• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Je najmä na politikoch, či budú hasiť oheň vodou, alebo skúsia benzín (komentár)

Je najmä na politikoch, či budú hasiť oheň vodou, alebo skúsia benzín (komentár)

Tragická udalosť ako je atentát na predsedu vlády má obrovský potenciál roztáčanie emočných centrifúg a tabu už bolo prelomené.

16.5.2024 (SITA.sk) - Pokus o vraždu premiéra Fica je bezpochyby otrasným a zavrhnutiahodným činom. A je to málokým chcené vyvretie napätia v slovenskej spoločnosti, ktorá je polarizovaná a emotívne nabudená až do špiku kostí.

Spory, rozdielne názory, či nesúhlas s politikou vlády, aby sme pripomenuli vlastnú motiváciu atentátnika, sa v civilizovanej spoločnosti nemôžu riešiť touto cestou.

Postoje sa líšili

Slovensko je na rázcestí. A možno je na prahu občianskej vojny, ako si to myslí minister vnútra Šutaj Eštok. Či tento scenár v nejakej podobe nastane, alebo sa mu vyhneme, je teraz v rukách všetkých tých ktorí verejne komunikujú – či sú to ústavní činitelia, ďalší politici, novinári, influenceri, ale aj bežní ľudia na sociálnych sieťach.

Na jednej strane, sme v prvých reakciách mohli vidieť veľmi veľa jasných postojov odsudzujúcich útok a želaní uzdravenia postrelenému Robertovi Ficovi, na druhej strane aj cynické konštatovania typu, kto s čím zachádza, tým aj schádza a na ďalšej strane emotívne rozsudky o krvavých rukách opozície a médií a prísľuby pritvrdenia, revanšu, či stotožňovanie vraha so všetkými, ktorí nesúhlasia s krokmi vládnej koalície.

Mimochodom pohľad do minulých aktivít a postojov atentátnika prezradil, že názorovo má so stranami parlamentnej opozície pramálo spoločné.

Tabu už bolo prelomené

Tragická udalosť ako je atentát na predsedu vlády má obrovský potenciál roztáčanie emočných centrifúg a tabu už bolo prelomené. Tabu prechodu od úvah o násilí ako riešení politických nezhôd, od vyhrážok k násilným činom, ku skutočnému atentátu.


Teraz ide o to, či atentát na premiéra bol vyvrcholením negatívnymi emóciami nabitej spoločenskej atmosféry a táto tragédia povedie k prehodnoteniu spôsobu a zmierneniu verejnej komunikácie.

Alebo naopak bude  príležitosťou na lacné zbieranie politických bodov, či lajkov, cynické stupňovanie nenávisti a jatrenie hlbokej rany v slovenskej spoločnosti.


V tom prípade sa streľba na premiéra ľahko môže stať smutnou úvodnou kapitolou politicky motivovaného násilia. Lebo tabu už bolo prelomené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie