• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Samostatne zárobkové činné osoby si priplatia, minimálne sociálne a zdravotné odvody stúpnu na 285,49 eura

Samostatne zárobkové činné osoby si priplatia, minimálne sociálne a zdravotné odvody stúpnu na 285,49 eura

Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 18,40 eura na 285,49 eura mesačne.

Najnižšie možné odvody na sociálne poistenie pre SZČO od januára 2023 stúpnu z terajších 187,78 eura na 200,72 eura a minimálny preddavok na zdravotné poistenie na budúci rok dosiahne 84,77 eura, čo bude oproti súčasnosti nárast o 5,46 eura.

Rast miezd na Slovensku

Stane sa tak vzhľadom na to, že priemerná mesačná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR vlani medziročne vzrástla o 6,9 % na 1 211 eur.


Minimálny vymeriavací základ (VZ) na platenie odvodov pre SZČO je totiž naviazaný na vývoj priemerných zárobkov zamestnancov a tvorí polovicu z priemernej hrubej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Najnižší možný vymeriavací základ na platenie odvodov pre SZČO preto od začiatku budúceho roka stúpne takisto o 6,9 %.

Maximálny VZ sa zvýši na 8 477 eur

Na rok 2023 bude minimálny mesačný vymeriavací základ pre SZČO vo výške 605,50 eura, oproti tomuto roku to bude viac o 39 eur.


Od začiatku budúceho roka sa tiež zvýši maximálny VZ na platenie poistného na sociálne poistenie, s výnimkou úrazového poistenia, kde najvyšší možný VZ nie je stanovený.


Maximálny mesačný VZ na rok 2023 vzrastie zo súčasných 7 931 eur na 8 477 eur, teda zo 7-násobku priemernej mzdy za rok 2020 na 7-násobok priemernej mzdy za rok 2021.

Vojna na Ukrajine môže ovplyvniť aj slovenské automobilky, výpadky dodávok majú potenciál znížiť produkciu vozidiel

Výpadky dodávok z Ukrajiny, prípadne Ruska a Bieloruska, rozhodne majú potenciál spôsobiť prechodné zníženie ročnej produkcie vozidiel u nás, ale aj v Európe.


Pre agentúru SITA to potvrdil Zväz automobilového priemyslu SR. Slovenské automobilky a ich dodávatelia sú totiž súčasťou globálnych dodávateľských reťazcov a zahŕňajú široké spektrum dodávateľov z celého sveta.


“Rovnako, ako tomu bolo v prípade výpadkov dodávok polovodičov, majú nákupné centrály automotive spoločností viaceré nástroje, ktorými podobné výpadky sanujú. Aj v prípade dlhodobého výpadku dodávok z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska teda vieme s istotou povedať, že vplyv na automotive produkciu bude iba prechodným javom,” skonštatoval zväz.

Na Slovensku sa v minulom roku podľa predbežných údajov vyrobilo niečo viac ako milión automobilov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny nárast o približne 4 percentá. Zväz s rovnakým objemom produkcie počíta aj v tomto roku. “Odhadmi o predpokladaných dopadoch ukrajinskej vojny v počtoch kusov ‚nevyrobených‘ vozidiel, z našich interných zdrojov, nedisponujeme,” dodal aktuálne pre agentúru SITA.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie