• Dnes je: Piatok 06. septembra 2024 meniny má Alica

Prehriatie je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarkt. Úpal môže mať fatálne následky

Prehriatie je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarkt. Úpal môže mať fatálne následky

Telesná teplota sa môže zvýšiť nielen ako dôsledok jednorazového nechráneného pobytu na slnku, ale aj postupne, keď je senior vystavený vyšším teplotám niekoľko dní po sebe.

Prehriatie organizmu je pre seniorov mimoriadne nebezpečné. Kým pre väčšinu populácie je leto najpozitívnejšou časťou roka, starší ľudia musia byť v tomto období zvlášť obozretní.

Kombinácia vysokých denných teplôt, vyššieho veku a s ním súvisiacich diagnóz môže mať fatálne dôsledky.

„V prípade seniorov aj obyčajný pocit veľkého tepla môže skončiť prehriatím organizmu v podobe úpalu. Mnohí si to vôbec neuvedomujú, ale úpal je v prípade starších ľudí nebezpečný rovnako ako infarkt,“ upozorňuje primárka oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová Miriam Kvostková.

S úpalom sa nespája spálenie

Zaujímavosťou je, že s úpalom sa nespája spálenie. To znamená, že ho pacient môže mať aj vtedy, ak je jeho pokožka úplne bledá, dodala lekárka. V letnom období nemocnice pravidelne prijímajú pacientov s touto diagnózou, ktorí teplo jednoducho podcenili. Ničím výnimočným nie sú ani kolapsy z tepla.

„Telesná teplota sa môže zvýšiť nielen ako dôsledok jednorazového nechráneného pobytu na slnku, ale aj postupne, keď je senior vystavený vyšším teplotám niekoľko dní po sebe. Môže pritom ísť o život ohrozujúci stav. Prejavuje sa horúčkou, červenou, horúcou a suchou pokožkou, závratmi, rýchlym pulzom, bolesťami hlavy, nevoľnosťou, objaviť sa môže aj zvracanie, zmätočné správanie, letargia či strata vedomia,“ hovorí odborníčka.

Senior môže príznaky podceniť

V takejto situácii je dôležité, aby v týchto horúcich dňoch senior nebol odkázaný iba sám na seba. Príznaky totiž môže podceniť a následne nemusí byť schopný si sám pomôcť. Úpal sa spravidla prejaví okamžite.

„Prehriatie organizmu môže skomplikovať ochorenia srdcovocievneho a pľúcneho systému, taktiež u pacientov s cukrovkou môže dôjsť rýchlo k dehydratácii, čo potom vedie ku zhoršeniu obličkových funkcií a vysoké teploty neprospievajú ani pacientom s neurologickými ochoreniami,“ menuje lekárka.

Prvá pomoc pri úpale

Proti úpalu treba bojovať čo najrýchlejšie a organizmus je potrebné schladiť. Prvou pomocou je čo najrýchlejšie sa presunúť do chládku, ideálne do vnútra, kde je možnosť ľahnúť si a napiť sa studenej vody. Treba piť dostatočné množstvo tekutín, umyť sa chladnou vodou alebo studenými obkladmi, ktoré sa prikladajú na hlavu, krk a slabiny.


„Správna liečba by mala zaistiť zlepšenie do 30 – 40 minút. Ak je zle aj po dlhšej dobe, je nutné bezodkladne navštíviť lekára,“ uzavrela Kvostková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 6. september 2024

horoskopy na dnes piatok 6 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 6. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Jedna spoločná oslava sa stane jablkom sváru pre celú vašu rodinu. Mali by ste byť stmeľovacím činiteľom, nik iný teraz v tejto úlohe neobstojí.

Býk 21.4. - 21.5.

Čakajú vás starosti v domácnosti. Ak sa ráno pozriete na svet veselšími očami, začne sa vám dariť. Bolo by vhodné zmeniť stereotyp vášho života. Terajší vás ubíja.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pri listovaní v katalógoch zistíte, že o zaujímavé ponuky nie je núdza. Najväčším problémom sú ako zvyčajne financie. Nemali by ste sa dať nalákať na prvú ponuku, ďalšie môžu byť výhodnejšie.

Rak 22.6. - 22.7.

Pokúsite sa zmeniť niektoré veci v súkromnom živote, ale narazíte na odpor. Môžete získať dobrú radu, len si nevšímajte vek osoby, ktorá s ňou príde.




Všetky Horoskopy pre Piatok 6. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie