• Dnes je: Utorok 02. júla 2024 meniny má Berta

Počasie na dnes (nedeľa 30. jún): Na Slovensku bude mimoriadne teplo a dusno

Počasie na dnes (nedeľa 30. jún): Na Slovensku bude mimoriadne teplo a dusno

Najvyššia denná teplota dosiahne 31 až 36 stupňov Celzia, vo vyššie položených údoliach zväčša 29 až 31 stupňov Celzia.

30.6.2024 (SITA.sk) - Dnes bude jasno až polojasno, prechodne oblačno až zamračené. Ojedinele, najmä k večeru na západe, prehánky alebo búrky. Mimoriadne teplo a dusno. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo 22 stupňov Celzia.

Vietor zafúka z južných smerov

Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor 2 až 7, na západe miestami až okolo 9 metrov za sekundu a tam v nárazoch až okolo 14 metrov za sekundu (5 až 25, juhozápadný 30, nárazy 55 km/h).

Meteorológovia predpokladajú zrážky ojedinele do 5 milimetrov, pri búrkach výnimočne do 30 milimetrov.

Výstrahy platia od poludnia

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes pre vysoké teploty výstrahy druhého stupňa od 13:00 do 18:00 pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

Pre ostatné kraje s výnimkou okresov Levoča, Sabinov, Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad platia v nedeľu popoludní výstrahy prvého stupňa.



Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?


Na Slovensku padol teplotný rekord tohto roka, horúčavy nás čakajú aj v nedeľu a príde zmena

V Slovenskom Grobe v sobotu teplota dosiahla 34,7 stupňov Celzia, čo je rekord v tomto roku.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook s tým, že v nedeľu budú maximá ešte o približne dva stupne vyššie.

„V sobotu do našej oblasti začal od juhozápadu zasahovať hrebeň vysokého tlaku vzduchu zo severnej Afriky, po jeho okraji k nám prúdi veľmi teplý a suchší vzduch a preto pozorujeme výrazne menej oblačnosti a zrážok ako v predchádzajúcich dňoch,“ priblížili meteorológovia.

Výstrahy prvého a druhého stupňa

Prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu vyvrcholí v nedeľu a meteorológovia vydali aj výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami.


Vyššia oranžová výstraha je vydaná pre Bratislavský, Nitriansky aj Trnavský kraj a tiež okresy Krupina, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza. „Ojedinele sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 stupňov Celzia,“ varujú meteorológovia.

Pre zvyšok Slovenska okrem okresov Brezno, Kežmarok, Levoča, Poprad, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín bude v nedeľu od 13:00 do 18:00 platiť žltá výstraha prvého stupňa a teplota tu môže ojedinele dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňujú meteorológovia.


Výstrahy prvého (žltá farba) a druhého stupňa (oranžová farba) pred vysokými teplotami vydané na nedeľu 30. júna 2024. Foto: www.shmu.sk

Studený front prinesie ochladenie

Ako však informujú meteorológovia, horúce počasie dlho nevydrží a už v noci z nedele a pondelok postúpi od západu do našej oblasti studený front, ktorý prinesie ochladenie.


„Najvýraznejšie bude na západe a severe, kde v niektorých oblastiach budú pondelkové maximá aj o viac ako desať stupňov Celzia nižšie ako v nedeľu,“ uvádza SHMÚ.


Studený front tiež prinesie občasné zrážky, pričom sa môžu ojedinele vyskytnúť aj intenzívne búrky. V noci to bude skôr v západnej polovici Slovenska, cez deň najmä na východe.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 2. júl 2024

horoskopy na dnes utorok 2 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 2. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Vnútorný nepokoj vám nedovolí poriadne sa sústrediť na problém. Ak môžete, odložte ho na inokedy. Teraz by ste asi márne strácali čas. Zariaďujte iba bežné veci, kde sa môžete vyhnúť komplikáciám.

Býk 21.4. - 21.5.

V úlohe, ktorú chcete dnes vyriešiť, potrebujete mať úplne jasno. Dajte si veci vysvetliť. Dávajte si pozor na cestách a pri športovaní.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Deň ako stvorený na investíciu väčšej sumy peňazí. Ak budete mať možnosť uzavrieť zmluvy alebo dostanete prísľuby súvisiace s financiami, neváhajte!

Rak 22.6. - 22.7.

Získali ste povesť, že si viete pomôcť v každej situácii. V hre sa dobre vyznáte, aj v tlačenici. Kto sa na vás dnes obráti, nebude sklamaný, pomoc iste neodmietnete.




Všetky Horoskopy pre Utorok 2. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie