• Dnes je: Sobota 18. mája 2024 meniny má Viola

Vysoké a Západné Tatry trápi lavínové nebezpečenstvo 3. a 4. stupňa, ohrozené sú výstupy na tri chaty

Vysoké a Západné Tatry trápi lavínové nebezpečenstvo 3. a 4. stupňa, ohrozené sú výstupy na tri chaty

V Tatrách platí naďalej veľké lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň v ostatných pohoriach.

6.2.2023 (Webnoviny.sk) - Horská záchranná služba (HZS) pripomína, že po výdatnom snežení sú aj naďalej ohrozené výstupy na vysokohorské chaty vo Vysokých Tatrách, a to na Zbojnícku chatu, Téryho chatu a tiež na Chatu Plesnivec. Na sociálnej sieti upozornila na to, že aktivity v horách komplikuje aj veľké množstvo snehu.

Pripomenutie záchranárov

V ňom je podľa nej náročné pohybovať sa bez lyží alebo snežníc, a to aj na krátku vzdialenosť. Horskí záchranári pripomenuli, že brodenie sa v hlbokom snehu dokáže vyčerpať sily človeka za pár desiatok minút.

Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrváva veľké lavínové nebezpečenstvo (4. stupeň), v ostatných pohoriach je to zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň). Za poslednú periódu pripadlo podľa HZS 50 až 100 centimetrov snehu, ktorý je vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nepravidelne.

Množstvo snehu

„Náveterné hrebene vysokých polôh sú sfúkané až na tvrdú dosku starého snehu, sneh bol intenzívne premiestňovaný na záveterné strany pohorí, kde sa vytvorili dosky rôznej tvrdosti, ktorých spoločnou vlastnosťou je veľká krehkosť a náchylnosť na vznik trhlín a vysoká schopnosť šírenia trhlín,“ opísala. Veľké množstvo snehu bolo podľa horských záchranárov transportované aj do nižších polôh a miernejších sklonov.

HZS pripomína, aby turisti nezabúdali na povinnú lavínovú výbavu, lavínový vyhľadávací prístroj, lavínovú sondu a lopatu, lekárničku a nabitý mobilný telefón s číslami na záchranné zložky. V prípade potreby môžu využiť na privolanie pomoci aj aplikáciu Horskej záchrannej služby.

Prichádza nebezpečný týždeň, varujú horskí záchranári. Očakávajú sa veľké lavíny a človeka môže ohroziť aj brodenie v snehu

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje, že sa v horách blíži jeden z najnebezpečnejších týždňov roka.


Očakáva tam veľké a stredne veľké lavíny, ktoré sa môžu uvoľniť samovoľne, alebo len pri malom dodatočnom zaťažení.

Ako ďalej informovala, nebezpečné budú rovnako aj miesta, kde sa lavíny bežne nevyskytujú, alebo neočakávajú, napríklad v strmých lesných porastoch.

Napadlo veľa nového snehu

V niektorých horských oblastiach totiž v uplynulých dňoch napadlo viac ako 100 až 150 cm snehu, čo spôsobilo veľké lavínové nebezpečenstvo, vyhlásený bol 4. stupeň. Následne sa pridal silný vietor s rýchlosťou do 150 km/h.


„Vplyvom silného vetra sa premiestnilo veľké množstvo snehu. Vytvorili sa vankúše, preveje a dosky z vetrom previateho snehu,“ uviedli horskí záchranári.

Veľký problém môžu podľa nich spôsobiť aj malé lavíny s krátkou dráhou, končiace v terénnych pascách. V ďalších dňoch však sneženie aj vietor podľa HZS postupne utíchne.


Horskí záchranári poukazujú na dlhodobú štatistiku, podľa ktorej najviac nešťastí v horách nastáva práve v prvých dňoch po veľkom snežení.

Slnko bude lákať ľudí do hôr


„Z predpovede počasia na nastávajúci týždeň vyplýva, že presne takáto situácia môže nastať od pondelka, keď sa dá očakávať príchod studeného frontu. V nočných hodinách klesnú teploty až na mínus 20 stupňov Celzia a cez deň za slnečného žiarenia na mínus sedem stupňov,“ avizovali. Nasledujúci týždeň je tak možné očakávať slnečné počasie, ktoré bude lákať ľudí do hôr.

Aktivity v horách však bude podľa HZS komplikovať aj veľké množstvo snehu, v ktorom je náročné pohybovať sa bez lyží alebo snežníc, a to aj na krátku vzdialenosť.


„Brodenie sa v hlbokom snehu dokáže vyčerpať sily človeka za pár desiatok minút. Nezabudnite povinnú lavínovú výbavu, lavínový vyhľadávací prístroj, lavínovú sondu a lopatu, lekárničku, a nabitý mobilný telefón s číslami na záchranné zložky,“ radí. V prípade potreby môžu turisti využiť na privolanie pomoci aj aplikáciu Horskej záchrannej služby.

Otvorené zjazdové trate sú podľa horských záchranárov bezpečné, ale dôrazne neodporúčajú opúšťať ich a skúšať lyžovať vo voľnom teréne. „Mnohé lyžiarske strediská majú v mapách takzvané freeridové zóny, do ktorých zásadne neodporúčame akýkoľvek vstup,“ upozornili.

Tatranské doliny sú pre turistov nepriechodné, upozorňuje horská služba a neodporúča výstupy na vysokohorské chaty

Horská záchranná služba upozorňuje, že v Doline Kežmarskej Bielej vody a Doline Zeleného plesa na Chatu pri Zelenom plese je pohyb pre peších turistov nemožný.


Rovnaká situácia je aj vo viacerých dolinách v horských oblastiach. Horskí záchranári vzhľadom na množstvo napadnutého snehu a silného vetra neodporúčajú výstupy na vysokohorské chaty.

Správa Tatranského národného parku informovala, že oblasť poľských Tatier ostáva až do odvolania uzavretá. Na svojom infokanály to podľa nej zverejnil poľský Tatranský národný park.



Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie