• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Autodopravcovia kritizujú rezort dopravy, chystané kroky nezabránia blížiacemu sa kolapsu nákladnej dopravy na Slovensku

Autodopravcovia kritizujú rezort dopravy, chystané kroky nezabránia blížiacemu sa kolapsu nákladnej dopravy na Slovensku

Autodopravcovia sa rozhodli, že v nasledujúcich troch mesiacoch chcú skonsolidovať svoje sily, začať rokovať o spoločnom postupe so združeniami na Slovensku, v krajinách V4, na Balkáne a v Pobaltí.

Ministerstvo dopravy SR na zasadnutí Rady ministrov dopravy z krajín Európskej únie neuspelo v obhajobe záujmov dopravcov, pričom chystané kroky nijako nezabránia blížiacemu sa kolapsu cestnej nákladnej dopravy na Slovensku.

UNAS ostáva v štrajkovej pohotovosti

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) o tom informovala v piatok po analýze stretnutia s ministrom dopravy Jozefom Rážom (Smer-SD) a výstupov, ktoré vo štvrtok dostala. „Vydieranie“ zastavením eurofondov v prípade nezabezpečenia prejazdnosti hranice s Ukrajinou je podľa autodopravcov silným argumentom.


„Zo strany ministerstva dopravy absentovala akákoľvek odpoveď, aké a koľko prostriedkov z fondov EÚ pôjde na záchranu slovenskej cestnej dopravy,“ uviedol podpredseda UNAS Rastislav Čurma s tým, že UNAS naďalej ostáva v štrajkovej pohotovosti.


Domáci autodopravcovia žiadajú opätovné zavedenie tzv. povoleniek na prepravu v EÚ pre ukrajinských dopravcov. Súčasný stav, keď povolenia nepotrebujú, má podľa nich nepriaznivý vplyv na toto odvetvie aj na Slovensku a znižuje ich konkurencieschopnosť.

Výsledok rokovaní nie je neúspechom

„Na rokovaniach v Bruseli zazneli všetky pripomienky našich autodopravcov. Pri výhradách sme sa pripojili k Poľsku a podporili nás viaceré ďalšie krajiny. Podporili nás Maďarsko, Litva, Lotyšsko,“ povedal vo videu na sociálnej sieti Ráž. Naopak, podľa neho krajiny zo západnej Európy súčasný stav nevnímajú ako problém, a preto sa k požiadavke znovuzavedenia povoleniek postavili negatívne.


„Ak niekto nazýva výsledok týchto rokovaní neúspechom, tak s tým zásadne nesúhlasíme. Aktuálna dohoda, podľa ktorej sa nevyžadujú povolenky, platí do 30. júna 2024,“ priblížil minister dopravy. Za dôležité označil to, že na rokovaní ministrov dopravy výhrady veľmi jasne predstavili.

„Sme súčasťou EÚ a rozhodnutia nevznikajú zo dňa na deň. Do najbližšieho zasadnutia spoločného výboru budeme aktívne hľadať také riešenia, ktoré budú obhajovať záujmy našich dopravcov,“ dodal Ráž s tým, že túto tému budú pravidelne otvárať na rokovaniach s Európskou komisiou alebo s jednotlivými krajinami.


Autodopravcovia sa rozhodli, že v nasledujúcich troch mesiacoch chcú skonsolidovať svoje sily, začať rokovať o spoločnom postupe so združeniami na Slovensku, v krajinách V4, na Balkáne a v Pobaltí. Predsedníctvo organizácie prijme ďalšie rozhodnutia až na základe rokovania s partnermi o spoločnom postupe. Rovnako očakáva stretnutia aj na úrovni ministrov dopravy krajín V4 a ďalších.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie