• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vojna na Ukrajine: Vo Ľvove bolo počuť výbuchy, Mariupoľ je úplne zničený a Zelenskyj ďakuje Bidenovi

Vojna na Ukrajine: Vo Ľvove bolo počuť výbuchy, Mariupoľ je úplne zničený a Zelenskyj ďakuje Bidenovi

Americká Snemovňa reprezentantov schválila prerušenie bežných obchodných vzťahov s Ruskom a Bieloruskom.

V rôznych častiach mesta Ľvov na západe Ukrajiny bolo okolo v piatok ráno počuť výbuchy. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na televíznu stanicu Ukraina 24, ktorá na Telegrame zverejnila video ukazujúce veľký oblak dymu nad mestom. Ako uviedol aj korešpondent BBC Jonah Fisher, ktorý sa momentálne nachádza vo Ľvove, oblaky dymu je možné vidieť v západnej časti mesta.

Nepotvrdené správy hovorili o tom, že bolo zasiahnuté aj ľvovské letisko, ale to sa nakoniec nepotvrdilo. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na starostu Andrija Sadového, ktorý na Facebooku uviedol, že síce nemôže potvrdiť miesto útoku, ale letisko to nebolo.

„Rakety zasiahli oblasť blízko ľvovského letiska. V tejto chvíli nemôžem povedať polohu, ale určite to nie je letisko,“ povedal Sadovyj s tým, že informácie postupne budú aktualizovať. Zároveň sa nezmienil o žiadnych obetiach. Starosta taktiež požiadal obyvateľov, aby nezdieľali fotografie zasiahnutého miesta.


Úrady v ukrajinskom Mariupoli uviedli, že ruská armáda pri bombardovaní zničila v tomto obliehanom prístavnom meste na pobreží Azovského mora až 90 % budov. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Poslankyňa ukrajinského parlamentu Lesia Vasylenková na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísala, že mesto „ničia z oblohy“ a zopakovala výzvu prezidenta Volodymyra Zelenského západným štátom, aby nad krajinou zaviedli bezletovú zónu.


V stredu sa terčom bombardovania stalo mariupoľské divadlo, v ktorom sa ukrývalo viac ako 1000 žien a detí. Ako uviedol štátny tajomník britského ministerstva zahraničia James Cleverly, útok na divadlo sa zdal byť cielený, čo je podľa neho „vojnový zločin“.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za dodatočnú vojenskú pomoc. Povedal však, že nepovie konkrétne, čo nový balík obsahuje, pretože na to nechce upozorniť Rusko.


Moskva podľa Zelenského očakávala, že nájde Ukrajinu v rovnakom rozpoložení ako v roku 2014, keď sa bez boja zmocnila Krymu a podporila separatistov, ktorí ovládli východný región Donbasu. Podotkol však, že Ukrajina je teraz iná krajina s oveľa silnejšou obranou.

Poslanci budú v piatok rokovať o vládnom návrhu zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý je známy aj ako lex Ukrajina. Ide o opatrenia, ktoré sa týkajú režimu zdravotného zabezpečenia, príspevku na ubytovanie, preukazovania bezúhonnosti pri zamestnávaní v školstve alebo opatrenia súvisiace so zabezpečením obranyschopnosti a bezpečnosti Slovenskej republiky. Poslanci navrhovanú normu prerokúvajú v zrýchlenom režime.


Zákon má povoliť poskytovať osobné údaje cudzincov bez ich súhlasu. Tie sa budú môcť poskytnúť diplomatickej misii alebo konzulárnemu úradu cudzích štátov, ak bude dôvod na poskytnutie pomoci. Počas trvania mimoriadnej situácie má postačiť ukrajinským učiteľom, ktorí by na Slovensku chceli učiť, na preukázanie bezúhonnosti čestné prehlásenie a psychologický posudok o psychickej spôsobilosti. Ukrajinským utečencom štát poskytne neodkladnú zdravotnú starostlivosť na základe dokladu o tolerovanom pobyte s názvom „dočasné útočisko“.

Raketový útok na západoukrajinský Ľvov v piatok ráno nezasiahol letisko. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ľvovského starostu Andrija Sadového, ktorý na Facebooku uviedol, že síce nemôže potvrdiť miesto útoku, ale letisko to nebolo.


„Rakety zasiahli oblasť blízko ľvovského letiska. V tejto chvíli nemôžem povedať polohu, ale určite to nie je letisko,“ povedal Sadovyj s tým, že informácie postupne budú aktualizovať. Zároveň sa nezmienil o žiadnych obetiach. Starosta taktiež požiadal obyvateľov, aby nezdieľali fotografie zasiahnutého miesta.

Aké budú ekonomické dopady invázie Ruska na Ukrajinu? Analytik odporúča sledovať niekoľko faktorov

Invázia Ruska na Ukrajinu prekvapila Európu, svet a aj trhy. Ako povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, investori spustili výpredaj svojich rizikových akciových titulov a začali nakupovať bezpečné aktíva, ako sú drahé kovy a dlhopisy.

„Veľký rast nestability priniesol vystrelenie cien komodít ako uhlie, pšenica, ale aj ropa, kde cena preskočila 100 dolárov za barel. Ruská federácia je významným dodávateľom energetických surovín pre EÚ, čo spôsobilo markantné zvýšenie cien plynu,“ povedal Horňák.

Pokles výnosov nemeckých a slovenských štátnych dlhopisov nebol podľa neho až tak veľký. Desaťročné nemecké výnosy klesli o 6 bázických bodov z 0,23 % na 0,17 %, slovenské výnosy klesli z 0,66 % na 0,49 %.

Z Ruska k nám prúdi ropa aj plyn

Aj keď z hľadiska medzinárodného obchodu nepredstavuje Ukrajina a Rusko významných obchodných partnerov pre Slovensko, keď podiel importov a exportov sa pohybuje v jednotkách percent, Ruská federácia však podľa Horňáka dodáva na Slovensko až dve tretiny ropy a ropných produktov a viac než 90 % plynu.

„Ďalší vývoj konfliktu ukáže, ako a do akej miery bude zasiahnutá vzájomná ekonomická spolupráca a výmena tovarov a teda do akej miery bude zasiahnuté hospodárstvo. Okrem toho sa niektoré slovenské podniky vo veľkej miere spoliehajú na dodávky surovín z východu, napríklad železnej rudy,“ hovorí analytik.

Vzhľadom na tento vývoj existuje podľa Horňáka niekoľko faktorov, ktoré je v súčasnosti potrebné sledovať. Cena energií ostane s najväčšou pravdepodobnosťou podľa neho zvýšená, čo sa bude prelievať aj do cien iných tovarov a služieb, čím by miera inflácie mohla dosahovať vyššie úrovne aj v ďalšom období.

Tlak na verejné financie vzrastie

V prípade narušenia dodávateľsko-odberateľských reťazcov a útlmu aktivity v dôsledku vysokých cien vstupov, materiálov, tovarov môže zároveň prísť pokles ekonomickej výkonnosti cez zníženie investícií a spotreby domácností. Do popredia sa podľa analytika dostáva hrozba kombinácie nižšieho ekonomického rastu a zvýšenej inflácie.

Samotné napätie a nestabilita budú podľa analytika negatívne vplývať na rozhodovanie ekonomických subjektov, vzrastie tlak na verejné financie, a to nielen prostredníctvom nákladov súvisiacich s konfliktom, ale aj potenciálna pomoc ekonomike pri zvládaní sťažených podmienok.

„Pravdepodobnosť skorého zvyšovania sadzieb ECB je o niečo nižšia. Cena peňazí dlhších splatností na trhu však zatiaľ veľmi neklesla, takže trh so sprísňovaním menovej politiky stále počíta,“ dodal Horňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie