• Dnes je: Pondelok 16. septembra 2024 meniny má Ľudmila

Uštipnutie včelou či iným hmyzom nie je sranda, môže skončiť aj silnou reakciou a pobytom na urgentnom príjme

Uštipnutie včelou či iným hmyzom nie je sranda, môže skončiť aj silnou reakciou a pobytom na urgentnom príjme

V minulosti sa na postihnuté miesto dávala cibuľa, citrón alebo ocot, moderné metódy odporúčajú použitie lokálneho antihistaminika a chladivého obkladu.

Uštipnutie hmyzom, vrátane včiel, ôs a ovadov, môže skončiť až anafylaktickým šokom. U niektorých ľudí opuch a svrbenie po uštipnutí zmiznú po pár hodinách, iní ale môžu skončiť aj na urgentnom príjme.

„Každý rok vyhľadá lekára z dôvodu silnej reakcie na poštípanie hmyzom približne 6 000 našich poistencov.

Asi 15 z nich musí byť aj hospitalizovaných pre anafylaktický šok. Tieto štatistiky máme podobné už niekoľko rokov po sebe,“ uviedla hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Čo môže pomôcť

Pri poštípaní je dôležité poskytnúť prvú pomoc. Najprv je nutné vytiahnuť žihadlo a ranu vydezinfikovať.


V minulosti sa na postihnuté miesto dávala cibuľa, citrón alebo ocot, moderné metódy odporúčajú použitie lokálneho antihistaminika a chladivého obkladu.

Ak sa bolesť a opuch naďalej zväčšujú, treba užiť voľnopredajný liek proti alergii a bolesť zmierniť ibuprofénom.


Ak ale príznaky neustúpia ani po niekoľkých dňoch a opuch s bolesťou pretrvávajú, je potrebné navštíviť lekára, pretože by mohlo ísť o zápal, ktorý si vyžaduje liečbu antibiotikami.

Anafylaxia nastane skoro

V extrémnych prípadoch môže poštípanie spôsobiť anafylaktický šok, ktorý sa prejavuje zhoršeným dýchaním, nevoľnosťou a poklesom krvného tlaku. Takýto stav vyžaduje okamžité podanie adrenalínu a rýchlu lekársku pomoc.


„Do stavu anafylaxie sa postihnutý dostane už v priebehu prvých 15 minút od uštipnutia. Záchrana života je v tomto prípade naozaj otázkou času,“ varuje Dupaľová Ksenzsighová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 15. september 2024

horoskopy na dnes nedelu 15 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 15. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Vyriešenie problematiky by malo byť na dosah ruky. Že ste na to ešte neprišli, môže byť v tom, že ho nehľadáte na pravom mieste.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 15. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie