• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Olympijský kotol v Paríži vzlietne každú noc, ako prvý v histórii hier sa rozsvecuje bez použitia fosílnych palív

Olympijský kotol v Paríži vzlietne každú noc, ako prvý v histórii hier sa rozsvecuje bez použitia fosílnych palív

Počas dňa môže denne 10-tisíc ľudí získať bezplatné vstupenky na priblíženie sa ku kotlu.

27.7.2024 (SITA.sk) - Olympijský kotol, ktorý počas piatkového otváracieho ceremoniálu olympijských hier predviedol pompézny prvý let, bude počas dňa „sedieť“ na zemi a každý večer opäť vzlietne, aby osvetlil oblohu nad Parížom.

Organizátori OH 2024 uviedli, že od soboty bude kotol pripevnený k balónu lietať viac ako 60 metrov nad Tuilerijskými záhradami v blízkosti vchodu do sklenenej pyramídy múzea Louvre, a to pravidelne od západu slnka do druhej hodiny ráno. Počas dňa môže denne 10-tisíc ľudí získať bezplatné vstupenky na priblíženie sa ku kotlu, ktorý sa ako prvý v histórii olympijských hier rozsvecuje bez použitia fosílnych palív.

Organizátori parížskych hier tiež uviedli, že elektrický plameň využíva 40 LED reflektorov „na osvetlenie oblaku vytvoreného z 200 vysokotlakových hmlistých trysiek“. Miesto a spôsob zapálenia pochodne boli vskutku historické. Oheň sa vzniesol nad zem v teplovzdušnom balóne.

Namiesto zvyčajného pozemného kotla používaného na väčšine letných a zimných hier je špeciálna edícia pre olympijské hry v Paríži určená ako pocta prvej jazde v plynovom balóne naplnenom vodíkom, ktorý v roku 1783 vyrobili dvaja francúzsku vynálezcovia. Kotol, ktorý vytvoril francúzsky dizajnér Mathieu Lehanneur, má slúžiť ako symbol slobody v štýle francúzskeho historického sloganu „Liberté, Égalité, Fraternité“, napísala agentúra AP.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie