• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Cirkus pri Fakultnej nemocnici v Trnave prekáža vedeniu, právomoc predstavenia zakázať však nemá ani ministerstvo

Cirkus pri Fakultnej nemocnici v Trnave prekáža vedeniu, právomoc predstavenia zakázať však nemá ani ministerstvo

Vedenie nemocnice sa obrátilo na mesto Trnava, mestskú políciu, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave, Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, ako aj na Ministerstvo zdravotníctva.

27.9.2023 (SITA.sk) - Fakultná nemocnica v Trnave nesúhlasí s prevádzkou cirkusu na súkromnom pozemku, ktorý sa nachádza v susedstve areálu nemocnice. Jej vedenie podľa hovorcu Mateja Martoviča situáciu riešilo s viacerými inštitúciami, nikto však nemá kompetenciu cirkusové predstavenia zakázať. Cirkus Francesko Jung ohlásil svoje predstavenia v blízkosti budov nemocnice od 27. septembra až do nedele 1. októbra.

Takáto prevádzka cirkusu v blízkosti hospitalizovaných pacientov je z pohľadu nemocnice neetická, pretože je potrebné dbať na kľudový režim pacientov a novorodencov,“ uviedol Martovič.

Ďalšie prekážky

Nemocnica vidí v prevádzke cirkusu aj ďalšie prekážky, ktorými môže byť zápach zo zvierat, zvýšenie hlučnosti, zhoršenie dopravnej a parkovacej situácie. Nemocnica nemá dosah na zákaz prevádzky cirkusu, pretože je na súkromnom pozemku spoločnosti Istrofinal. Pozemok patril v minulosti nemocnici, približne pred desiatimi rokmi jej vtedajšie vedenie rozhodlo o predaji.

Vedenie FN Trnava sa podľa Martoviča snažilo racionálnym spôsobom vyriešiť situáciu, aby pri nemocnici nebola spustená prevádzka cirkusu. Komunikácia prebehla so zástupcami firmy Istrofinal, ako aj s prevádzkarom cirkusu.

Orgány nemajú kompetencie

K racionálnemu riešeniu však nebolo možné dospieť. Vedenie FN Trnava riešilo tento problém aj v rámci legislatívnych noriem, avšak neexistuje žiadna právna norma, ktorá by zakázala prevádzku cirkusu v bezprostrednej blízkosti nemocnice na súkromnom pozemku.

Vedenie FN Trnava sa obrátilo na orgány štátnej správy, ako aj samosprávy. Celú situáciu komunikovalo s mestom Trnava, Mestskou políciou Trnava, Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, ako aj s Ministerstvom zdravotníctva. Ani jeden z týchto orgánov nemá v kompetencii obmedzenie prevádzky cirkusu.

Cirkus nemocnicu neohrozuje

Spoločnosť Istrofinal nepovažuje umiestnenie cirkusu na svojich pozemkoch za akékoľvek ohrozenie nemocnice, jej prevádzky, pacientov, zamestnancov a návštevníkov. Pre takýto záver podľa nej neexistuje žiaden dôvod. Uviedol to v stanovisku spoločnosti Slavomír Bodis. Prevádzkovateľ cirkusu podľa tohto stanoviska oslovil vedenie nemocnice o svojom zámere a mal záujem o korektné vzťahy s nemocnicou počas prevádzky cirkusu v Trnave.

Našu spoločnosť pred uzatvorením nájomnej zmluvy ani len nenapadlo, že by krátkodobé umiestnenie cirkusu mal byť problém pre susediacu nemocnicu. Objekty nemocnice sú v značnej vzdialenosti od umiestnenia cirkusu, nie je zrejmý dôvod, prečo to až tak prekáža vedeniu nemocnice,“ uviedol ďalej Bodis.

Pozemky Istrofinalu pri trnavskej nemocnici nie sú momentálne využívané, spoločnosť má s nimi dlhodobé developerské zámery.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie