• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Med sa do krajín Únie dováža v čoraz väčšom množstve, najväčšími dodávateľmi sú Čína a Ukrajina

Med sa do krajín Únie dováža v čoraz väčšom množstve, najväčšími dodávateľmi sú Čína a Ukrajina

Najväčším dovozcom medu bolo vlani v rámci únie Nemecko, keď doviezlo 41-tisíc ton medu z krajín mimo EÚ, čo predstavuje 25 % celkového dovozu do únie.

V minulom roku doviezli členovia Európskej únie (EÚ) takmer 164 tisíc ton prírodného medu z krajín mimo únie v hodnote takmer 360 miliónov eur. Je to veľa či málo? V porovnaní so situáciou spred desiatich rokov narástol import o 20 %, teda o viac ako 27-tisíc ton. Vyplýva to z informácií zverejnených Eurostatom.

Najviac sa dováža z Číny

Členovia únie zároveň vyviezli mimo krajín EÚ len zhruba 25-tisíc ton medu v hodnote 146 miliónov eur. Vývoz tak za posledných desať rokov vzrástol o približne tri tony, čo predstavuje 14 %. Hlavnými partnermi v prípade dovozu z mimo krajín únie je Čína a v prípade vývozu to je Spojené kráľovstvo.

Z Číny sa do krajín únie doviezlo viac ako 60-tisíc ton medu, čo je z celkového dovozu medu mimo únie až 37 %. Ďalším významným importérom medu je Ukrajina s takmer 46-tisíckami ton. K ďalším významným dodávateľom medu patria Argentína, Mexiko a Kuba. Z európskych krajín putuje med okrem Spojeného kráľovstva do Saudskej Arábie, Švajčiarska, Spojených štátov a do Japonska.

Najväčším dovozcom medu bolo vlani v rámci únie Nemecko, keď doviezlo 41-tisíc ton medu z krajín mimo EÚ, čo predstavuje 25 % celkového dovozu do únie. Druhým najväčším dovozcom bolo Belgicko pred Poľskom, Španielskom a Francúzskom.


Najväčším vývozcom sa stalo Španielsko, keď do krajín mimo EÚ poslalo 7-tisíc ton medu, čo predstavuje 29 % celkového vývozu medu mimo EÚ. Nasledovalo Nemecko pred Rumunskom, Maďarskom a Gréckom.

Minulý rok bol jedným z najhorších

A ako je na tom samotné Slovensko? Z mimo krajín únie sme doviezli 942 ton medu a náš export predstavoval dve tony. Slovenskí včelári dlhodobo upozorňujú na ochranu včelích populácií a ochranu čistoty včelích produktov.


Podľa včelárov je dnešná doba, žiaľ, charakteristická pokusmi nahrádzať tento čistý prírodný produkt umelými náhradami často bez činnosti včiel. Význam pravosti včelích produktov vrátane medu je v súčasnosti preto viac než zásadný.

„Ochrana včiel a ďalších opeľovačov súvisí so zabezpečením produkcie potravín pre ľudí a zvieratá až do výšky 80 %. Z opeľovačov má najvyšší podiel práve včela medonosná, ktorá vytvára produkt, ktorý sa bez ďalšieho spracovania stáva potravinou aj so zdravotným účinkom pre konzumentov,“ uviedol Pavel Fiľo, predseda Slovenského zväzu včelárov.


Minulý rok bol pre včelárov jeden z najhorších a najťažších za posledných 20 rokov. Slovenské včelárstvo zaznamenalo straty približne vo výške 15 %. Tento rok sa zatiaľ včelárska sezóna poctivým včelárom odmeňuje oveľa lepším začiatkom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 25. jún 2024

horoskopy na dnes utorok 25 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 25. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dávajte si pozor na omyly, mali by ste potom veľa práce s ich nápravou. Možno vás potrápi trochu bolesť hlavy. Neprepínajte svoje sily, ak sa necítite vo forme, poproste o pomoc.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte chuť aj energiu niečo tvoriť. Veľa si vás v domácnosti neužijú. Nájdete si vždy dôvod, prečo nemôžete sedieť doma. Teraz si môžete dovoliť trochu sebeckosti a myslieť na svoj prospech.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vaši známi budú potrebovať radu a vy nesklamete. Asi pôjde o oblasť, v ktorej vynikáte. Podvečer dobre sledujte každého, kto vám vojde do cesty.

Rak 22.6. - 22.7.

Peniaze zbytočne nerozhadzujte a nešpekulujte. Môžete mať veľké straty. Opatrne s novotami. V zabehaných koľajach viete lepšie chodiť.




Všetky Horoskopy pre Utorok 25. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie