• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rheinmetall vytvorí spoločný podnik s Obranným priemyslom Ukrajiny, sídlo má mať v Kyjeve

Rheinmetall vytvorí spoločný podnik s Obranným priemyslom Ukrajiny, sídlo má mať v Kyjeve

Spolupráca medzi firmou Rheinmetall a spoločnosťou Obranný priemysel Ukrajiny je zameraná na posilnenie ukrajinského obranného sektora

Nemecká zbrojárska firma Rheinmetall potvrdila, že dostala povolenie od protimonopolného úradu krajiny na vytvorenie spoločného podniku s firmou Obranný priemysel Ukrajiny (bývalá spoločnosť Ukroboronprom). Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu na internetovej stránke firmy Rheinmetall.

„Spoločný podnik má mať sídlo v Kyjeve a zaoberať sa má servisom a údržbou a tiež montážou, výrobou a vývojom vojenských vozidiel,“ konštatoval nemecký zbrojársky koncern.

Spolupráca medzi firmou Rheinmetall a spoločnosťou Obranný priemysel Ukrajiny je zameraná na posilnenie ukrajinského obranného sektora a národnej bezpečnosti prostredníctvom postupného rozvoja spoločných obranných technologických kapacít, dodalo vyhlásenie nemeckého koncernu.

Ruská armáda sa orientuje na Západ, o päť až osem rokov bude pripravená na útok, tvrdí nemecký generál Breuer

Nemecký generál Carsten Breuer vidí rastúce nebezpečenstvo vo vyzbrojovaní ruskej armády. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre Sächsische Zeitung Breuer povedal, že „ruská armáda sa orientuje na Západ“.

„O päť až osem rokov budú ozbrojené sily Moskvy vybavené materiálne a personálne na útok na územie NATO,“ povedal Breuer.

Dodal, že tento odhad je založený na jeho analýze, informáciách od spojeneckých spravodajských služieb a ozbrojených síl a vyhláseniach ruského vodcu Vladimira Putina.

„Ruská armáda vyrobí ročne približne tisíc až 1 500 ďalších tankov. Päť najväčších európskych členských štátov NATO má vo výzbroji len polovicu tohto počtu,“ skonštatoval Breuer.

Švajčiarsko vyčlenilo 100 miliónov na odstránenie mín z Ukrajiny, pomôže aj s koordináciou v rámci programu odmínovania

Švajčiarsko schválilo balík v hodnote 100 miliónov švajčiarskych frankov na odstránenie nášľapných mín na Ukrajine. Referuje o tom web news.sky.com.

Vo vyhlásení vlády sa uvádza, že táto suma bude vyhradená na humanitárne odmínovanie v rokoch 2024 až 2027. Pričom ju budú rovnakým dielom financovať ministerstvo obrany, civilnej ochrany a športu, ako aj federálne ministerstvo zahraničných vecí.

Čiastku použijú na zabezpečenie vybavenia a výcviku pre ukrajinských odmínovačov, pričom Švajčiarsko pomôže aj s koordináciou v rámci programu odmínovania. Švajčiarsko sa koncom februára 2022 pripojilo k sankciám Európskej únie voči Rusku a aktívne sa zapojilo do odmínovacieho úsilia na Ukrajine.

Rusko už vojnu prehralo, tvrdí Západ a posilnilo NATO o ďalšie krajiny

Západní predstavitelia sa domnievajú, že Rusko už vojnu prehralo, pretože zlyhalo vo svojom hlavnom cieli podmaniť si Ukrajinu. Zároveň argumentujú, že pokrok Ukrajiny na bojisku nie je ukazovateľom jej celkového úspechu. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Moskva už prehrala

Predstavitelia pripustili, že pokrok Ukrajiny bol postupný a pomalší, než sa očakávalo pred dvoma mesiacmi, a to pre dobre pripravenú ruskú obranu, ale uviedli, že Moskva už prehrala bez ohľadu na boje o územie.


„Môže to byť veľmi dlhý boj o územie, ale čo sa týka vojny a toho, čo sa Rusko snažilo dosiahnuť, Rusko prehralo, momentálne je zmenšenina veľmoci a je na klesajúcej trajektórii,“ povedal jeden z predstaviteľov.

Podľa západných predstaviteľov predstava ruského víťazstva na základe toho, že si udrží územie, ktoré okupuje, je šialená.

Rusko posilnilo NATO

„Rusko posilnilo NATO, keďže sa rozrástla o Fínsko a Švédsko, priviedlo Ukrajinu na cestu k vstupu do NATO a postavilo Ukrajinu na cestu potenciálneho vstupu do Európskej únie,“ dodal predstaviteľ.

„Myslím si, že ak ste Putin, v podstate vsádzate na to, že ďalšie voľby (v USA, pozn.) vyhrá Donald Trump a to je dosť dlhé obdobie. Ak by sa vojna na Ukrajine vyvíjala dobre, Prigožinova vzbura by nenastala,“ skonštatoval západný predstaviteľ.



Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie