• Dnes je: Pondelok 16. septembra 2024 meniny má Ľudmila

Počasie predpoveď na Piatok 6. september 2024 jasno až polojasno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť

Počasie predpoveď na Piatok 6. september 2024 jasno až polojasno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť

Predpoveď počasia na 6.9. 2024, pranostiky

Dnes bude jasno až polojasno, miestami, najmä v južnej polovici, zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky.

Najvyššia denná teplota 27 °C až 31 °C, na Orave a pod Tatrami ojedinele okolo 24 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 °C .

Slabý, na juhozápade a postupne aj inde prevažne juhovýchodný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h). K večeru bude vietor slabnúť.

Predpokladané množstvo zrážok: do 2 mm, ojedinele, najmä pri búrkach, 2 mm až 15 mm



Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?


Počasie pranostiky September

Aké je počasie v prvých dňoch septembra , také bude celý mesiac.

Aký je september , taký bude i marec.

Pranostiky súčasť ľudovej slovesnosti.

Vznikli na základe pozorovania prírodných javov, ktoré ľudia zovšeobecnili.

Ak sa osy v septembri tlačia do príbytkov, prorokujú tuhú zimu.

Septembrový dážď, poliam potrava, vinohradom otrava.

Na septembrovom daždi sedliakovi veľmi záleží.

September - z poľa ber!

· Keď je na Egida jasný deň, môžeme predpovedať peknú jeseň.

· Keď na prvého septembra prší, repu budú ťahať z blata.

· Aké je počasie na 1.septembra, taký bude celý mesiac.

· Ako sa zachová počasie na deň Narodenia Panny Márie, tak bude potom štyri týždne.

· Ak neprší na Narodenie Panny Márie, bude suchá jeseň.

· Panny Márie narodenie, lastovičiek rozlúčenie.

Počasie: V súčasnosti extrémne zrážky postihujú najmä sever a východ Slovenska. Tieto okresy potrápia extrémne zrážky


Cítite sa v posledných dňoch zle, neviete spať alebo ste agresívny? Príčinu odhalili už pred 70 rokmi

Meteosenzitivita označuje citlivosť ľudí na meteorologické javy. Niektoré zdroje uvádzajú, že meteosenzitívnych je až 70 percent obyvateľstva, pričom vyššie percento z nich žije v priemyselne vyspelých štátoch.

Na počasie je citlivejšie nežnejšie pohlavie a starší ľudia, ale dokáže potrápiť aj mladšie ročníky, tehotné ženy a deti, ako aj astmatikov či reumatikov. Okrem bolestí alebo problémov s tlakom dokáže spôsobiť aj vzostup agresivity a zhoršenie psychických problémov.


Medzi najčastejšie ťažkosti patrí bolesť hlavy, únava, ospalosť, znížený prah bolesti, bolesť jaziev, svalov, tráviace ťažkosti, zmeny nálad, nechutenstvo, problémy s tlakom, ale aj poruchy spánku.

Nemeckí lekári

„Mnoho ľudí trpí pri zmenách počasia podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie sú výrazne pomalšie,“ uvádza doktorka Beata Havelková, odborníčka Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Meteosenzitívni ľudia navyše cítia rôzne zdravotné neduhy ešte skôr, ako sa počasie zmení. Všimli si to nemeckí lekári už v 50-tych rokoch minulého storočia, keď sa im pri určitých typoch počasia začali v čakárňach objavovať pacienti s rovnakým zdravotným problémom.


Lekári následne spojili sily s meteorológmi a už na začiatku 60-tych rokov sa v predpovediach počasia v Nemecku objavovalo aj číslo, ktorým sa charakterizoval vplyv počasia na človeka a bližšie sa opísali aj prípadné zdravotné problémy.

5 rizikových stupňov

U nás dnes rozlišujeme päť rizikových stupňov, ktoré vyjadrujú intenzitu pôsobenia počasia na meteosenzitívnych ľudí. Liek na meteosenzitivitu neexistuje, preto sa veľa ľudí necháva „viesť“ práve takouto biopredpoveďou.


K najnebezpečnejším poveternostným situáciám patria napríklad postup frontálneho rozhrania, kedy sa skokom mení počasie, ale tiež dlhotrvajúce vlny horúčav, dusné počasie v lete alebo pred búrkou.

„Ale aj špecifický typ vetra, takzvaný fén, spôsobuje veľké problémy. Je dokázané, že môže priniesť aj vzostup agresivity a zvýrazniť psychické problémy,“ vysvetlila Miriam Jarošová, meteorologička zo Žilinskej univerzity v Žiline.

Kto si má dať pozor?

Zmeny počasia sprevádzajú prudké zmeny tlaku vzduchu, ktorý zase vplýva na zmenu krvného tlaku. U ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami to môže vyvolať prudkú reakciu a spôsobiť zmeny srdcového rytmu, búšenie srdca, dýchavičnosť či dokonca kolaps.

U ľudí trpiacich migrénami môže náhla zmena počasia vyvolať aj nepríjemný a bolestivý záchvat. Pozor by si mali dávať aj ľudia po úrazoch a tí, ktorí majú oslabenú imunitu. Nepríjemne sa preto v tomto období môžu cítiť aj pacienti, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

Príčinou meteosenzitivity sú poruchy normálneho priebehu adaptačných reakcií organizmu na zmeny atmosférického tlaku, teploty a vlhkosti vzduchu. Vplyv počasia však nie je stále rovnaký.

Ako si pomôcť?

Niekedy je reakcia organizmu prudká, inokedy sú prejavy menej nápadné. Závisí to od aktuálneho zdravotného stavu, ale aj psychického rozpoloženia. Veľkú mieru tu zohráva aj vek, telesná kondícia a zdravotný stav.

Negatívny vplyv počasia na zdravie sa dá znížiť pohybom, vďaka športu sa telo stáva odolnejšie. Podstatnou je aj strava bohatá na vitamíny, minerály a bielkoviny. Telo potrebuje doplniť najmä magnézium a vitamín C.


Netreba zabúdať ani na pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, a to v každom počasí. Dobrou prevenciou je aj saunovanie a otužovanie studenou vodou.

Vysoké teploty počas dňa i noci nie sú bežné systémy počasia z minulosti, ide o dôsledok klimatických zmien

Extrémne horúčavy, ktoré sa vyskytujú v krajinách po celom svete, sú „nebezpečné“ a predstavujú „rýchlo rastúce zdravotné riziko“, varovala Svetová meteorologická organizácia (WMO) Organizácie Spojených národov (OSN). Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Nebezpečné vlny horúčav

„Vlny horúčav patria k najsmrteľnejším prírodným hrozbám, pričom každoročne spôsobujú státisíce úmrtí, ktorým sa dalo predísť,“ povedal v utorok na tlačovej konferencii hlavný poradca organizácie pre extrémne horúčavy John Nairn.

Horúčavy pritom podľa neho predstavujú rýchlo rastúce zdravotné riziko „v dôsledku zvýšenej rýchlej urbanizácie, zvyšujúcich sa extrémnych teplôt a starnúcej populácie“.

Dôsledok klimatických zmien

Nairn tiež pred novinármi v Ženeve zdôraznil dôsledky extrémnych horúčav na zdravie vrátane skutočnosti, že opakované vysoké nočné teploty sú „obzvlášť nebezpečné“ a môžu viesť k „zvýšenému počtu prípadov srdcových infarktov a úmrtí“, pretože telo sa nedokáže zotaviť z trvalého tepla počas dňa.

„Toto nie sú bežné systémy počasia z minulosti,“ upozornil tiež Nairn a dodal, že „prišli ako dôsledok klimatických zmien. … Bude to pokračovať a bude to trvať ešte nejaký čas. Musíte to zvrátiť. Musíte napraviť klímu, aby ste to zmenili. Je to globálne otepľovanie a bude to nejaký čas pokračovať“.

Tento extrémny fenomén počasia bude hroziť Európe čoraz častejšie, varujú vedci

Extrémne prejavy počasia, ako sú tornáda a vodné smršte, sa v Európe stávajú čoraz bežnejším javom, čo vyvoláva obavy medzi vedcami a meteorológmi. Tieto fenomény, kedysi považované za raritu, sa v posledných rokoch ukazujú ako stále častejšie a silnejšie. Môže to znamenať, že Európa bude v budúcnosti čeliť ešte väčšiemu počtu takýchto nebezpečných prírodných javov.

Vodné smršte a tornáda: Podceňovaná hrozba Európy

Vodná smršť, typ tornáda, ktorý sa vyskytuje nad vodou, je často prehliadaným fenoménom v oblasti extrémneho počasia. Tento jav, charakterizovaný rotujúcim stĺpom vzduchu a hmly, je však rovnako nebezpečný ako jeho suchozemský náprotivok. Príkladom tejto hrozby je nedávny incident pri pobreží Sicílie, kde sa predpokladá, že práve vodná smršť spôsobila potopenie luxusnej jachty s britským magnátom Mikeom Lynchom na palube.


Podľa Pietera Groenemeijera, riaditeľa European Severe Storms Laboratory, sa každoročne v Európe vyskytne približne 300 tornád na súši a 500 vodných smrští. Aj keď sú tieto čísla nižšie v porovnaní s USA, kde sa ročne objaví približne 1 000 tornád, ide o dostatočne významné počty, ktoré naznačujú, že Európa by mala venovať väčšiu pozornosť príprave na tieto extrémne javy.

Prečo Európa podceňuje tornáda a vodné smršte?

Prípad smrteľného tornáda, ktoré v roku 2021 zasiahlo Českú republiku a spôsobilo značné škody a straty na životoch, poukazuje na nedostatočnú pripravenosť na takéto javy. Odborníci varujú, že veľa ľudí si neuvedomuje riziká spojené s tornádami, a preto často reagujú neskoro.

Vplyv zmeny klímy na extrémne počasie v Európe

Vedci sa zhodujú na tom, že zmena klímy zvyšuje pravdepodobnosť výskytu silných búrok, ktoré sú základom pre tvorbu tornád a vodných smrští. Teplejšie teploty vzduchu a mora zvyšujú množstvo energie dostupnej pre tieto búrky, čo vedie k ich intenzívnejšiemu prejavu.

V južnej a strednej Európe, najmä v oblastiach okolo severného Talianska, kde sa teplý vzduch zo Stredozemného mora stretáva s Alpami, dochádza k čoraz častejším silným búrkam. Groenemeijer tiež upozorňuje, že v Stredozemnom mori sa búrková sezóna predlžuje, pričom silné búrky sa vyskytujú skôr v sezóne, čo môže viesť k zvýšenému výskytu tornád a vodných smrští.

Nové iniciatívy na lepšiu prípravu Európy

S cieľom zlepšiť pochopenie a predpovedanie týchto extrémnych javov spustilo Európske laboratórium pre silné búrky kampaň Tim, ktorá má za cieľ spojiť údaje z meteorologických služieb v rôznych krajinách a zhromaždiť nové dáta pomocou moderných technológií, ako sú mobilné radary a meteorologické balóny. Tento krok má pomôcť v presnejšom predpovedaní búrok a lepšej príprave na ne.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?



Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?




Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 15. september 2024

horoskopy na dnes nedelu 15 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 15. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Vyriešenie problematiky by malo byť na dosah ruky. Že ste na to ešte neprišli, môže byť v tom, že ho nehľadáte na pravom mieste.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 15. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie