• Dnes je: Utorok 02. júla 2024 meniny má Berta

Progresívci chcú pre samosprávy zaviesť novú povinnosť, týka sa osvedčovania listín fyzických osôb

Progresívci chcú pre samosprávy zaviesť novú povinnosť, týka sa osvedčovania listín fyzických osôb

O novele zákona o osvedčovaní listín a podpisov na listinách by sa malo začať rokovať 11.

1.6.2024 (SITA.sk) - Poslankyne hnutia Progresívne Slovensko Veronika Veslárová a Jana Hanuliaková chcú pre samosprávy zaviesť novú povinnosť v súvislosti s osvedčovaním listín fyzickej osoby.

Ak tejto osobe zdravotný stav nedovoľuje dostaviť sa do úradnej miestnosti, na základe predložených zmien by mohla vykonať osvedčenie v mieste trvalého pobytu alebo prechodného pobytu či na inom vhodnom mieste.

Novela zákona o osvedčovaní listín

O novele zákona o osvedčovaní listín a podpisov na listinách okresnými úradmi a obcami by sa malo začať rokovať na najbližšej parlamentnej schôdzi so začiatkom 11. júna.

„Aj pre fyzické osoby, ktorým zdravotný stav nedovoľuje navštíviť úradnú miestnosť za účelom osvedčovania listín a osvedčovania podpisov na listinách, je potrebné zabezpečiť štandardné využívanie služby osvedčovania listín a podpisov. Je potrebné poukázať na to, že práve samotné procesy pri poskytovaní sociálnych služieb pre tieto osoby, vyžadujú napríklad úradne overené vyhlásenie o majetku fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálnu službu," uviedli poslankyne.

Osvedčovanie aj mimo úradov

Viaceré samosprávy už v praxi realizujú osvedčovanie aj mimo úradov, najmä v domácnosti. Činia tak na základe aktuálnej právnej úpravy, ktorá umožňuje vykonať osvedčenie na inom vhodnom mieste, avšak ide o možnosť a nie povinnosť.

„Počas mimoriadnej situácie spôsobenej ochorením Covid-19 sa overovanie listín a podpisov na listinách vykonávalo v domácnosti najmä pre ľudí, ktorým zdravotný stav nedovolil prísť do obvodného úradu alebo do úradnej miestnosti obce. Túto službu využívali najmä seniori a zdravotne znevýhodnené osoby," tvrdia poslankyne.

Dodali, že pre ľudí s ťažkým zdravotným znevýhodnením a seniorov je náročné navštevovať príslušné úrady, pretože zväčša nedisponujú bezbariérovým prístupom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 2. júl 2024

horoskopy na dnes utorok 2 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 2. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Vnútorný nepokoj vám nedovolí poriadne sa sústrediť na problém. Ak môžete, odložte ho na inokedy. Teraz by ste asi márne strácali čas. Zariaďujte iba bežné veci, kde sa môžete vyhnúť komplikáciám.

Býk 21.4. - 21.5.

V úlohe, ktorú chcete dnes vyriešiť, potrebujete mať úplne jasno. Dajte si veci vysvetliť. Dávajte si pozor na cestách a pri športovaní.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Deň ako stvorený na investíciu väčšej sumy peňazí. Ak budete mať možnosť uzavrieť zmluvy alebo dostanete prísľuby súvisiace s financiami, neváhajte!

Rak 22.6. - 22.7.

Získali ste povesť, že si viete pomôcť v každej situácii. V hre sa dobre vyznáte, aj v tlačenici. Kto sa na vás dnes obráti, nebude sklamaný, pomoc iste neodmietnete.




Všetky Horoskopy pre Utorok 2. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie