• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Viete, čo si kupujú deti v automatoch? Dvaja tínedžeri skončili v nemocnici

Viete, čo si kupujú deti v automatoch? Dvaja tínedžeri skončili v nemocnici

Prevádzkovateľ automatov plánuje dať na stroje špeciálnu čítačku.

Polícia rieši prípad dvoch detí, ktoré skončili v humenskej nemocnice po požití produktoch zo špeciálneho automatu. Informovala o tom TV Joj na svojom portáli Noviny.sk.

Deťom stačí vhodiť pár drobných a úplne jednoducho sa dostanú k psychotropným látkam. Takéto automaty sa nachádzajú v nákupných centrách po celom Slovensku a fungujú bez overenia veku.

Vzniknúť môže závislosť

„V tejto súvislosti bolo povereným príslušník PZ začaté trestné stíhanie vo veci prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi,“ informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Podľa Ľubomíra Okruhlicu, hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor medicíny drogových závislostí, môže po požití týchto produktov vzniknúť závislosť.


„My vieme o tom, pretože aj k nám prišlo rodičia a mladí, ktorí si kupujú tieto látky. Oni majú taký ľahký omamný účinok a môže sa vyvolať aj závislosť,“ ozrejmil Okruhlica.

Látky pôvodom z kanabisu

Výrobcovia sa kryjú tým, že na obaloch produktov uvádzajú informáciu o tom, že sú určené na zberateľské účely.


„Formálne, oficiálne akože nie sú určené na konzumáciu, ale oni to konzumujú. Sú to látky pôvodom z kanabisu, ale nie je to THC,“ povedal Okruhlica.

V niektorých krajinách Európskej únie, ako Taliansko, Chorvátsko či Francúzsko, sú tieto látky už zaradené na zozname nelegálnych látok. Plánuje to urobiť na Slovensku aj ministerstvo zdravotníctva.

Zaradenie do zoznamu omamných látok

„Je pravdepodobné, že tieto dve psychoaktívne látky budú zaradené do zoznamu omamných látok a psychotropných látok,“ vysvetlila Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR.


Proces je však podľa ministerstva pri zaraďovaní nových psychoaktívnych látok do prílohy zákona príliš zdĺhavý a náročný.


Riešením by mohla byť nová právna úprava, ktorá by využívala generický model zaraďovania nových psychoaktívnych látok. Predpokladá sa, že celý proces by sa mohol začať na konci tohto roka.

Čaká sa na expertízu

Samotný prevádzkovateľ automatov plánuje dať na stroje špeciálne čítačky občianskych preukazov, čím sa bude dať overiť vek kupujúcich.


Či skutočne spôsobili zdravotné problémy mladistvých produkty z automatu, bude známe až po expertíze.


„V súčasnosti prebiehajú vyšetrovacie úkony a expertízne skúmanie, z toho dôvodu sa k veci bližšie vyjadrovať nebudeme,“ uviedla na záver Ligdayová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 26. jún 2024

horoskopy na dnes stredu 26 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Neplytvajte zbytočne energiou. Ak sa k niekomu správate milo zo súcitu, dlho vám takéto "nadšenie" nevydrží. A navyše - práve váš chránenec vám môže uštedriť úder pod pás.

Býk 21.4. - 21.5.

Nenechajte sa znechutiť momentálnou situáciou a pokračujte v nasadenom tempe. Nakoniec dobre viete, že čím viac prekážok máte pred sebou, tým viac vás to priťahuje.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Možno by ste chceli na poslednú chvíľu zmeniť svoje plány. Ak však neurobíte dostatočné bezpečnostné opatrenia musíte rátať s istým rizikom. V jednej záležitosti vás čaká prekvapenie.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes vás zaujme niekto svojimi zaujímavými názormi. Radi by ste sa s ním porozprávali, aby ste sa zbavili svojich pochybností. Nenechajte si nahovoriť niečo, o čom nie ste skalopevne presvedčení.




Všetky Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie