• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Stovky učiteľov upozornili, že si už nemôžu dovoliť pracovať v školstve a vláde symbolicky odovzdali svoje vizitky (foto)

Stovky učiteľov upozornili, že si už nemôžu dovoliť pracovať v školstve a vláde symbolicky odovzdali svoje vizitky (foto)

Slovenská komora učiteľov (SKU) vo štvrtok vláde symbolicky odovzdala 190 vizitiek učiteľov, ktorí si nemôžu dovoliť ďalej pracovať v školstve.

Pripomenuli, že na problém odchodu zamestnancov školstva a ich nedostatku upozorňovali nielen štrajky pedagógov v rokoch 2012 a 2016, ale aj analytické útvary ministerstva financií či školstva aj odborné štúdie Európskej komisie.

Onedlho nebude mať kto učiť

Prezident SKU Vladimír Crmoman v tlačovej správe poukázal na to, že Inštitút vzdelávacej politiky nedávno zverejnil, že do roku 2025 môže chýbať takmer 8 600 učiteľov.


Aj pracovné portály hlásia za posledných päť rokov rekordný nárast pracovných ponúk, ktoré uverejnili školy. Napríklad na portáli Edujobs sa aktuálny počet voľných miest blíži k dvom tisícom.

Crmoman zhodnotil, že predstavitelia súčasnej vlády napriek tomu, že kritizovali predchádzajúce vlády za ich nečinnosť v oblasti školstva, dodnes nepredstavili žiaden plán zvyšovania atraktivity učiteľského povolania a ďalších profesií v školstve.

Nízke platy v školstve

Podotkol pritom, že školstvo netrápi len nedostatok záujmu o pedagogickú profesiu ale aj nárast počtu vyučovacích hodín, ktoré sú odučené neodborne.


„Predseda vlády a minister financií sa 25. júna ospravedlnili zamestnancom školstva, že sú rukojemníkmi nálad a hádok politikov. Toto ospravedlnenie by sa dalo brať vážne jedine vtedy, ak by minister financií splnil svoj sľub, ktorý dal v decembri 2021, že príde s návrhom zvyšovania platov, ktorý bude zakotvený v ústavnom zákone. Zdá sa, že po neúspešnom účinkovaní všetkých doterajších vlád je toto jediné riešenie,“ konštatoval prezident SKU.

Gröhling pod „paľbou“ kritiky

Dodal, že združenie na rokovaní vyzvalo ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby neodkladne takýto zákon predložil na prerokovanie vláde. Zároveň ho týmto vyzývajú, aby schválenie takto formulovaného zákona podmienil svojou demisiou.


Podľa neho sú druhý rok svedkami výhovoriek na ministra financií, preto hodnotia Gröhlingovu celkovú činnosť pre školstvo ako mimoriadne nedostatočnú.


Ako ďalej vysvetlil, na dosiahnutie sľubu, ktorý dal minister pred voľbami, aby nástupný plat učiteľa dosahoval výšku priemernej mzdy za posledné dostupné obdobie, by dnes bolo potrebné zvýšiť platové tarify o 32 percent.


Prezident SKU Vladimír Crmoman počas brífingu Slovenskej komory učiteľov (SKU) a odovzdávania vizitiek pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí zo školstva odišli alebo odchádzajú. Na brífingu informoval o dôvodoch odchodu učiteľov zo školstva a predstavil návrh, ako situáciu zvrátiť. Bratislava, 30. jún 2022.Foto: SITA/Branislav Bibel


Člen správnej rady SKU Viktor Križo (v popredí) počas brífingu Slovenskej komory učiteľov (SKU) a odovzdávania vizitiek pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí zo školstva odišli alebo odchádzajú. Na brífingu informoval o dôvodoch odchodu učiteľov zo školstva a predstavil návrh, ako situáciu zvrátiť. Bratislava, 30. jún 2022.Foto: SITA/Branislav Bibel


Odchádzajúca učiteľka Michaela G. počas brífingu Slovenskej komory učiteľov (SKU) a odovzdávania vizitiek pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí zo školstva odišli alebo odchádzajú. Na brífingu informovala o dôvodoch odchodu učiteľov zo školstva a predstavila návrh, ako situáciu zvrátiť. Bratislava, 30. jún 2022.Foto: SITA/Branislav Bibel

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie