• Dnes je: Piatok 21. júna 2024 meniny má Alojz

V antickej Olympii sa rozhorel olympijský oheň, púť pochodne do Paríža sa oficiálne začala

V antickej Olympii sa rozhorel olympijský oheň, púť pochodne do Paríža sa oficiálne začala

Štafeta s olympijskou pochodňou strávi putovaním po Francúzsku dva mesiace. Navštívi miestne komunity a pred začiatkom olympijských hier sa postará o vzrušujúce momenty.

16.4.2024 (SITA.sk) - V antickej Olympii v Grécku sa v utorok predpoludním rozhorel oheň pre tohtoročné olympijské hry.

Oficiálne sa tak začala púť pochodne, ktorá v Paríži vyvrcholí 26. júla pri oficiálnom otvorení 33. novodobých olympijských hier. V stredu Francúzi oslávia rovných 100 dní do začiatku OH.

Začala púť s pochodňou

Oheň počas slávnostného ceremoniálu zapálila herečka v úlohe starogréckej kňažnej. Tradičný symbol hier mala vzkriesiť starodávnou metódou - pomocou zrkadla a slnečných lúčov. Zamračené počasie to však neumožnilo, organizátori slávnosti tak použili „záložný plameň", ktorý na rovnako mieste zapálili v pondelok počas nácviku.

Prvým členom štafety s pochodňou bol úradujúci olympijský šampión vo veslovaní Stefanos Douskos, po ktorom oheň prevzala niekdajšia francúzska plavkyňa Laure Manadouová, v Aténach 2004 trojnásobná olympijská medailistka. Najbližšie dni absolvuje olympijský oheň púť Gréckom a v Aténach si ho slávnostne prevezmú zástupcovia organizačného výboru OH na Panatenajskom štadióne.

Po odovzdávke plameň strávi noc na francúzskom veľvyslanectve v Aténach a nasledujúci deň sa nalodí na loď smerujúcu do francúzskeho Marseille, kam dorazí 8. mája. Súčasťou jedného z úvodných úsekov štafety na francúzskom území bude aj mladá slovenská atlétka a triatlonistka Loriana Popovičová. Osemnásťročnú Košičanku vybrali predstavitelia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

Zapojí sa 10-tisíc nosičov

Štafeta s olympijskou pochodňou strávi putovaním po Francúzsku dva mesiace. Navštívi miestne komunity a pred začiatkom olympijských hier sa postará o vzrušujúce momenty.

Olympijský oheň navštívi miesta ako Lascaux, kde našli slávne jaskynné maľby, ďalej stredovekú pevnosť Carcassonne, palác vo Versailles či zámky v údolí Loiry. Olympijský oheň osvetlí aj veľké architektonické diela, ako sú kostoly a opátstva, vrátane ikonického Mont Saint-Michel v Normandii.

Do štafety sa zapojí 10-tisíc nosičov pochodne. Oheň navštívi viac ako 400 miest v 65 lokalitách vrátane zámorských regiónov Guadeloupe, Francúzska Guyana, Martinik, Francúzska Polynézia a Réunion.

Štafeta s olympijskou pochodňou, moderný vynález inšpirovaný starovekými gréckymi tradíciami, ohlasuje začiatok olympijských hier a počas svojej cesty vysiela posolstvo mieru a priateľstva. Prvýkrát bola použitá na hrách v roku 1936 v Berlíne.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 20. jún 2024

horoskopy na dnes stvrtok 20 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 20. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes môže dôjsť k nedorozumeniu. Nezabudnite overiť, či určité veci prebiehajú tak, ako si vy predstavujete. Neponocujte a netúlajte sa ulicami.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.

Rak 22.6. - 22.7.

Máte chuť vyraziť si do prírody? V žiadnom prípade to neodkladajte, veľmi vám to prospeje. Partnera a aj vás príjemne prekvapí vaša nežnosť.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 20. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie