• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Meteorológovia menili oranžové aj žlté výstrahy a v závere víkendu môžu udrieť intenzívne búrky

Meteorológovia menili oranžové aj žlté výstrahy a v závere víkendu môžu udrieť intenzívne búrky

Oproti predošlým horúcim dňom však bude podľa meteorológov teraz situácia iná a nastávajúca vlna horúčav by mohla byť znesiteľnejšia.

Horúčavy sú späť a teploty opäť stúpnu. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) prílev veľmi teplého vzduchu od juhozápadu vyvrcholí cez víkend.

Výstrahy vydané na sobotu

V sobotu je oranžové varovanie druhého stupňa vydané v okresoch Pezinok, Senec, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda a Galanta.

Žltá výstraha prvého stupňa platí v 29 okresoch (Bratislava, Malacky, Banská Štiavnica, Krupina, Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava a Vranov nad Topľou).

Výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami vydané na sobotu 27. júla 2024. Foto: www.shmu.sk.

Výstrahy vydané na nedeľu

V nedeľu bude vyššia výstraha platiť v okresoch Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Humenné a Vranov nad Topľou.

Žltá výstraha prvého stupňa je vydaná v okresoch Pezinok, Senec, Banská Štiavnica, Detva, Poltár, Revúca, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Partizánske, Gelnica, Košice mesto, Košice okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec, Piešťany, Trnava, Bardejov, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov a Svidník.


V oranžových okresoch môže ojedinele teplota vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia, v okresoch so žltým varovaním ojedinele bude 33 až 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňuj SHMÚ na svojom webe.


V nedeľu sa už podľa meteorológov môžu na západe a na severe vyskytnúť aj prehánky a dážď. Nie sú vylúčené ani búrky – aj intenzívne.

Výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami vydané na nedeľu 28. júla 2024. Foto: www.shmu.sk.

Prečo budú horúčavy znesiteľnejšie?

Oproti predošlým horúcim dňom však bude podľa meteorológov teraz situácia iná a nastávajúca vlna horúčav by mohla byť znesiteľnejšia.

„Pozitívom je, že keďže vlhkosť bude nízka, napriek vysokej teplote nebude dusno a vplyvom nízkej vlhkosti budú aj chladnejšie noci, v dolinách a kotlinách bude ešte aj v noci na sobotu pod 10 stupňov Celzia a tropické noci s teplotou 20 a viac stupňov Celzia začnú až v nedeľu, aj to väčšinou len na juhozápade,“ priblížili na sociálnej sieti Facebook.




Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie