• Dnes je: Utorok 14. mája 2024 meniny má Bonifác

Slováci získavajú finančnú gramotnosť najmä z vlastných skúseností, nemusí to byť najlepšie rozhodnutie

Slováci získavajú finančnú gramotnosť najmä z vlastných skúseností, nemusí to byť najlepšie rozhodnutie

Diskusie o financiách v rodine nahrádzajú nedostatočnú úroveň výučby finančnej gramotnosti v školách, ktorá má prakticky rovnaký vplyv ako médiá.

Slováci sa o fungovaní sveta osobných financií učia väčšinou z vlastnej skúsenosti, v rodine a na internete.

V prieskume, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika, špecializujúca sa na správu dlhov pre finančné inštitúcie a korporátnych zákazníkov, uviedlo ako hlavný zdroj informácií vlastné skúsenosti a omyly 49 % respondentov.

Rodinu uviedlo 38 % opýtaných, internet 33 % ľudí.

Získavanie informácii od rodiny

Muži a ženy čerpajú z vlastných skúseností o fungovaní financií v rovnakej miere, ale ženy oveľa častejšie ako muži získavajú informácie od svojich rodičov, súrodencov či iných príbuzných.

Takýto spôsob získavania finančnej gramotnosti uvádza takmer 44 % žien, ale len 32 % mužov. Získavanie finančnej gramotnosti v rodine prevláda vo veku 18 až 34 rokov, neskôr sa Slováci spoliehajú prevažne na vlastné skúsenosti.

Vyhľadávanie informácií na internete

Informácie na internete vyhľadáva viac mužov, vyjadrilo sa tak 43 % z nich. Ženy boli v 24-percentnom zastúpení. Informácie na internete vyhľadávajú spravidla vysokoškoláci s osobným príjmom nad 1 000 eur.

Nasledujú informačné materiály a konzultácie so zamestnancami finančných inštitúcií, ktorým dôveruje 25 % slovenských respondentov.

Školské vyučovanie je zdrojom informácií o osobných financiách len pre 16 % opýtaných.

Nízky prínos objektívnych informácií

Ako skonštatovala generálna riaditeľka spoločnosti Kruk Jaroslava Palendalová, spoliehať sa na vlastné skúsenosti nemusí byť v zložitom svete financií to najlepšie rozhodnutie. Podobne ani vyhľadávanie informácií na internete nemusí priniesť všetky potrebné a objektívne informácie.

„Diskusie o financiách v rodine nahrádzajú nedostatočnú úroveň výučby finančnej gramotnosti v školách, ktorá má prakticky rovnaký vplyv ako médiá. Rôzne neziskové organizácie či poradenské centrá majú na získavanie finančnej gramotnosti širokej verejnosti úplne minimálny vplyv,“ uvádza Palendalová.

Hľadisko úrovne vzdelania

Spôsob, akým Slováci získavajú informácie o svete financií, sa výrazne líši aj podľa dosiahnutej úrovne vzdelania a príjmu.


Napríklad vysokoškoláci a respondenti s osobným príjmom nad 1 000 eur oveľa častejšie ako ostatní zisťujú informácie z internetu, kníh a odborných publikácií i od finančných inštitúcií.


Študenti v prieskume takisto uvádzajú ako zdroj informácií svoju rodinu, podstatne viac ako školu.

Finančná gramotnosť na školách

Celkovo možno podľa Palendalovej povedať, že úroveň finančnej gramotnosti na Slovensku je stále veľkou výzvou.


Je potrebné podľa nej pokračovať v osvetových kampaniach a vzdelávaní, ale hlavne posilniť výučbu finančnej gramotnosti na školách.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 13. máj 2024

horoskopy na dnes pondelok 13 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 13. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pre dnešok platí: trpezlivosť ruže prináša. Každé prenáhlenie sa môže prejaviť len negatívne. Usilujte sa ovládať, zvlášť ak narodení na začiatku znamenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Profesionálne úspechy a zdravie budú výborné. V medziľudských vzťahoch to však môže zaškrípať. Treba vám viac ohľaduplnosti a tolerantnosti k okoliu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Hoci je všedný deň, vy si ho premeníte na sviatok. Budete aktívni a urobíte niečo pre upevnenie vzťahu s človekom, na ktorom vám záleží. Postačí málo.

Rak 22.6. - 22.7.

Predpoludním sa prejaví váš ľahkovážny prístup k peniazom, popoludní sa už ozve svedomie. Vyhľadáte kontakty alebo prijmete pozvanie. Pozor na zdravie!




Všetky Horoskopy pre Pondelok 13. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie