• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Prípadom údajnej policajnej brutality v Košiciach sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby

Prípadom údajnej policajnej brutality v Košiciach sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby

Podľa informácií, ktoré priniesol Denník N, tam mali poškodeného muža policajti biť a do konečníka mu strkať palicu ukončenú guľou.

8.7.2024 (SITA.sk) - Úrad inšpekčnej služby sa zaoberá prípadom údajnej policajnej brutality v Košiciach.

Pre agentúru SITA to uviedlo Ministerstvo vnútra (MV) SR, v reakcii na apel opozičných politických subjektov Progresívne Slovensko (PS) a Sloboda a Solidarita (SaS) na dôkladné vyšetrenie prípadu, ku ktorému malo dôjsť na jednom z policajných oddelení v Košiciach.

ÚIS vedie trestné stíhanie

Rezort vnútra doplnil, že Úrad inšpekčnej služby vedie vo veci trestné stíhanie pre trestné činy zneužitia právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a sexuálneho násilia.

„V prípade vznesenia obvinení budú policajti postavení mimo služby tak, ako každý policajt obvinený z úmyselného trestného činu, čo ešte pred časom nebola samozrejmosť. Minister Matúš Šutaj Eštok to však striktne vyžaduje," dodáva ministerstvo.

Posilnený analytický úsek a úsek prevencie

Na margo činnosti úradu inšpekčnej služby sa MV SR vyjadrilo, že už istý čas funguje s novým vedením a novou organizačnou štruktúrou, ktorá podľa rezortu bola potrebná, vzhľadom na to, že jej rozvetvená predchodkyňa spomaľovala a zneprehľadňovala procesy.

Ministerstvo dodalo, že v súčasnosti je posilnený jej analytický úsek a úsek prevencie, teda aktivity zamerané na prevenciu nezákonného konania policajtov.

„Minister vnútra od toho očakáva lepšie výsledky, ktoré budú prezentované v každoročnej komplexnej správe o činnosti ÚIS," uvádza MV SR. Dodalo, že Šutaj Eštok plánuje hovoriť s funkcionármi Policajného zboru o situácii na oddelení, kde sa prípad mal stať.

Zúfalý pokus opozície

Rezort vnútra apel opozičných strán označil za zúfalý pokus opozície na získanie politických bodov.

„Ak sa potvrdí, že policajti porušili zákon tak, ako to popisuje poškodený, budú trestne stíhaní a pôjdu okamžite do civilu. Vyšetrovanie inšpekcie pokračuje, a preto tu momentálne nie je priestor na predčasné politické závery opozície z PS a SaS," uzavrelo MV SR.

               

           

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Pellegrini by sa divil, keby vláda riešila Kotlárovu správu o pandémii koronavírusu

pellegrini by sa divil keby vlada riesila kotlarovu spravu o pandemii koronavirusu

6.10.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini by sa podľa vlastných slov veľmi divil, keby sa vláda s plnou vážnosťou zaoberala správou vládneho splnomocnenca a poslanca Petra Kotlára (klub SNS) o pandémii koronavírusu.

Povedal to v rozhovore pre spravodajskú televíziu TA3.

"Ak by sa vláda mala zaoberať tým, či ide o biologickú zbraň, či ide o nanočipy, ktoré do ľudí cez tieto vakcíny do ľudí pichali a nezaoberala sa napríklad tým, že máme stovky mostov v dezolátnom stave, ktoré, tak ako sme videli v Banskej Bystrici, postupne začnú padať ako domčeky z karát," vyhlásil Pellegrini.

"Ale ak budeme riešiť takéto správy od pána Kotlára s tým všetkým, čo tam je napísané... Keď bude Slovensko napríklad jediné, čo si nedovolil ani Kim Čong Un v Severnej Kórei, sa vzďaľovať od nejakých medzinárodných organizácií ako jediná krajina na svete, len preto, že si to želá pán Kotlár a spol, tak ja neviem, či toto je správna cesta pre Slovensko," vyhlásil Pellegrini.


Počasie