• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Koľko šálok kávy môžete denne vypiť bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie ?

Koľko šálok kávy môžete denne vypiť bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie ?

Je dôležité si uvedomiť, že individuálne reakcie na kávu môžu byť veľmi rôzne a závisia od mnohých faktorov, ako sú vek, genetika, zdravotný stav a príjem iných látok.

Odporúčané množstvo kofeínu, ktoré by sme mali denne konzumovať, je asi 400 mg, čo zodpovedá približne 4 šálkam kávy.

Pre niektorých ľudí však môže byť príjem kofeínu nižší alebo vyšší v závislosti od ich individuálnych tolerancií a zdravotného stavu.

Nadmerná konzumácia kofeínu môže mať nežiaduce účinky, ako napríklad nespavosť, úzkosť, zvýšený krvný tlak a iné zdravotné problémy, takže by sme mali sledovať svoj príjem kofeínu a prispôsobiť ho svojim potrebám a tolerancii.

Pozitívne účinky kávy

Káva je obľúbený nápoj, ktorý obsahuje kofeín a mnoho ďalších biologicky aktívnych látok. Tu sú niektoré z jej pozitívnych účinkov, ktoré sa preukázali v rôznych výskumoch:


1. Zlepšuje náladu a psychickú pohodu: Kofeín v káve môže stimulovať produkciu dopamínu a noradrenalínu, ktoré sú spojené so zlepšením nálady, pozornosti a ostražitosti.

2. Zvyšuje energiu a výkonnosť: Kofeín tiež zvyšuje hladinu adrenalínu v krvi, čo môže pomôcť zvýšiť energiu a výkonnosť pri cvičení alebo v bežnom živote.

3. Obsahuje antioxidanty: Káva obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť ochrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi.

4. Znižuje riziko ochorení: Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku niektorých ochorení, ako sú diabetes 2. typu, Parkinsonova choroba, niektoré typy rakoviny a ochorenia pečene.

5. Zlepšuje kognitívne funkcie: Kofeín v káve môže zlepšiť pamäť, pozornosť, reakčnú rýchlosť a kognitívne funkcie všeobecne.


Príjem kávy by mal byť v rámci zdravých limitov a individuálnych tolerancií, pretože káva môže mať aj negatívne účinky pre niektorých jednotlivcov, ako napríklad nespavosť, zvýšený krvný tlak alebo úzkosť.

Negatívne účinky kávy

Hoci káva má množstvo pozitívnych účinkov, pre niektorých ľudí môže mať aj niektoré negatívne účinky, najmä v prípade nadmerného príjmu alebo citlivosti na kofeín. Tu sú niektoré z hlavných negatívnych účinkov kávy:


1. Nespavosť: Kofeín môže stimulovať centrálny nervový systém a u niektorých ľudí spôsobiť nespavosť alebo znížiť kvalitu spánku.

2. Zvýšený krvný tlak: Kofeín môže spôsobiť dočasný nárast krvného tlaku, čo môže byť problematické pre osoby s hypertenziou.

3. Úzkosť a podráždenosť: Pre citlivé osoby alebo pri nadmernej konzumácii kávy môže kofeín spôsobiť úzkosť, podráždenosť alebo nervozitu.

4. Tráviace problémy: Káva môže podporiť tvorbu žalúdočnej kyseliny, čo môže spôsobiť tráviace problémy, ako napríklad reflux kyseliny, žalúdočné vredy alebo hnačky.

5. Závislosť: Kofeín v káve môže spôsobiť závislosť, pretože stimuluje centrálny nervový systém a môže spôsobiť abstinenčné príznaky, ako napríklad bolesti hlavy, únava a podráždenosť.


Je dôležité si uvedomiť, že individuálne reakcie na kávu môžu byť veľmi rôzne a závisia od mnohých faktorov, ako sú vek, genetika, zdravotný stav a príjem iných látok. Preto je dôležité sledovať svoj príjem kávy a prispôsobiť ho svojim potrebám a tolerancii.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie