• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomného odhodlania v boji proti nacistickému útlaku, povedal Pellegrini

Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomného odhodlania v boji proti nacistickému útlaku, povedal Pellegrini

Výročie operácie je podľa prezidenta zároveň aj trvalým varovným signálom voči nebezpečenstvu, ktoré v podobe fašizmu, extrémizmu a neznášanlivosti číha na nás aj v súčasnosti.

6.10.2024 (SITA.sk) - Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomnej národnej hrdosti a odhodlania v boji proti nacistickému útlaku. Skonštatoval to prezident Peter Pellegrini, ktorý sa v nedeľu zúčastnil na oslavách 80. výročia operácie.

Padlých v tejto strategickej bitke II. svetovej vojny si uctil položením vencov k Pamätníku Sovietskej armády a k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku. Pietny akt kladenia venca zopakoval aj pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle.

Varovný signál voči nebezpečenstvu

Výročie operácie je podľa hlavy štátu zároveň aj trvalým varovným signálom voči nebezpečenstvu, ktoré v podobe fašizmu, extrémizmu a neznášanlivosti číha na nás aj v súčasnosti.

"Poučme sa z našej histórie, aby sme my a naši potomkovia mohli žiť dôstojným a plnohodnotným životom. Takým, po akom úprimne túžili všetci tí, ktorí na tomto mieste položili svoje životy," uviedol prezident.

Prezident poďakoval hrdinom bojov

Takisto vyjadril úprimné poďakovanie hrdinom bojov o oslobodenie Slovenska, za ich odvahu, odhodlanie a nasadenie vlastných životov v mene slobody a lepšej budúcnosti.

"A slovenskému národu patrí uznanie, že sa dokázal zjednotiť na spoločnom cieli, prekonať názorové rozdiely a začať s vysťahovaním fašizmu zo slovenského územia," povedal Pellegrini.

Každý, kto v pietnej spomienke postál pri pamätníkoch, prešiel sa Údolím smrti a nezatváral si oči pred skutočnými hrôzami spred ôsmich desaťročí, musí podľa Pellegriniho cítiť v srdci jedno jediné - aby sa tieto hrôzy neopakovali.

Vojna je zhmotnené zlo

O to desivejšie podľa neho vyznieva skutočnosť, že tu stojíme len pár desiatok kilometrov od hraníc s vojnou zmietanou Ukrajinou. Prezident preto vyjadril presvedčenie, že je povinnosťou svetových lídrov hľadať účinné spôsoby ako zastaviť vzájomné zabíjanie.

"Vojna je zhmotnené zlo - a vždy sa najviac dotkne tých najnevinnejších," dodal Pellegrini.

Viac k téme: Druhá svetová vojna, Karpatsko-duklianska operácia, Prezident Slovenskej republiky, Údolie smrti, Výročie
Zdroj: SITA.sk - Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomného odhodlania v boji proti nacistickému útlaku, povedal Pellegrini © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Pellegrini očakával demisiu inej ministerky, Dolinková podľa neho urobila kopec dobrej práce

pellegrini ocakaval demisiu inej ministerky dolinkova podla neho urobila kopec dobrej prace

6.10.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini očakával, že výmenou prvého člena súčasnej vlády nebude demisia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ale inej ministerky.

"Ale osud sa vyvinul tak, ako sa vyvinul," skonštatoval prezident. Zároveň mu je ľúto, že Dolinková zo svojho postu odchádza preto, že necíti podporu predsedu vlády a vlády ako takej.

"Myslím si, že urobila kopec dobrej práce. Samozrejme, že nemohla za 11 mesiacov vyriešiť problémy, ktoré sa v slovenskom zdravotníctve nakopili za posledných 20 rokov," zdôraznila hlava štátu.

Pelegrini zároveň odkázal, že demisiu Dolinkovej príjme vtedy, keď bude z rúk premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vidieť adekvátnu náhradu.

"To znamená, nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať zatiaľ nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca. To si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť," dodal prezident.


Počasie