• Dnes je: Pondelok 20. mája 2024 meniny má Bernard

Prezidentka podpísala novelu zákona o cenných papieroch, súbor finančných nástrojov sa rozšíri

Prezidentka podpísala novelu zákona o cenných papieroch, súbor finančných nástrojov sa rozšíri

Prezidentka SR Zuzana Čaputová

Súbor finančných nástrojov sa rozšíri aj o DLT finančné nástroje, čiže o technológiu distribuovaných záznamov. Vyplýva to z novely zákona o cenných papieroch, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ide o implementáciu euronariadenia a prípravu do budúcna. Cieľom implementácie je aj posilniť regulačný rámec v tejto oblasti. Účinnosť novely je od 1. júna 2024, s legisvakačnou lehotou od 1. januára 2025.

Zmena podoby dlhopisu

Ide o budúcu zmenu podoby dlhopisu, pričom aktuálne je možné vydávať dlhopisy v listinnej a zaknihovanej podobe. Podľa rezortu financií nie je možné určiť počet subjektov, ktorých sa to bude týkať, nakoľko táto forma získavania kapitálu nie je obvyklá. Väčšina podnikateľských subjektov preferuje ako formu financovania napríklad úver.

„Nepredpokladáme vplyv na podnikateľské prostredie, nakoľko listinná aj zaknihovaná podoba dlhopisu vyžaduje náklady v porovnateľnej výške,“ uvádza sa v materiáli ministerstva financií.

Nové technologické riešenia

Ako pre agentúru SITA povedal finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik, cieľom je dostať pod kontrolu aj nové technologické riešenia, ako je blockchain, ktorý patrí medzi technológie distribuovaných záznamov.

V tomto prípade nemožno hovoriť podľa neho o negatívach či pozitívach, keďže nariadenie je záväzný dokument EÚ v jednotnej podobe vo všetkých štátoch únie a smernicu je zase každý štát povinný implementovať.

„Pri smerniciach sa zjavne využil klasický konzervatívny prístup, pri ktorom sa prakticky slovo po slove prekladá znenie smernice a aplikuje do slovenského zákona bez skutočného hľadania najlepšieho spôsobu, ako dosiahnuť zamýšľaný cieľ. V tomto prípade však treba uznať, že vzhľadom na čisto technické zmeny ide zrejme o najefektívnejšie riešenie,“ skonštatoval Búlik.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 20. máj 2024

horoskopy na dnes pondelok 20 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 20. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nadišiel čas, aby ste splnili sľuby, ktoré sa od vás očakávajú. Ak budete ich splnenie odďaľovať, prestanú vás brať vážne. To by vás iste veľmi mrzelo. Naplno sa vo veci angažujte.

Býk 21.4. - 21.5.

Váš zmysel pre povinnosť vás núti k plnému nasadeniu. Podriaďte vaše záujmy len existenčnej nutnosti. Nenechajte sa strhnúť k nepremysleným činom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozhýbte sa, mali by ste riešiť nejakú chúlostivú otázku. Poobede sa vo vašej blízkosti objaví osoba, ktorá vás neobyčajne priťahuje.

Rak 22.6. - 22.7.

Tak ľahko, ako by ste si to predstavovali, to predsa len zatiaľ nepôjde. Nejaký čas budete musieť ešte vydržať nápor útokov, ktoré sa budú na vás valiť z rôznych strán.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 20. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie