• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Daniari preverovali na vianočných trhoch registračné pokladnice, porušenie zákona zistili v približne 200 prípadoch

Daniari preverovali na vianočných trhoch registračné pokladnice, porušenie zákona zistili v približne 200 prípadoch

Porušenie zákona zistili v 204 prípadoch, čo predstavuje 60,5 % z celkového počtu kontrolných nákupov a 26,6 % z celkového počtu preverení.

Viac ako 600 elektronických registračných pokladníc používaných na vianočných trhoch skontrolovali v decembri minulého roka príslušníci finančnej správy.

Porušenie zákona zistili v približne 200 prípadoch, za čo museli predajcom uložiť sankcie v sume vyššej ako 42-tisíc eur. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Kontrolóri preverovali, či predajcovia dodržiavajú zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice pri predaji potravín, nápojov, tabaku a iného vianočného sortimentu. Navštívili aj niekoľko predajní a pohostinstiev. Počas trojtýždňovej kontrolnej akcie preverili príslušníci finančnej správy 661 pokladníc. Kontrolóri urobili 337 kontrolných nákupov a 429 online monitorovaní.


Porušenie zákona zistili v 204 prípadoch, čo predstavuje 60,5 % z celkového počtu kontrolných nákupov a 26,6 % z celkového počtu preverení. Najčastejším priestupkom predajcov bolo neevidovanie tržby v pokladnici, a to v 141 prípadoch.

Skontrolujte si elektronické schránky, finančná správa už posielala predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel

Finančná správa už piatykrát zaslala daňovníkom elektronicky vygenerované predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel.

Daňovníci ich za zdaňovacie obdobie minulého roka dostali do elektronickej schránky na portáli finančnej správy. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Finančná správa takto rozposlala 189,5 tisíca daňových priznaní k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie minulého roka.

Vygenerovala ich na základe údajov z posledného platného daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2021 podaného daňovníkom, ktorý je oprávnený komunikovať elektronicky, má na portáli finančnej správy aktívnu elektronickú schránku a zároveň podal daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roka 2021.

Daňové priznanie si musí daňovník skontrolovať a doplniť si aktuálne údaje pre nové zdaňovacie obdobie minulého roka. Pomôckou pre kontrolu a doplnenie údajov je podľa hovorkyne finančnej správy návod uverejnený v obsahu správy, ktorý daňovníkovi zaslala spolu s vygenerovaným daňovým priznaním.

Registrácia a pridelenie DIČ sa zjednodušila, daňovým subjektom už nehrozí pokuta

Finančná správa zaviedla od 1. januára tohto roka zjednodušenú registráciu a pridelenie daňového identifikačného čísla (DIČ) pre osoby zapísané v Živnostenskom registri a Obchodnom registri.

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Ide podľa nej o ďalšie nové proklientské opatrenie finančnej správy, ktorým sa zníži administratívne zaťaženie pre daňové subjekty.

Žiadosť o registráciu na daň

Registrácia z úradnej moci sa týka fyzických a právnických osôb zapísaných do registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (RPO) s povolením alebo oprávnením na podnikanie, účinným od 1. januára 2023, zo zdrojových registrov – z Obchodného registra a Živnostenského registra.

Pre podnikateľov zapísaných v registri RPO na základe údajov z Obchodného registra alebo Živnostenského registra sa ruší povinnosť podať žiadosť o registráciu na daň z príjmu daňovému úradu v papierovej, alebo elektronickej podobe.

Daňové identifikačné číslo

Zavedením registrácie z úradnej moci už týmto daňovým subjektom nehrozí pokuta za nesplnenie si registračnej povinnosti. Daňový úrad týmto daňovým subjektom automaticky zašle elektronický úradný dokument – rozhodnutie o registrácii a pridelení daňového identifikačného čísla (DIČ) spolu s oznámením o osobnom účte daňovníka do ich schránok na Ústrednom portáli verejnej správy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 26. jún 2024

horoskopy na dnes stredu 26 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Neplytvajte zbytočne energiou. Ak sa k niekomu správate milo zo súcitu, dlho vám takéto "nadšenie" nevydrží. A navyše - práve váš chránenec vám môže uštedriť úder pod pás.

Býk 21.4. - 21.5.

Nenechajte sa znechutiť momentálnou situáciou a pokračujte v nasadenom tempe. Nakoniec dobre viete, že čím viac prekážok máte pred sebou, tým viac vás to priťahuje.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Možno by ste chceli na poslednú chvíľu zmeniť svoje plány. Ak však neurobíte dostatočné bezpečnostné opatrenia musíte rátať s istým rizikom. V jednej záležitosti vás čaká prekvapenie.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes vás zaujme niekto svojimi zaujímavými názormi. Radi by ste sa s ním porozprávali, aby ste sa zbavili svojich pochybností. Nenechajte si nahovoriť niečo, o čom nie ste skalopevne presvedčení.




Všetky Horoskopy pre Stredu 26. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie