• Dnes je: Nedeľa 29. septembra 2024 meniny má Michal, Michaela

Sagrada Familia toto leto stále s lešením

Sagrada Familia toto leto stále s lešením

Výstavba chrámu bola mimoriadne kontroverzná. Gaudí chcel, aby Sagrada Família bola jeho vrcholným dielom a jeho zmysel pre detail spôsobil, že stavba trvala veľmi dlho.

Dovolenka v Barcelone, to je pláž, španielske jedlo, slnko a katedrála Sagrada Familia. Na hlavnom lákadle Barcelony, ktoré každoročne navštívia až 3 milióny návštevníkov, prebiehajú aj počas tohto leta stavebné práce. Aj keď stále nie je dokončená, jej originalita a majestátnosť vyráža dych.

Sagrada Familia je jedna z najkrajších a najznámejších katedrál na svete, od roku 2005 zapísaná aj na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Myšlienku postaviť kresťanský chrám v Barcelone mal okolo roku 1866 katalánsky filantrop Josep Maria Bocabella, ktorý bol inšpirovaný bazilikou v meste Loreto po návšteve Vatikánu. Chcel mať podobnú budovu aj v Barcelone.

Ako dlho sa stavia?

Stavba chrámu začala v roku 1882 a pokračuje dodnes. Má za sebou dlhú a zložitú stavebnú históriu. Rok po začiatku výstavby, v roku 1883, po odstúpení pôvodného architekta, prevzal projekt architekt Antoni Gaudí a dramaticky zmenil jeho plánovaný dizajn.

Výstavba pod jeho vedením prebiehala 40 rokov až do jeho smrti, kedy bola podľa odhadov dokončená menej ako štvrtina. Následne sa výstavba spomalila kvôli financovaniu a potom ju zastavila španielska občianska vojna, keď sa stratila väčšina pôvodných plánov architekta.

Gaudí navrhol obrovský kostol tak, aby mal 18 veží, z ktorých 12 je už hotových. Posledných šesť veží je v súčasnosti vo výstavbe vrátane 172,5 metrov vysokej centrálnej veže, ktorá po dokončení urobí zo Sagrady Familia najvyšší kostol na svete, ktorý bude takmer o 10 metrov vyšší ako Ulm Minster v Nemecku.

Prečo Gaudí nedokončil výstavbu ani za 40 rokov?

Výstavba chrámu bola mimoriadne kontroverzná. Gaudí chcel, aby Sagrada Família bola jeho vrcholným dielom a jeho zmysel pre detail spôsobil, že stavba trvala veľmi dlho. Problémom bolo aj financovnie, nakoľko Gaudí chcel, aby pochádzalo z verejných peňazí a darov, nie od súkromných firiem, vlády alebo cirkvi. Na spomalenie výstavby mali dopad aj zmeny politických režimov a vojny. Po Gaudího smrti sa na projekte sa vystriedalo niekoľko architektov, čo tiež spomalilo práce a spôsobilo odchýlky od pôvodného dizajnu.

Avízované ukončenie stavby sa blíži

Po viac ako 140 rokoch bol oznámený konečný dátum dokončenia Sagrady Familie, naplánovaný na rok 2026, čo zodpovedá 100. výročiu Gaudího smrti. Očakáva sa, že kaplnka Nanebovzatia bude dokončená v roku 2025 a 172,5 metrová centrálna veža zasvätená Ježišovi Kristovi by mohla byť dokončená v roku 2026, čím by sa Sagrada Familia stala najvyššou budovou v Barcelone. Hoci sa kvôli rôznym krízam (aj pandémii covidu) šírili pochybnosti, že dokončenie bude až v roku 2030, stavba teraz postupuje podľa plánu a súčasný dizajn vychádza z rekonštruovaných Gaudího plánov a modelov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 28. september 2024

horoskopy na dnes sobotu 28 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Skôr ako sa niekomu zaviažete, dobre si všetko premyslite a pozisťujte, čo sa dá. Neskôr sa budete márne vyhovárať, že ste nemali dosť informácií. Opatrnosť je matkou múdrosti.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte výnimočnú možnosť presadiť sa v tvrdej konkurencii. Vďaka známostiam a vašej usilovnosti by ste mohli zlepšiť vaše pracovné postavenie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes máte možnosť vrátiť staré dlžoby a vybaviť finančné záležitosti, ktoré ste považovali za stratené. Zažijete veselú príhodu pri ceste domov.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes zaznamenáte úspech skoro v každej oblasti vašej práce. Nesnažte sa však rozvíjať nové činnosti, nemuseli by ste ich zvládnuť. Dávajte pozor na cestách.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie