• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Na Dukle a vo Svidníku sa konajú oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie, návštevníkov čaká bohatý kultúrno-spoločenský program (video)

Na Dukle a vo Svidníku sa konajú oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie, návštevníkov čaká bohatý kultúrno-spoločenský program (video)

Súčasťou osláv budú aj statické a dynamické ukážky ozbrojených síl a vojenskej polície, ako aj prezentácia klubov vojenskej histórie.

6.10.2024 (SITA.sk) - Na Dukle a vo Svidníku sa v nedeľu konajú oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie počas 2. svetovej vojny.

V nedeľu tak môže verejnosť prísť k Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle, kde sa uskutoční slávnostný pietny akt kladenia vencov a tiež do parku vo Svidníku, kde ministerstvo obrany pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program s množstvom sprievodných aktivít, hudobnými interpretmi a rôznymi atrakciami pre verejnosť.

Pre návštevníkov osláv je pripravená aj autobusová kyvadlová doprava Svidník - Dukla - Svidník. Autobusy budú premávať v 15 minútových intervaloch.

Program na Dukle

Program na Dukle sa začne o 11:00, keď sa otvorí areál pre verejnosť. O 13:00 bude prelet leteckej techniky a pietny akt kladenia vencov. O 13:50 je pripravený slávnostný program s príhovormi hostí.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na vystúpenie súboru Lúčnica, hudobné vystúpenie Čendeš Orchestra, Miroslava Dvorského či Ivany Regešovej. Program na Dukle budú môcť pozerať aj diváci v priamom prenose STVR od 13:00.

Program vo Svidníku

Vo Svidníku štartuje program od 10:00, kedy sa pre verejnosť otvoria brány areálu Vojenského historického múzea. O 10:10 bude vystúpenie folkovej skupiny SamaJa Banda, o 10:55 návštevníkov čaká showprogram Čestnej stráže Ozbrojených síl SR a o 11:10 vystúpenie heligonkárov.

O 11:30 sa verejnosti predstaví s akciou vojenská polícia s vojenskými psami. Na oslavách 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie vystúpi o 11:50 aj tanečná skupina Čarovné ostrohy. O 12:20 si návštevníci budú môcť pozrieť ukážky boja z blízka a prvkov sebaobrany.

O 12:30 bude opäť showprogram Čestnej stráže Ozbrojených síl SR. Predstaví sa aj folklórny súbor Šarišan a o 15:00 vystúpia Kandráčovci. Od 13:00 súčasne pôjde priamy prenos z Dukly na LED obrazovkách. V oboch areáloch na Dukle aj vo Svidníku si môžu návštevníci zakúpiť jedlo a nealko v stánkoch s občerstvením.

Dopravné obmedzenia

Ministerstvo obrany v súvislosti s oslavami upozornilo aj na dopravné obmedzenia. Rezort informoval, že cesta I/21 na hraničnom prechode Vyšný Komárnik – Dukla bude úplne uzavretá od 6:00 do 18:00. Ministerstvo preto žiada v tejto súvislosti o trpezlivosť a dodržiavanie pokynov polície, vojenskej polície a organizátorov.

Vodičov bude o dopravných obmedzeniach a obchádzkovej trase informovať dočasné dopravné značenie na dôležitých križovatkách. Ministerstvo súčasne verejnosti odporučilo prísť do areálov s predstihom, nakoľko každý návštevník musí prejsť bezpečnostnou kontrolou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Pellegrini očakával demisiu inej ministerky, Dolinková podľa neho urobila kopec dobrej práce

pellegrini ocakaval demisiu inej ministerky dolinkova podla neho urobila kopec dobrej prace

6.10.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini očakával, že výmenou prvého člena súčasnej vlády nebude demisia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ale inej ministerky.

"Ale osud sa vyvinul tak, ako sa vyvinul," skonštatoval prezident. Zároveň mu je ľúto, že Dolinková zo svojho postu odchádza preto, že necíti podporu predsedu vlády a vlády ako takej.

"Myslím si, že urobila kopec dobrej práce. Samozrejme, že nemohla za 11 mesiacov vyriešiť problémy, ktoré sa v slovenskom zdravotníctve nakopili za posledných 20 rokov," zdôraznila hlava štátu.

Pelegrini zároveň odkázal, že demisiu Dolinkovej príjme vtedy, keď bude z rúk premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vidieť adekvátnu náhradu.

"To znamená, nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať zatiaľ nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca. To si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť," dodal prezident.


Počasie