hrudníka a môže byť sprevádzané kyslou chuťou v ústach.

Ak trpíte pálením záhy, je dôležité poradiť sa s lekárom, aby ste zistili príčinu a získali vhodnú liečbu.

Väčšina prípadov pálenia záhy môže byť úspešne liečená zmenou stravy a životného štýlu, ale v niektorých prípadoch môže byť potrebná liečba liekmi.

Tu je niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy:

1. Reflux kyseliny: Reflux kyseliny je stav, pri ktorom sa kyselina z žalúdka dostane do pažeráka, čo môže spôsobiť pálenie záhy.

2. Jedlo: Niektoré jedlá a nápoje, ako sú citrusové plody, káva, červené víno a pikantné jedlá, môžu spôsobiť pálenie záhy.

3. Obezita: Nadmerná hmotnosť môže zvýšiť tlak na žalúdok, čím sa môže dostať kyselina do pažeráka a spôsobiť pálenie záhy.

4. Fajčenie: Fajčenie môže dráždiť pažerák a zhoršovať reflux kyseliny.

5. Stres: Stres môže zvýšiť produkciu kyseliny v žalúdku a zhoršiť reflux.

Čo je reflux kyseliny ?

Reflux kyseliny je stav, pri ktorom sa kyselina z žalúdka vráti do pažeráka. Pažerák je tenký orgán, ktorý sa nachádza medzi hrdlom a žalúdkom a slúži na prechod potravy z úst do žalúdka. Reflux kyseliny môže spôsobiť pálenie záhy a nepríjemné pocity v oblasti hrudníka.


Reflux kyseliny môže byť spôsobený mnohými faktormi, ako je nadmerná konzumácia kofeínu, alkoholu, fajčenia, stresu a niektorých druhov jedál, ako sú citrusové plody a pikantné jedlá.


Ak máte príznaky refluxu kyseliny, ako sú pálenie záhy, kyslá chuť v ústach a pálenie v oblasti hrudníka, mali by ste sa poradiť s lekárom, aby ste zistili príčinu a získali vhodnú liečbu. Liečba môže zahŕňať zmenu stravy a životného štýlu, ako aj užívanie liekov, ako sú antacidy a protonové pumpové inhibítory, ktoré pomáhajú znížiť produkciu kyseliny v žalúdku.

Ako uhasiť pálenie záhy?

Tu sú niektoré z najefektívnejších opatrení:


1. Zmena stravovania: Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zmierniť pálenie záhy, je zmena stravovania. Vyhnite sa jedlám, ktoré vás dráždia, ako sú citrusové plody, pikantné jedlá, alkohol, kofeín a nikotín. Môžete tiež skúsiť jesť menšie porcie jedla a vyhnúť sa jedlu pred spaním.

2. Držanie sa vzpriamenej polohy: Ležanie alebo sedenie po jedle môže zhoršiť pálenie záhy. Skúste sedieť vzpriamene alebo prechádzať sa po jedle, aby ste pomohli kyseline vrátiť sa do žalúdka.

3. Užívanie antacidov: Antacidy sú lieky, ktoré neutralizujú kyselinu v žalúdku a môžu zmierniť pálenie záhy. Môžete ich kúpiť bez lekárskeho predpisu v lekárni.

4. Užívanie protonových pumpových inhibítorov: Tieto lieky pomáhajú znížiť produkciu kyseliny v žalúdku a môžu zmierniť pálenie záhy. Musia sa užívať na predpis a je dôležité ich užívať presne podľa pokynov lekára.

5. Relaxácia: Stres môže zhoršovať pálenie záhy. Skúste cvičiť, meditovať alebo robiť iné aktivity, ktoré vám pomáhajú uvoľniť sa a zmierniť stres.


Tieto opatrenia by vám mali pomôcť zmierniť pálenie záhy.




Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 12. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 12 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nežeňte sa bezhlavo do nových úloh! Vaše nároky sú príliš vysoké a veci sa nehýbu tak rýchlo, ako si predstavujete. Dajte si poradiť, zodpovednosť nenesiete sami.

Býk 21.4. - 21.5.

Objavia sa nečakané výdavky. Odôvodnite ich a porozmýšľajte, ako nahradiť straty. Noc bude nepokojná, prebudiť vás môže nedôvera vo vlastné sily.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ste opäť na koni a podľa toho sa aj správate. Nie každému to je však po vôli. Nečudujte sa, ak na vás našijú nejakú búdu. Ukážte, že máte zmysel pre humor, iste to všetci ocenia.

Rak 22.6. - 22.7.

Dostanete lákavú ponuku, ktorá vás veľmi zaujme. Skôr ako ju prijmete, zistite si jej skutočnú hodnotu. Zatiaľ vyčkajte, ale nehovorte nie. Bude v tom háčik.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie