• Dnes je: Streda 15. mája 2024 meniny má Žofia

Slovensko spája s Ukrajinou jediná vlaková osobná linka, zdržiava ju prejazd cez spoločnú hranicu

Slovensko spája s Ukrajinou jediná vlaková osobná linka, zdržiava ju prejazd cez spoločnú hranicu

Vlaky zvládnu trať podľa plánu, teda ak nemeškajú, z Košíc do Mukačeva za viac ako štyri hodiny, opačne im to trvá trochu dlhšie – štyri a štvrť až pol hodiny.

Pravidelné vlakové osobné spojenie medzi Slovenskom a Ukrajinou v súčasnosti funguje iba na linke Košice – Mukačevo a späť cez pohraničný priechod Čierna nad Tisou – Čop.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s ukrajinskou štátnou spoločnosťou Ukrzaliznycja na tejto trase prevádzkuje denne v oboch smeroch spolu štyri spoje rýchlikov Zakarpatia, ktoré v minulom roku previezli viac ako 74-tisíc osôb.

„Z celkového počtu prepravených osôb túto prepravu využilo 92 % dospelých a 8 % detí,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca národného vlakového dopravu Dominik Drevický.

Ukrajinci majú široký rozchod

Spomínané rýchliky majú plánované odchody z Košíc o 8:46 a 11:46, príchody do Mukačeva o 14:00 a 16:53. Na cestu späť sa z druhého najväčšieho mesta ukrajinskej pohraničnej Zakarpatskej oblasti vydávajú o 14:48 a 18:16, do Košíc majú podľa cestovného poriadku príchod o 18:17 a 21:33.

Vlaky zvládnu trať podľa plánu, teda ak nemeškajú, z Košíc do Mukačeva za viac ako štyri hodiny, opačne im to trvá trochu dlhšie – štyri a štvrť až pol hodiny. Na Ukrajine je totiž o hodinu viac. Cestujúci musia čakať v Čiernej nad Tisou pre pohraničnú kontrolu a v Čope aj z dôvodu, že ukrajinské železnice majú široký rozchod, čím sa cesta predlžuje o viac ako hodinu.

Video: Nové vysokokapacitné vlaky KISS na západnom Slovensku

V budúcnosti by mohlo byť opäť obnovené železničné spojenie Slovenska s hlavným mestom Ukrajiny Kyjevom. Verejná vlaková osobná doprava by mala fungovať na linke Košice – Kyjev po novej trase s využitím súčasnej širokorozchodnej trate na Ukrajinu cez pohraničnú prechodovú stanicu Maťovce.

Možné nové linky

Vláda na nedávnom výjazdovom rokovaní na Zemplíne v januári uložila ministrovi dopravy Jozefovi Rážovi (Smer-SD) zabezpečiť tento zámer do konca tohto roka.


„Ministerstvo dopravy, ktoré je akcionárom Železničnej spoločnosti Slovensko, objednáva naše dopravné služby. Teda určuje, kde a kedy budú vlaky na Slovensku jazdiť,“ poznamenal Dominik Drevický.

Pri medzinárodných prepravách podľa neho vždy prebieha synchronizácia objednávok dopravných služieb na úrovni ministerstiev.

„Ak príde k?dohode medzi slovenským a ukrajinským ministerstvom, sme pripravení v?spolupráci s kolegami z Ukrajiny zabezpečiť vlakovú dopravu aj na nových linkách. Tie sú však podmienené aj rôznym rozchodom železničnej trate na Slovensku a Ukrajine,“ dodal hovorca ZSSK.


Keďže slovensko-ukrajinská hranica je aj vonkajšia hranica Európskej únie, potrebná je na nej kontrola a navyše úprava vlaku vzhľadom na široký rozchod trate u východného suseda.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 15. máj 2024

horoskopy na dnes stredu 15 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 15. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Úspešný deň! Niečo vám dodá sebavedomie a vďaka tomu získate nečakané možnosti. Možno budete musieť niekoho presviedčať, ale aj to zvládnete na výbornú.

Býk 21.4. - 21.5.

Do spletitých intríg vnikáte trochu naivne - ale viete ich využiť vo svoj prospech. Každá vec, ktorú zoberiete do rúk, sa vám doslova mení na zlato.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Využite vhodný čas a pokúste sa začať novú hru. Ak vám to doteraz nevychádzalo, neznamená to, že sa vám nebude dariť teraz. Osud treba pokúšať, kým sa dá. Aj šťastie sa niekedy unaví.

Rak 22.6. - 22.7.

Prezieravosť v pracovných úlohách vám nemôže nikto vyčítať, ale niekedy to skutočne preháňate. Isté veci neovplyvníte, aj keby ste sa akokoľvek snažili.




Všetky Horoskopy pre Stredu 15. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie