• Dnes je: Streda 08. mája 2024 meniny má Ingrida

Mesto Košice sa dohodlo na pokračovaní spolupráce s Kositom, meniť sa nebudú ani ceny

Mesto Košice sa dohodlo na pokračovaní spolupráce s Kositom, meniť sa nebudú ani ceny

Obe strany sa dohodli na pokračovaní zmluvy do ukončenia verejného obstarávania, ktoré plánuje mesto vyhlásiť v budúcom roku.

30.11.2021 (Webnoviny.sk) - Mesto Košice a spoločnosť Kosit sa dohodli na pokračovaní vzájomnej spolupráce za rovnakých finančných podmienok ako doteraz. V utorok 30. novembra vstúpil do platnosti dodatok zmluvy na zber, prepravu a zneškodňovanie komunálneho odpadu v meste Košice. Informoval o tom Magistrát mesta Košice.

Obe strany sa v ňom dohodli na možnosti predĺžiť zmluvu platnú od roku 2001 do momentu ukončenia verejného obstarávania, ktoré plánuje mesto Košice vyhlásiť v budúcom roku. Aj v roku 2022 budú platiť v súčasnosti platné podmienky zmluvy a nebudú sa zvyšovať ani poplatky za odpad, ktoré sa naposledy upravovali v roku 2010.

Rovnaké finančné podmienky

„Dohodli sme sa, že aj najbližšie mesiace bude Kosit aj napriek nárastu cien svojich vstupov pokračovať v práci pre mesto Košice za rovnakých finančných podmienok ako doteraz. Táto dohoda nám dáva priestor nastaviť koncepčne systém odpadového hospodárstva bez toho, aby sme tak robili pod tlakom a mohli sa teraz sústrediť na boj s pandémiou. Správnosť nášho postupu potvrdili aj nezávislé odborné analýzy,“ hovorí riaditeľ Magistrátu mesta Košice Marcel Čop.

Pre generálneho riaditeľa Kositu Mariána Christenka je nová Koncepcia odpadového hospodárstva, ktorú im predstavilo mesto Košice ako víziu pre ďalšie obdobie, výzvou.

„Posledné dva roky priniesli v legislatíve týkajúcej sa odpadového hospodárstva dlho očakávane zmeny, ktoré zrejme zásadným spôsobom zmenia podobu tohto odvetvia. Doba skládok sa pomaly končí. Na potrebné zmeny poukazujú aj najnovšie trendy. Stojí pred nami nahradenie klasických zberných nádob modernými polopodzemnými kontajnermi, zavedenie zberu kuchynského odpadu, rozšírenie kapacity mestskej kompostárne, vybudovanie nových zberných dvorov a využívanie smart technológií," uviedol Christenko.

Zvýšia dodávky tepla

Okrem odvozu a likvidácie odpadu pre mesto Košice má spolupráca oboch partnerov aj iný rozmer, ktorý v čase energetickej krízy získava na význame. Kosit dlhodobo dodáva prostredníctvom Teplárne Košice (TEKO) do domácností v meste teplo vyrobené z obnoviteľných zdrojov, ktoré vzniká energetickým využitím odpadu.

Jeho ročná produkcia v objeme 36 000 megawatthodín postačí na vykurovanie pre zhruba 2 400 bytov. Obe spoločnosti uzavreli memorandum, na základe ktorého budú v priebehu niekoľkých rokov navýšené dodávky tepla na viac ako trojnásobok súčasného objemu, a to až na 130 000 megavatthodín ročne.

„V zmysle zmluvy s TEKO dodávame teplo do centrálneho zásobovania teplom za tretinovú cenu. Po navýšení cien plynu v druhej polovici tohto roka je teplo vyrobené z odpadu dokonca o polovicu lacnejšie, ako je trhová cena zemného plynu. Našou ambíciou je zvýšením dodávok tepla pomôcť košickým domácnostiam zmierniť avizovaný nárast cien,“ doplnil Christenko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 7. máj 2024

horoskopy na dnes utorok 7 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 7. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Predpoludním budete riskovať vo financiách a i pracovných vzťahoch. Venuša vám praje a prinesie hodnotný vzťah. Večer prekvapí tiché a žiarivé šťastie v rodine.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali by ste brať všetko s určitou rezervou. Nebráňte sa hneď všetkému novému, nemusí to byť také zlé, ako si myslíte. Nechajte veci prebiehať celkom voľne, bude to jednoduchšie.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Utorok 7. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie