• Dnes je: Piatok 17. mája 2024 meniny má Gizela

V Košickej nemocnici pribúdajú detskí pacienti s hepatitídou typu A, je známe aj ohnisko nákazy

V Košickej nemocnici pribúdajú detskí pacienti s hepatitídou typu A, je známe aj ohnisko nákazy

Ako uviedol riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Košice Andrej Koman, v nemocnici sú prevažne hospitalizované päť až deväťročné deti.

V piatok prijala Detská fakultná nemocnica Košice ďalších 12 pacientov s diagnózou infekčnej hepatitídy typu A, čím sa zvýšil počet hospitalizovaných detí s touto diagnózou na 33.

Aktívne ohnisko sa momentálne vyskytuje v marginalizovanej komunite v Moldave na Bodvou (okres Košice-okolie).

Situáciu zvládajú

Po koordinačnom stretnutí o tom pred Detskou fakultnou nemocnicou Košice informoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) Michal Palkovič.

„Zdravotná starostlivosť v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach nie je nijakým spôsobom ohrozená. So zástupcami jednotlivých nemocníc sme dohodli veľmi účinné nástroje na to, aby aj v prípade nárastu detských pacientov v ďalšom období boli epidemické plány účinné a kooperácia medzi jednotlivými subjektami bola natoľko efektívna, aby sme mali situáciu pod kontrolou,“ uviedol Palkovič.


Ako ďalej dodal, hlavný hygienik spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva už v tomto momente hľadajú účinne nástroje prevencie a riešenia priamo v ohniskách v marginalizovaných komunitách.

Možnosti imunizácie

Zajtra o 13:00 sa uskutoční stretnutie zainteresovaných s hlavným hygienikom a so splnomocnencom vlády pre rómske komunity v Moldave nad Bodvou, kde je momentálne najväčšie ohnisko nákazy.

„Zajtra budeme hľadať legislatívne možnosti imunizácie priamo v teréne. Nasledovať bude koordinačné stretnutie v rámci MZ SR, hlavného hygienika a následne budeme koordinovať situácii v rámci zdravotníckych zariadení v Prešovskom a Košickom kraji,“ uviedla štátna tajomníčka MZ SR Lenka Dunajová Družkovská.

Ohnisko vzniklo v osade

Ako uviedol riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Košice Andrej Koman, v nemocnici sú prevažne hospitalizované päť až deväťročné deti. Uistil, že momentálna situácia sa nijak nedotkne bežnej prevádzky ani ostatných pacientov nemocnice.


Nákaza vypukla vlani v decembri na sídlisku Luník 9 a začiatkom marca tohto roku pribudlo ďalšie ohnisko v osade v Moldave nad Bodvou. Situácia na Luníku 9 je už momentálne stabilizovaná.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 16. máj 2024

horoskopy na dnes stvrtok 16 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 16. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes treba odložiť vášne a v každej situácii uvažovať racionálne. Snažte sa pochopiť partnera, určite sa vám to vráti. Vytvoríte vhodnú rodinnú atmosféru.

Býk 21.4. - 21.5.

Postavenie hviezd je pre vás nepriaznivé, a preto sa snažte vyhnúť akýmkoľvek stresom. Motoristi, ale aj chodci môžu mať niečo do činenia s dopravnou políciou.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Čaká vás príjemný deň, počas ktorého prídete na nové myšlienky, z ktorých vznikne nejeden nový plán.

Rak 22.6. - 22.7.

Pohodu dnešného dňa naruší nevšedná návšteva. Prekvapia vás názory príbuzných. I keď je váš čas vymedzený, večer si nájdete voľno na rozhovory s nimi.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 16. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie