• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Iniciatíva Za otvorenú justíciu ostro odsúdila Ficove výroky, dotknutým sudcom by sa mal ospravedlniť

Iniciatíva Za otvorenú justíciu ostro odsúdila Ficove výroky, dotknutým sudcom by sa mal ospravedlniť

Fico, Para, Lindtner a Gašpar na tlačovej konferencii kritizovali aj sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta.

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu ostro protestuje proti útokom premiéra Roberta Fica, jeho poradcov Davida Lindtnera a Mareka Paru a tiež poslanca Tibora Gašpara na adresu sudcov Najvyššieho súdu SR.

Ako sa uvádza v stanovisku iniciatívy, premiéra vyzývajú, aby sa dotknutým sudcom ospravedlnil a v budúcnosti sa zdržal obdobnej neprípustnej kritiky sudcov a súdov.

Tieto vyjadrenia znevažujú sudcov

Fico sa vo štvrtok 4. apríla vyjadril, že niektorí sudcovia v rokoch 2020 až 2023 evidentne pracovali na politických zákazkách na likvidáciu opozície, preto je potrebné začať s podávaním návrhov na ich disciplinárne stíhanie.

„Uvedené vyjadrenia vysokých predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci sú v príkrom rozpore s princípmi, ktoré je Slovenská republika povinná dodržiavať na zabezpečenie nezávislého a nestranného fungovania súdov. Priamo podkopávajú dôveru verejnosti v konkrétne súdne rozhodnutia, znevažujú osoby sudcov a vystavujú ich neakceptovateľnej forme zastrašovania disciplinárnym stíhaním bez toho, aby to bolo predmetom preskúmania a rozhodnutia kompetentných inštitúcií,“ zdôraznila iniciatíva.


Vyjadrenia podľa nej tiež spochybňujú riadne fungovanie najvyššej súdnej inštancie výrokmi, že je možné obísť náhodné prideľovanie spisov sudcom najvyššieho súdu a prideľovať veci vopred vybraným senátom.

Kritika sudcu Najvyššieho súdu SR

Fico, Para, Lindtner a Gašpar na tlačovej konferencii kritizovali aj sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta. „Ja byť pánom Klimentom, tak sa zbalím už možno dnes, ale pravdepodobne pán Kliment si musí prejsť všetky demokratické procedúry, ktoré predpokladá náš právny poriadok,“ povedal. Fico.


Predmetné výroky kritizuje aj Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR. Tá sa podľa stanoviska „dôrazne ohradzuje proti zastrašujúcim verejným vyjadreniam členov vlády SR či predstaviteľov politickej moci adresovaným sudcom Najvyššieho súdu SR spojených aj s vyvodením disciplinárnej zodpovednosti„.

Rada zároveň vyzýva k zdržanlivosti vo vyjadreniach, ktoré vzbudzujú nátlak smerovaný na rozhodovaciu činnosť sudcov a podkopávajú nielen autoritu, ale predovšetkým dôveru verejnosti v justíciu. „Nespochybňujeme týmto však právo verejnosti na odbornú, vecnú či konštruktívnu kritiku sudcov a súdnych rozhodnutí,“ dodala sudcovská rada.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie