• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

V Poľsku otvorili nový kanál spájajúci Visliansky záliv a Baltské more, nebude potrebné povolenia Ruska

V Poľsku otvorili nový kanál spájajúci Visliansky záliv a Baltské more, nebude potrebné povolenia Ruska

Išlo o to, aby sa táto vodná cesta otvorila a už sme nemuseli žiadať povolenie od krajiny, ktorá nie je priateľská a ktorej úrady neváhajú útočiť a podmaniť si ostatných.

Poľsko otvorilo nový plavebný kanál spájajúci Visliansky záliv a Baltské more, čo umožní plavbu lodí bez povolenia Ruska.

Otvorenie kanála, ktorý ešte nie je dokončený, bolo načasované pri príležitosti 83 rokov od sovietskej invázie do Poľska počas druhej svetovej vojny a symbolicky demonštrovalo koniec rozhodovania Moskvy o ekonomike a rozvoji regiónu, ktorý hraničí s ruskou exklávou Kaliningrad.

Inauguračnú plavbu absolvovala technická loď Zodiak II za zvukov hymny a trúbenia lodí. Očakáva sa, že v nedeľu cez kanál budú môcť prechádzať menšie lode a jachty.

Otvorenie vodnej cesty

„Išlo o to, aby sa táto vodná cesta otvorila a už sme nemuseli žiadať povolenie od krajiny, ktorá nie je priateľská a ktorej úrady neváhajú útočiť a podmaniť si ostatných,“ vyjadril sa na margo kanála prezident Andrzej Duda.


Investícia sa podľa neho vráti prostredníctvom zvýšenia hodnoty pôdy v jeho blízkosti, prostredníctvom rozvoja miest a prístavov v zálive vďaka zvýšenému obchodu, podnikaniu a cestovnému ruchu.

Líder vládnej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński zas zdôraznil, že výstavba kanála ukazuje, že „Poľsko je skutočne nezávislý, suverénny a silný národ, ktorý je dôležitý“.

Skrátenie trasy

Kanál, ktorého výstavba vyšla na takmer dve miliardy zlotých, umožňuje cestu lodiam z Baltského mora a Gdanského zálivu do prístavu Elblag a ďalších menších prístavov vo Vislianskom zálive bez toho, aby si žiadali povolenie o prechod cez úžinu pri ruskom meste Baltijsk. Tiež skracuje trasu Baltské more – Elblag o zhruba 100 kilometrov.

Nákladné lode však kanál nemôžu zatiaľ používať, kým sa prístup k prístavu Elblag neprehĺbi na 5 metrov. Očakáva sa, že práca bude stáť 100 miliónov zlotých, čo je zdrojom kontroverzie medzi vládou a mestskými úradmi.


(1 EUR = 4,7143 PLN)


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie