• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Pellegrinimu budú radiť Kubiš, Slašťan aj Banáš

Pellegrinimu budú radiť Kubiš, Slašťan aj Banáš

Opozícia má k týmto menám výhrady.

17.6.2024 (SITA.sk) - Prezidentovi Petrovi Pellegrinimu budú radiť poradcovia Ján Kubiš, Jozef Banáš aj Miroslav Slašťan. Ako uviedol pre agentúru SITA predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, Peter Pellegrini najprv svojím zotrvaním v strane Hlas-SD a teraz aj výberom poradcov potvrdzuje obavy, že je pre neho ťažké odpútať sa od vládnej koalície.

Dezinformačná scéna

Je nešťastným signálom, že si prezident nechá radiť od ľudí ako napríklad Jozef Banáš, ktorí pôsobia na dezinformačnej scéne a šíria konšpirácie. Najmä po tom, ako vo svojej kampani sľuboval spoločenský zmier,“ povedal.

Ani strana Sloboda a Solidarita (SaS) nie je výberom poradcov nadšená. „Nie sú to mená, ktoré by sme si predstavovali alebo ktoré predpokladáme, že by si vybral kandidát Ivan Korčok, ktorého sme podporovali. V rámci kultúrnej obce si tiež vieme predstaviť iné mená,“ zhodnotila exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Súčasť tímu

Pokladá za prirodzené, že ľudia, ktorí pomáhali prezidentovi v kampani, budú neskôr súčasťou jeho tímu. Namiesto Slašťana by si vedela predstaviť iné meno.

Mňa napríklad zamrzelo, že nebol oslovený bývalý ústavný sudca Ladislav Orosz, bývalý stranícky kolega Roberta Fica, čiže tam by mohla byť aj istá politická spriaznenosť aj s Petrom Pellegrinim,“ dodala exministerka spravodlivosti.

Neúspešný kandidát na prezidenta

Pripomenula stanovisko Ladislava Orosza za Právnickú fakultu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, v ktorom sa vyjadril, že novela Trestného zákona je ako celok protiústavná. Podľa nej bolo toto stanovisko dôsledne spracované a tvorí súčasť spisu.

Bývalý generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš bude poradcom prezidenta pre zahraničné otázky. Kubiš zároveň neúspešne kandidoval za prezidenta, pred druhým kolom podporil Pellegriniho. Cez víkend v RTVS odmietol názor, že bude poradcom práve z tohto dôvodu.

Spisovateľ a konšpirátor

Spisovateľ a bývalý diplomat Jozef Banáš sa má stať poradcom prezidenta pre kultúru a médiá. Pred voľbami verejne podporil Pellegriniho. Banáš je populárny aj na konšpiračnej scéne a rád vystupuje v alternatívnych médiách, počas pandémie spochybňoval ochorenie COVID-19.

Patrí medzi najpredávanejších slovenských spisovateľov a jeho knihy sú prekladané aj do iných jazykov. V minulosti sa angažoval aj v politike, a to v stranách SDKÚ a ANO. Poradcom pre právne otázky má byť profesor Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Miroslav Slašťan.

Mediálne neznáma osoba

Je to osoba, ktorá možno nie je taká mediálne známa, ale je to profesor v primeranom veku s primeranými skúsenosťami a cením si na ňom, že sa viac venuje odbornej práci ako svojej vlastnej prezentácii v médiách. Myslím si, že môže byť veľmi dobrou posilou,“ povedal o ňom Pellegrini v RTVS.

Slašťan sa nedávno zviditeľnil názorom, že podanie prezidentky na Ústavný súd SR v súvislosti s novelou Trestného zákona bolo treba zamietnuť, aby následne nedošlo k „právnemu chaosu”. Podľa neho by mal Ústavný súd rozhodovať o právnej úprave až po tom, čo je zverejnená v Zbierke zákonov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 26. jún 2024

horoskopy na dnes stredu 26 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Neplytvajte zbytočne energiou. Ak sa k niekomu správate milo zo súcitu, dlho vám takéto "nadšenie" nevydrží. A navyše - práve váš chránenec vám môže uštedriť úder pod pás.

Býk 21.4. - 21.5.

Nenechajte sa znechutiť momentálnou situáciou a pokračujte v nasadenom tempe. Nakoniec dobre viete, že čím viac prekážok máte pred sebou, tým viac vás to priťahuje.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Možno by ste chceli na poslednú chvíľu zmeniť svoje plány. Ak však neurobíte dostatočné bezpečnostné opatrenia musíte rátať s istým rizikom. V jednej záležitosti vás čaká prekvapenie.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes vás zaujme niekto svojimi zaujímavými názormi. Radi by ste sa s ním porozprávali, aby ste sa zbavili svojich pochybností. Nenechajte si nahovoriť niečo, o čom nie ste skalopevne presvedčení.




Všetky Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie