• Dnes je: Piatok 05. júla 2024 dnes je Sviatok sv. Cyrila a Metoda

Viečka z fliaš od nápojov už nejde ľahko odstrániť, v prípade Slovenska však existuje jedna výnimka

Viečka z fliaš od nápojov už nejde ľahko odstrániť, v prípade Slovenska však existuje jedna výnimka

Výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov však odporučila, aby taktiež uprednostnili pripevnenie viečka k fľaši, a tak predišli problémom v rámci jednotného európskeho trhu.

Viečka z fliaš od nápojov už nejde len tak ľahko odstrániť. V stredu 3. júla nadobúdajú účinnosť zmeny v zákone o odpadoch, ktoré výrobcom prikazujú púšťať do obehu plastové a kompozitné nápojové obaly len s viečkami, ktoré sú pripevnené k fľaši aj po jej otvorení.

Ľuďom nariadenie nevyhovuje

Nová legislatíva platí pre všetky členské štáty Európskej únie a jednotlivé krajiny ju museli implementovať. Riaditeľka komunikácie organizácie zodpovednosti výrobcov ENVI – PAK Katarína Kretter informovala, že cieľom je prispieť k znižovaniu vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie. Dodala však, že ľuďom toto nariadenie v praxi nevyhovuje.

„Bežne sa stretávame s názorom, že spotrebiteľom pripevnené vrchnáky znižujú komfort pri pití. Chápeme zníženie pohodlia, ale z vlastných analýz litteringu, ktoré ENVI – PAK robí na pravidelnej báze, vieme, že v prírode naozaj končilo množstvo týchto plastových vrchnákov, takže veríme, že príroda bude v konečnom dôsledku benefitovať z tohto nariadenia,“ uviedla Kretter.


Ďalej vysvetlila, že výrobcovia sú zodpovední za celoživotný cyklus svojich výrobkov, a to aj vtedy, keď sa stanú odpadom.

Výnimku má mlieko

„Aj im záleží na tom, aby obaly, vrátane viečok, boli zrecyklované a neskončili na skládke. Týmto krokom sa tá šanca opäť o niečo zvýši. Viečka sú v rámci recyklácie tiež hodnotným materiálom. Využívajú sa napr. na výrobu inštalatérskych trubiek, paliet, kontajnerov, krabíc a ďalších produktov,“ povedala.

Pri zavádzaní neodnímateľných viečok na fľašiach bude mať na Slovensku výnimku mlieko. „Hoci sa toto európske nariadenie naprieč úniou vo všeobecnosti týka nápojových obalov – teda konkrétne plastových a kompozitných obalov na tekutiny, v slovenskej legislatíve sa stretneme s výnimkou práve pri obaloch z mlieka. V rámci slovenskej legislatívy nie sú totiž vnímané ako nápoje. Napriek tomu, že sa pijú, sú považované za potravinu,“ priblížila Kretter.

Výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov však odporučila, aby taktiež uprednostnili pripevnenie viečka k fľaši, a tak predišli problémom v rámci jednotného európskeho trhu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 4. júl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 4 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 4. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nečakané stretnutie vám prinesie zaujímavé podnety. Zužitkujte ich však hneď, lebo už večer môžu byť bezcenné. Na obzore sú finančné zisky.

Býk 21.4. - 21.5.

Choďte do prírody a menej rozoberajte vlastné konanie! Ľudia okolo vás majú tiež negatívne črty, množstvo práce a nemajú čas sledovať vaše správanie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najbližšie chvíle voľna budú celkom zaujímavé, s mnohými možnosťami. Škoda by bola nevyužiť ich. Budete mať možnosť usporiadať si aj svoje finančné záležitosti.

Rak 22.6. - 22.7.

Intrigovanie a podráždenosť v komunikácii vám nepristane. Potlačte v sebe zlosť a mlčte, inak sa nepríjemne popálite. Očakáva vás príjemné prekvapenie vo vzťahoch.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 4. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie