• Dnes je: Sobota 18. mája 2024 meniny má Viola

Ľudia bojovali za spoločné ciele a šlo o víťazstvo pravdy a lásky, povedala prezidentka Čaputová (video)

Ľudia bojovali za spoločné ciele a šlo o víťazstvo pravdy a lásky, povedala prezidentka Čaputová (video)

Podľa Zuzany Čaputovej sú niektoré odkazy novembra 1989 dôležité aj v dnešnej dobe.

16.11.2021 (Webnoviny.sk) - Spoločenský pohyb v novembri 89 korunovala úspechom sila samotnej myšlienky, o ktorú išlo: skutočná a spontánna túžba, aby pravda a láska naozaj zvíťazili nad lžou a nenávisťou.

Ľudia vtedy nebojovali za vlastné individuálne či skupinové ciele, ale za tie spoločné. V príhovore pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie to v RTVS povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Spojenie proti násiliu

Hlava štátu zdôraznila, že Slovensko si v stredu 17. novembra pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu, deň, keď sa občania spojili a na násilie totalitného komunistického režimu odpovedali pokojným vyjadrením nesúhlasu, teda Nežnou revolúciou. Pripomenula, že niektoré odkazy novembra 89 môžu byť dôležité aj v dnešnej krízovej dobe.

Čaputová pripomenula, že od Nežnej revolúcie ubehlo 32 rokov, teda časový úsek, ktorý predstavuje či dokonca presahuje jednu ľudskú generáciu. Tá „dnes vyrastá, dospieva alebo je už v produktívnom veku“, je to aj generácia, ktorá nemá s totalitným režimom bezprostrednú skúsenosť.

Avšak ľudia, ktorí ho zažili a nestratili pamäť, vedia, že nemohli slobodne voliť, cestovať, boli väznení za svoje názory, nemohli sa slobodne zhromažďovať a mnohí ani slobodne rozhodnúť pri výbere štúdia alebo profesie. Existovala vyššia moc nad ich životmi a ešte aj v 80. rokoch zomierali ľudia na hraniciach pod ostnatými drôtmi železnej opony. Takto vyzerala totalita,“ priblížila hlava štátu.

Nenásilný charakter udalostí

Prezidentka pripomenula, že ľudia, ktorí sa v novembri 89 postavili proti komunistickému režimu, stáli zoči voči silnému nepriateľovi a ich jedinou výzbrojou bola odvaha a odhodlanie. Aj dnes je podľa nej dôležité vyzdvihnúť nenásilný charakter novembrových udalostí.

Ako si mnohí pamätáme, demonštrácie prebiehali pokojným spôsobom a bolo nemysliteľné, aby demonštranti napádali ľudí, znížili sa k nadávkam či k prejavom agresivity. Odmietnuť násilný režim bolo možné len nenásilným spôsobom,“ poukázala Čaputová.

Hlava štátu v prejave vyzdvihla, že v novembri 89 spájala ľudí aj túžba po lepšom živote a spravodlivom štáte, ktorý všetkým zabezpečí dôstojný život. Podľa Čaputovej sa však túto túžbu za 32 rokov nepodarilo naplniť. Ešte viac si to podľa nej verejnosť uvedomuje teraz, v čase krízy, keď tiež túži po lepšom živote bez obmedzení.

Sloboda aj neistota

Čaputová poukázala na to, že november 89 priniesol nielen slobodu a obrovské možnosti, ale aj neistotu. Podľa hlavy štátu sa Slovensko ocitlo v globalizovanom a mimoriadne komplexnom svete, kde prebieha množstvo procesov.

Mnohí nadobudnutú slobodu začínajú vnímať ako nárok jednotlivca, ktorý si môže dovoliť čokoľvek. Sloboda bez zodpovednosti však môže viesť aj k násilnému presadzovaniu vôle na úkor ostatných. Sloboda, ktorá sa neopiera o zákony a morálku je deštruktívnou silou. Sloboda neznamená nenávisť voči skupinám ľudí s inými názormi, či k menšinám. Sloboda neznamená ani verbálne a fyzické ataky na zdravotníkov, lekárov, či predavačky v obchodoch,“ pripomenula prezidentka a zdôraznila, že sloboda jednotlivca sa končí tam, kde sa začína sloboda iných.

Potreba povzbudenia i dnes

Prezidentka zdôraznila, že tvárou Slovenska je stále aj chápavosť, solidarita, slušnosť a vzájomná pomoc v ťažkých časoch.

S étosom a morálkou, aké spoločnosť preukázala v novembri 89, by sme dnes boli oveľa úspešnejší aj v boji proti pandémii a vo vyrovnávaní sa s jej dopadmi. Naše povzbudenie dnes potrebujú najmä ľudia, ktorí sú objektom nenávisti. Angažujú sa, liečia chorých alebo v rôznych iných oblastiach pomáhajú robiť spoločnosť lepšou a náš život kvalitnejším. Títo ľudia sa nesmú cítiť sami. Želala by som si, aby ešte viac mohli vnímať našu podporu,“ konštatovala Čaputová.

Vážení spoluobčania, žijeme naozaj ťažké časy a všetci si želáme žiť normálny život bez obmedzení. Dnes je jasné, že okrem prevencie a liečby covidu budeme potrebovať aj posilniť prevenciu a liečbu našich vzájomných vzťahov. Táto smutná doba raz pominie, ale my ako národ, my, ako občania Slovenska, tu budeme žiť spolu ďalej. Bohatší o poznanie z našej rôznosti a odlišnosti. Ale dúfam, že posilnení, s vôľou vykročiť spolu, nie proti sebe a s odhodlaním udržať odkaz Nežnej revolúcie a ozdraviť Slovensko,“ povedala na záver prejavu prezidentka.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie