• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Mazák prehovoril o disciplinárke voči sudcovi Chalupkovi, ktorý nevedel vysvetliť 670-tisíc eur

Mazák prehovoril o disciplinárke voči sudcovi Chalupkovi, ktorý nevedel vysvetliť 670-tisíc eur

Sudca Milan Chalupka podľa Jána Mazáka používal argumenty, ktoré podľa skúsenostných poznatkov vôbec nesedeli.

20.2.2023 (SITA.sk) - Disciplinárny návrh voči sudcovi Krajského súdu v Bratislave Milanovi Chalupkovi, v rámci ktorého ho šéf Súdnej rady SR Ján Mazák navrhuje odvolať z funkcie sudcu, je výsledkom ročnej práce kontrolnej komisie ako aj celej súdnej rady.

Ako ďalej Mazák uviedol pre agentúru SITA, súdna rada v prípade sudcu prijala uznesenie, že nedokázal hodnoverným spôsobom preukázať statočnosť svojho majetku.

V hre je aj podanie trestného oznámenia

Sudca konkrétne podľa medializovaných informácií predovšetkým nevedel hodnoverne vysvetliť pôvod sumy 670-tisíc eur, ktorú vložil na účty svojim maloletým synom. Podľa Mazáka používal argumenty, ktoré podľa skúsenostných poznatkov vôbec nesedeli.

„Častokrát menil tie vysvetlenia a používal ich v súvislostiach, ktoré skutočne založili veľmi dôvodné pochybnosti o tom, že ten majetok nadobudol statočným spôsobom," zdôraznil Mazák.


Súdna rada sa podľa medializovaných informácií majetkovými pomermi sudcu Milana Chalupku zaoberala po podnete Národnej kriminálnej agentúry, ktorá si všimla, že sudca v decembri 2020 založil v banke dva účty pre maloletých synov a dovedna na nich mali vyše 670-tisíc eur. Sudca v prvej reakcii tvrdil, že ide o peniaze jeho rodičov. Disciplinárne návrhy podané voči nemu bude prejednávať Najvyšší správny súd SR.

Doplnil, že zisťovanie dôvodov nadobudnutia peňazí sudcom je už v kompetencii iných orgánov. „My sme obmedzení našimi kompetenciami a to nie sú kompetencie, ktoré by mohli otvárať trestnoprávnu zodpovednosť," skonštatoval šéf súdnej rady. Dodal, že rada zvažuje v tejto súvislosti aj podanie trestného oznámenia.

Komisia konala na základe podnetu

Členka súdnej rady a predsedníčka kontrolnej komisie Lucia Berdisová v tejto súvislosti povedala, že komisia konala na základe podnetu.


Na základe následného preverovania podľa nej komisia došla k záveru, že majetkové priznanie sudcu bolo neúplné a zistené fakty naznačovali nepravdivé údaje. Na základe tohoto bol na sudcu podaný prvý disciplinárny návrh (na preloženie na súd nižšieho stupňa, pozn. SITA) a vec bola zároveň predložená súdnej rade.

„Kontrolné komisie preverujú majetkové pomery sudcov vždy tak, že preverujú aj úplnosť majetkových priznaní, ktoré sú vyplnené sudcami každý rok, takže každý rok pracujme s celým penzom sudcov. Zameriavame sa na to, čo zákon používa ako kritérium - 5 000 eur ako prírastok majetku, na základe ktorého sa pýtame sudcov na vysvetlenie tohto prírastku," vysvetlila Berdisová.

Zároveň povedala, že v rámci kontrol koná vždy na prvom stupni kontrolná komisia a keď vzniknú pochybnosti, vecou sa zoberá súdna rada. „Toto bol prvý takýto prípad," dodala Berdisová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Pellegrini očakával demisiu inej ministerky, Dolinková podľa neho urobila kopec dobrej práce

pellegrini ocakaval demisiu inej ministerky dolinkova podla neho urobila kopec dobrej prace

6.10.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini očakával, že výmenou prvého člena súčasnej vlády nebude demisia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ale inej ministerky.

"Ale osud sa vyvinul tak, ako sa vyvinul," skonštatoval prezident. Zároveň mu je ľúto, že Dolinková zo svojho postu odchádza preto, že necíti podporu predsedu vlády a vlády ako takej.

"Myslím si, že urobila kopec dobrej práce. Samozrejme, že nemohla za 11 mesiacov vyriešiť problémy, ktoré sa v slovenskom zdravotníctve nakopili za posledných 20 rokov," zdôraznila hlava štátu.

Pelegrini zároveň odkázal, že demisiu Dolinkovej príjme vtedy, keď bude z rúk premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vidieť adekvátnu náhradu.

"To znamená, nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať zatiaľ nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca. To si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť," dodal prezident.


Počasie