• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Prvý súťažný blok uzavrel triumf Turgisa, v celkovej kvalifikácii sa nič nezmenilo

Prvý súťažný blok uzavrel triumf Turgisa, v celkovej kvalifikácii sa nič nezmenilo

Druhý finišoval Brit Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) a tretí skončil Kanaďan Derek Gee (Israel-Premier Tech).

8.7.2024 (SITA.sk) - Tohtoročná edícia cyklistickej Tour de France má za sebou úvodný súťažný blok. Uzavrela ho nedeľňajšia 9. etapa so štartom aj cieľom v meste Troyes, ktorá merala 199 km jej súčasťou bolo aj 14 úsekov po štrkových cestách.

Triumf venoval tým, ktorí mu verili

Jej víťazom sa napokon stal domáci pretekár Anthony Turgis z tímu Total Energies, ktorý najlepšie zvládol špurt osemčlennej skupiny z úniku. Druhý finišoval Brit Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) a tretí skončil Kanaďan Derek Gee (Israel-Premier Tech).

„Je to úžasné, už poriadne dlho som nedosiahol žiadne víťazstvo. Máme za sebou poriadne dlhý deň. Tím do mňa vložil dôveru a dal mi voľnú ruku. Venujem tento triumf všetkým ľuďom, ktorí mi verili," zhodnotil Turgis.

Žiadna zmena v celkovej kvalifikácii

V celkovej klasifikácii sa nič nezmenilo, keďže skupina favoritov prišla do cieľa spolu. Slovinec Tadej Pogačar, ktorý od stredy jazdí v žltom drese lídra, sa síce počas etapy pokúšal odpútať od súperov, tí ho však pozorne strážili.

Jazdec tímu UAE Emirates má v priebežnom poradí náskok 33 sekúnd pred Belgičanom Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step), obhajca prvenstva Dán Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je tretí so stratou 1:15 minúty na vedúceho muža.

Vingegaard nespolupracoval

V jednom okamihu sa z pelotónu odpútali Pogačar, Evenepoel aj Vingegaard, no Dán s uvedenou dvojicou nespolupracoval a trio sa napokon vrátilo do pelotónu.

„Isto si to zapamätám. Každý však ide svoje vlastné preteky, takže nemám nič proti jeho rozhodnutiu. Ja rád jazdím so srdcom a nedeľa bola jedným z tých dní," zhodnotil slovinský líder poradia, ktorý v minulosti ovládol Tour v rokoch 2020 a 2021.

Na otázku, ako si vysvetľuje rozhodnutie Dána a jeho tímu nespolupracovať, Slovinec odpovedal: „Myslím si, že sa ma boja, preto ma len nasledujú." Vingegaard „pokryl" Pogačarov pokus o únik aj približne 20 kilometrov pred cieľom a keďže mu opäť nestriedal, obaja sa vrátili do hlavného poľa. Úspešne sa neskončila snaha Slovinca aj 8 km pred páskou.

Skritizoval ho aj Evenepoel

Stratégiu Vingegaarda kritizoval aj Evenepoel.

„Je to škoda, že s nami Jonas nestriedal, pretože inak by to bol koniec pretekov a my sme mohli prísť do cieľa s náskokom troch či štyroch minút," povedal Belgičan a dodal: „Keď je toto ich stratégia, nič s tým nespravíme".

Uctili si nórskeho cyklistu Andrého Dregeho

V pondelok má pelotón voľný deň na načerpanie síl pred druhým súťažným blokom, ktorý počas víkendu vyvrcholí v Pyrenejach.

Celá Tour de France si v nedeľu uctila aj nórskeho cyklistu Andrého Dregeho z tímu Coop-Repsol, ktorý v sobotu popoludní zahynul po páde pri zjazde na podujatí Okolo Rakúska. Pred štartom 9. etapy TdF prišli na štart o päť minút skôr jazdci nórskeho zoskupenia Uno-X Mobility, zvyšok pelotónu zostal v úzadí počas dlhého aplauzu pre zosnulého 25-ročného Nóra.

               

           

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Pellegrini očakával demisiu inej ministerky, Dolinková podľa neho urobila kopec dobrej práce

pellegrini ocakaval demisiu inej ministerky dolinkova podla neho urobila kopec dobrej prace

6.10.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini očakával, že výmenou prvého člena súčasnej vlády nebude demisia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ale inej ministerky.

"Ale osud sa vyvinul tak, ako sa vyvinul," skonštatoval prezident. Zároveň mu je ľúto, že Dolinková zo svojho postu odchádza preto, že necíti podporu predsedu vlády a vlády ako takej.

"Myslím si, že urobila kopec dobrej práce. Samozrejme, že nemohla za 11 mesiacov vyriešiť problémy, ktoré sa v slovenskom zdravotníctve nakopili za posledných 20 rokov," zdôraznila hlava štátu.

Pelegrini zároveň odkázal, že demisiu Dolinkovej príjme vtedy, keď bude z rúk premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vidieť adekvátnu náhradu.

"To znamená, nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať zatiaľ nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca. To si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť," dodal prezident.


Počasie