• Dnes je: Piatok 05. júla 2024 dnes je Sviatok sv. Cyrila a Metoda

Vyjadrenia Kiču o masívnej ťažbe v najprísnejšej zóne sú klamstvo, reaguje envirorezort

Vyjadrenia Kiču o masívnej ťažbe v najprísnejšej zóne sú klamstvo, reaguje envirorezort

Rezort životného prostredia ďalej ubezpečil, že Správa NP Muránska planina bude zodpovedne pristupovať k bezpečnému pohybu turistov po značených chodníkoch.

Vyjadrenia o masívnej ťažbe v najprísnejšej zóne Národného parku (NP) Muránska planina sú klamstvo. Pre agentúru SITA to uviedlo ministerstvo životného prostredia. Reagovalo na vyjadrenia Michala Kiču (Demokrati) z pondelka 1. júla.

Vetrová a lykožrútová kalamita

„Nekompetentnosť a nečinnosť predchádzajúceho vedenia envirorezortu pri spracovaní kalamitného dreva spôsobila, že iba v parku Muránska planina sa objem kalamitného dreva za rok takmer zdvojnásobil, a to z pôvodných 60-tisíc m3 na súčasných viac ako 120-tisíc m3,“ uviedol envirorezort.

Dodal, že súčasné vedenie rezortu sa nebude prizerať na ničenie slovenských lesov pre vetrovú a lykožrútovú kalamitu. „Spracovávanie týchto kalamít sa bude vykonávať odborne v súlade s platnou legislatívou a s cieľom chrániť národné parky a lesy pred ich vymieraním,“ dodalo MŽP.

Nebezpečné suché stromy

Rezort životného prostredia ďalej ubezpečil, že Správa NP Muránska planina bude zodpovedne pristupovať k bezpečnému pohybu turistov po značených chodníkoch.


„V tejto súvislosti budú odstraňované nebezpečné suché stromy popri turisticky značených chodníkoch a cestách, a tiež všade tam, kde akútne hrozí bezprostredné ohrozenie života, zdravia človeka alebo majetku,“ doplnil envirorezort s tým, že pôjde tak rádovo o desiatky metrov kubických dreva v 5. stupni ochrany.

„Žiadna masívna ťažba v najprísnejšej zóne sa však vykonávať nebude,“ zdôraznilo ministerstvo a doplnilo, že drevná hmota bude odpredávaná transparentne podľa platných predpisov, ktoré sa vydali ešte počas bývalej vlády.

Zvýšenie biodiverzity

Správnosť procesných krokov Správa NP Muránska planina konzultovala podľa rezortu aj s Úradom pre verejné obstarávanie.


„Pri spracovaní kalamity sa bude dbať aj na ponechanie mŕtveho dreva na spracovávaných plochách na zvýšenie biodiverzity a aj pre dutinové hniezdiče. Po spracovaní napadnutého dreva sa správa národného parku zameria na obnovu zdravého a odolného lesa. Umierajúce lykožrútové lesy prejdú po sanácii opätovnou výsadbou skladbou stromov, ktorá bude rezistentná na zmenu klímy a kalamitu insektov,“ priblížilo ministerstvo.


Vysádzať sa bude napríklad jedľa biela, buk lesný, smrekovec opadavý, javor horský, ale tiež smrek obyčajný či ďalšie prirodzené dreviny v tomto území.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 4. júl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 4 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 4. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nečakané stretnutie vám prinesie zaujímavé podnety. Zužitkujte ich však hneď, lebo už večer môžu byť bezcenné. Na obzore sú finančné zisky.

Býk 21.4. - 21.5.

Choďte do prírody a menej rozoberajte vlastné konanie! Ľudia okolo vás majú tiež negatívne črty, množstvo práce a nemajú čas sledovať vaše správanie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najbližšie chvíle voľna budú celkom zaujímavé, s mnohými možnosťami. Škoda by bola nevyužiť ich. Budete mať možnosť usporiadať si aj svoje finančné záležitosti.

Rak 22.6. - 22.7.

Intrigovanie a podráždenosť v komunikácii vám nepristane. Potlačte v sebe zlosť a mlčte, inak sa nepríjemne popálite. Očakáva vás príjemné prekvapenie vo vzťahoch.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 4. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie