• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Minimálne sociálne odvody pre podnikateľov od januára stúpli, odvodov splatných v januári sa to netýka

Minimálne sociálne odvody pre podnikateľov od januára stúpli, odvodov splatných v januári sa to netýka

Od začiatku tohto roka sa tiež zvýšil maximálny VZ na platenie poistného na sociálne poistenie, s výnimkou úrazového poistenia, pri ktorom najvyšší možný VZ nie je stanovený.

Štyria z piatich živnostníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) budú v tomto roku platiť do Sociálnej poisťovne vyššie sociálne odvody.

Nárast priemernej mesačnej mzdy

Minimálne mesačné poistné na sociálne poistenie pre podnikateľov totiž stúpne z vlaňajších 200,72 eura na 216,13 eura. Vyššie poistné za január prvýkrát zaplatia do 8. februára tohto roka.

Stane sa tak vzhľadom na to, že priemerná mesačná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR v roku 2022 medziročne vzrástla o 7,7 % na 1 304 eur.

Minimálny vymeriavací základ (VZ) na platenie odvodov pre SZČO je totiž naviazaný na vývoj priemerných zárobkov zamestnancov, tvorí polovicu z priemernej hrubej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Maximálny mesačný vymeriavací základ

Najnižší možný vymeriavací základ na platenie odvodov pre SZČO preto od začiatku tohto roka vzrástol takisto o 7,7 %. Na rok 2024 je minimálny mesačný vymeriavací základ pre SZČO vo výške 652 eur, oproti tomuto roku to bude viac o 46,50 eura.

Od začiatku tohto roka sa tiež zvýšil maximálny VZ na platenie poistného na sociálne poistenie, s výnimkou úrazového poistenia, pri ktorom najvyšší možný VZ nie je stanovený.


Maximálny mesačný VZ na rok 2024 stúpol z minuloročných 8 477 eur na 9 128 eur, teda zo sedemnásobku priemernej mzdy za rok 2021 na sedemnásobok priemernej mzdy za rok 2022. Maximálne poistné pre povinne poistenú SZČO je v tomto roku vo výške 3 025,93 eura, vlani bolo v sume 2 810,11 eura.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 26. jún 2024

horoskopy na dnes stredu 26 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Neplytvajte zbytočne energiou. Ak sa k niekomu správate milo zo súcitu, dlho vám takéto "nadšenie" nevydrží. A navyše - práve váš chránenec vám môže uštedriť úder pod pás.

Býk 21.4. - 21.5.

Nenechajte sa znechutiť momentálnou situáciou a pokračujte v nasadenom tempe. Nakoniec dobre viete, že čím viac prekážok máte pred sebou, tým viac vás to priťahuje.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Možno by ste chceli na poslednú chvíľu zmeniť svoje plány. Ak však neurobíte dostatočné bezpečnostné opatrenia musíte rátať s istým rizikom. V jednej záležitosti vás čaká prekvapenie.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes vás zaujme niekto svojimi zaujímavými názormi. Radi by ste sa s ním porozprávali, aby ste sa zbavili svojich pochybností. Nenechajte si nahovoriť niečo, o čom nie ste skalopevne presvedčení.




Všetky Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie