• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Je káva s mliekom prospešná alebo škodlivá?

Je káva s mliekom prospešná alebo škodlivá?

O tom, že káva s mliekom nejakým spôsobom škodí nášmu dvanástniku, a teda celému tráveniu, sme mohli prvýkrát počuť asi pred šiestimi rokmi, keď o tom na sociálnej sieti informoval istý vedec.

Káva a mlieko sú dva nápoje, ktoré sú opradené nekonečným množstvom mýtov a rovnako tak faktov postavených na vedeckých základoch. Kým polopravdy až bludy sa šíria pomerne rýchlo, pravda nebýva taká fantastická, a preto až tak nezaujme. Ako je to v skutočnosti s vplyvom kávy s mliekom na naše trávenie?

Keď si do internetového vyhľadávača zadáte heslo „káva s mliekom“, vyskočí vám nespočetné množstvo linkov, ktoré už podľa názvu na striedačku tvrdia, že je to zdraviu prospešné a že to zdraviu škodí.

Ako to teda je, máme sa vzdať espressa s mliekom, cappuccina, latté a či viedenskej kávy, ktorá má navrchu namiesto mlieka síce šľahačku, ale predsa len ide o mliečny produkt?

Pochybné pravdy

„O tom, že káva s mliekom nejakým spôsobom škodí nášmu dvanástniku, a teda celému tráveniu, sme mohli prvýkrát počuť asi pred šiestimi rokmi, keď o tom na sociálnej sieti informoval istý vedec. Už to bolo trochu zvláštne, pretože štúdie sa väčšinou zverejňujú na vedeckých platformách a nie na sociálnych sieťach,“ povedala Monika Matúšová, znalkyňa kávy a baristka z pražiarne kávy Zlaté Zrnko.


Napriek tomu, že to bolo podozrivé, správa rýchlosťou svetla obletela celý svet a mnoho ľudí jej uverilo. Veď to predsa čítali, tak to musí byť pravda! Alebo nie?!

„K tomuto statusu sa, pochopiteľne, dostali aj ostatní odborníci, hneď poukazovali na to, že v štúdii je niekoľko chýb a že je to celé nejaké podozrivé,“ pokračuje M. Matúšová.

Precitlivenosť na mlieko

Odvtedy sa viacero vedcov snažilo preukázať, že káva s mliekom nášmu organizmu škodí, ale nedokázali nič.


„Káva s mliekom nijako preukázateľne nedráždi dvanástnik človeka. Vyvrátiť nejakú lož však trvá podstatne dlhšie ako rozšíriť rýchlosťou blesku nejaké akože prevratné objavy, a tak si dodnes mnohí ľudia myslia, že káva s mliekom je škodlivá. V každom prípade to nie je úplne najvhodnejší nápoj pre každého,“ je presvedčená baristka.

Problém môže nastať napríklad pri pití kávy s mliekom nalačno. Káva sama osebe podporuje trávenie a v kombinácii s mliekom nemusí byť ľahko stráviteľná, prípadne na ňu trávenie môže zareagovať hnačkou.


„Každý nech pije takú kávu, ktorá mu chutí a prospieva, teda ktorá vyhovuje jeho organizmu. Mlieko a cukor do kávy patria, vôbec ju nekazia, ale ovplyvňujú jej výslednú chuť. Mlieko pritom nemusí byť zákonite živočíšneho pôvodu,“ dodala M. Matúšová.


Ona sama má napríklad nižšiu toleranciu na kravské mlieko, preto kávu s mliekom veľmi nepila, ale odkedy objavila ovsené mlieko, dá si pokojne aj cappuccino. A odporúča ho každému.

Mliečne alternatívy

O káve platí, že pokiaľ sa to s jej množstvom a najmä s množstvom kofeínu nepreháňa, nie je dôvod, aby zdraviu škodila. Naopak, v mnohom organizmu pomáha.


A rovnako je to s kávou s mliekom. Kto nemá problém s trávením mlieka a chutí mu, jeho organizmus nebude nijako zaťažený šálkou kávy s mliekom alebo aj s našľahaným maslom.


Ľudia s intoleranciou na laktózu alebo s alergiou na bielkovinu kravského mlieka dnes už majú mnoho alternatív a môžu si espresso, cappuccino či latté dopriať napríklad so sójovým, mandľovým, ryžovým alebo ovseným mliekom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 25. jún 2024

horoskopy na dnes utorok 25 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 25. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dávajte si pozor na omyly, mali by ste potom veľa práce s ich nápravou. Možno vás potrápi trochu bolesť hlavy. Neprepínajte svoje sily, ak sa necítite vo forme, poproste o pomoc.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte chuť aj energiu niečo tvoriť. Veľa si vás v domácnosti neužijú. Nájdete si vždy dôvod, prečo nemôžete sedieť doma. Teraz si môžete dovoliť trochu sebeckosti a myslieť na svoj prospech.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vaši známi budú potrebovať radu a vy nesklamete. Asi pôjde o oblasť, v ktorej vynikáte. Podvečer dobre sledujte každého, kto vám vojde do cesty.

Rak 22.6. - 22.7.

Peniaze zbytočne nerozhadzujte a nešpekulujte. Môžete mať veľké straty. Opatrne s novotami. V zabehaných koľajach viete lepšie chodiť.




Všetky Horoskopy pre Utorok 25. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie