• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Exministerka Kolíková je rada za výsledok, ktorým sa vysvetlila príčina smrti Lučanského

Exministerka Kolíková je rada za výsledok, ktorým sa vysvetlila príčina smrti Lučanského

Mrzí ju však, že za bránami väzenia zomrel človek.

25.11.2022 (Webnoviny.sk) - Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) je rada, že sa preukázalo, že v prípade smrti generála Milana Lučanského nešlo o cudzie zavinenie.

Viac o téme: Samovražda Milana Lučanského

Uviedla to vo svojom stanovisku k ukončeniu vyšetrovania Lučanského úmrtia. Zdôraznila však, že ju veľmi mrzí, že za bránami väzenia zomrel človek.

„Po tom, čo viac ako 70 príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže bolo pozbavených mlčanlivosti v kauze obvineného Lučanského, som rada, že takmer po dvoch rokoch vieme výsledok vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní, a som rada, že sa dnes krajský prokurátor jasne vyjadril, že z ničoho nevyplýva z daného vyšetrovania, že by za úmrtím Lučanského bolo niečo iné ako samovražda," povedala Kolíková.

Krajská prokuratúra v Prešove vylúčila v prípade smrti bývalého prezidenta Policajného zboru Milan Lučanského cudzie zavinenie. Vyplýva to z rozsiahleho vyšetrovania prípadu. Na piatkovom tlačovom brífingu v Prešove to uviedol prešovský krajský prokurátor Pavol Matija.

Milan Lučanský spáchal samovraždu, vyšetrovanie cudzie zavinenie vylúčilo

Krajská prokuratúra v Prešove vylúčila v prípade smrti bývalého prezidenta Policajného zboru Milan Lučanského cudzie zavinenie. Vyplýva to z rozsiahleho vyšetrovania prípadu. Na piatkovom tlačovom brífingu v Prešove to uviedol prešovský krajský prokurátor Pavol Matija.

Ako informoval, prokurátor zamietol sťažnosti splnomocnencov poškodených proti uzneseniu Úradu inšpekčnej služby k zastaveniu stíhania v predmetnej trestnej veci.

Trestné stíhanie bolo vedené pre podozrenie zo spáchania trestného činu v súvislosti so zranením Lučanského z 29. decembra 2020 v prešovskej väznici, na následky ktorých o deň neskôr zomrel a takisto zo dňa 9. decembra, po ktorých podstúpil operáciu zraneného oka v ružomberskej nemocnici.

Skutok sa nestal

Stíhanie sa týkalo podozrenia zo zločinu ublíženia na zdraví, obzvlášť závažného zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví.

„Trestné stíhanie vyšetrovateľ zastavil. V tomto kontexte sa skutok stal, nie je však trestným činom a nie je dôvod na podstúpenie veci. Zjednodušene povedané, nastal následok, konštatované zranenia, bolo ale vylúčené cudzie zavinenie,“ skonštatoval Matija s tým, že vydaním rozhodnutia sa vec stala právoplatnou.

Orgány činné v trestnom konaní podľa neho tiež preverovali podozrenie zo spáchania trestnej činnosti príslušníkmi Ústavu na výkon väzby a trestu v súvislosti s porušením dozorovej služby. V tomto prípade bolo trestné stíhanie zastavené. „Vyšetrovateľ a prokurátor konštatujú, že skutok sa nestal. Neboli teda zistené také skutočnosti, ktoré by oprávňovali vyvodiť trestnú zodpovednosť voči príslušníkom ústavu,“ dodal krajský prokurátor.

Trinásť znaleckých posudkov


Ako doplnil prokurátor Marek Švagerko, celkovo vykonali 87 výsluchov svedkov, tri konfrontácie medzi svedkami a štyri výsluchy znalcov. Vykonala sa rekonštrukcia oboch udalostí, dve previerky výpovedí, vyšetrovací pokus, dve obhliadky miesta činu, pri ktorom použili aj 3-D skenovacie zariadenie.

Vypočutí boli traja poškodení, obhliadnutý bol kamerový systém, z ktorého boli zadovážené záznamy. Preverovali sa aj počítačové údaje. Spolu vykonali 13 znaleckých pokusov a jedno odborné vyjadrenie.


„Výsledkom všetkých týchto vyšetrovacích úkonov bolo zhromaždenie dôkazového materiálu o obsahu desiatich zväzkov vyšetrovacieho spisu s počtom 2 885 strán. Na základe takto vykonaného vyšetrovania vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie uznesením, v ktorom podrobne uviedol všetky vykonané dôkazy, zistenia z nich vyplývajúce, ako aj úvahy, ktorými sa riadil pri ich hodnotení a právnom posúdení,“ vysvetlil Švagerko.

Objektívne vyšetrené okolnosti

Rozhodnutie vyšetrovateľa má 283 strán. Prokurátor následne rozhodol o sťažnosti 52-stranovým rozhodnutím. Všetky dôkazy podľa Matiju potvrdzujú, že Lučanský bol v čase tragickej udalosti v cele sám a žiadna osoba do cely počas dňa nevstúpila. Počas večere bol nažive a pozeral televízor.


Keďže večeru neprevzal, po otvorení cely ho dozorcovia našli s bundou okolo krku s rukami nad hlavou. Podľa súdnych posudkov a pitevného nálezu sa bývalý policajný prezident udusil obesením. Aj pri predchádzajúcom zranení oka dôkazy vylúčili cudzie zavinenie.


„Urobili sme všetko pre to, aby boli objektívne vyšetrené okolnosti tejto tragickej udalosti, aby tu nevznikali zbytočné otázniky a nebola táto téma zneužívaná na politický boj. Garantujem, že vyšetrovanie bolo vedené nestranne a bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov,“ skonštatoval Matija.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 27. júl 2024

horoskopy na dnes sobotu 27 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 27. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Na čo dnes siahnete, všetko sa vám vydarí. Popoludní získate zaujímavé ponuky a nadviažete výhodné kontakty. Osamelí využijú možnosti a vytvoria perspektívny vzťah.

Býk 21.4. - 21.5.

Niekto vás bude chcieť získať lichôtkami. Nedajte sa však ovplyvniť. Všetko rozumne zvážte. Ktosi čaká aj na vašu nedôslednosť a pokúsi sa ju využiť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes sa musíte veľmi ponáhľať. Nové zámery budú realizované, len ak ich stihnete predpoludním. Pozor na provokácie protivníkov. Nedajte sa strhnúť do škriepky.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes by ste nemali otáľať a snažte sa realizovať svoje túžby a predstavy. Aj keď to nesie so sebou isté riziko, stojí to aspoň za pokus. Ste predsa natoľko rozvážni, aby ste odhadli správnu mieru.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 27. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie