• Dnes je: Nedeľa 26. mája 2024 meniny má Dušan

Pocit šťastia slovenských domácností závisí od vlastnenia nehnuteľnosti, tvrdia odborníci

Pocit šťastia slovenských domácností závisí od vlastnenia nehnuteľnosti, tvrdia odborníci

Domácnosti, ktorým banka na základe úverového obmedzenia neumožnila využiť priaznivé podmienky financovania nehnuteľnosti, boli výrazne menej šťastné ako všetky iné domácnosti, dokonca aj ako tie, čo boli úverovo obmedzené v menej priaznivom období pred

S rastúcim príjmom a majetkom prežívajú domácnosti a jednotlivci väčší subjektívny pocit blahobytu, resp. šťastia.

Ako v blogu uviedli výskumní pracovníci Národnej banky Slovenska (NBS) Martin Cesnak a Andrej Cupák, jednou z najdôležitejších premenných pocitu šťastia na Slovensku je práve vlastníctvo nehnuteľností.

V posledných rokoch slovenské domácnosti najčastejšie nadobúdali svoju nehnuteľnosť pomocou hypotekárneho úveru, najmä tie mladé vo veku od 25 do 45 rokov. „To má za následok, že slovenské domácnosti v súčasnosti patria k jedným z najzadlženejších v rámci krajín strednej a východnej Európy,“ konštatujú odborníci.

Zadlženie má byť racionálne rozhodnutie

Zadlženie sa by nemal byť rozmar. Má to byt podľa odborníkov racionálne rozhodnutie, cieľom ktorého je, v tomto prípade, vlastné bývanie. Rozhodnutie vykonané v správnom čase vedie k ekonomicky efektívnemu riešeniu a zvýši sa tým naša spokojnosť.

Výsledky poukazujú na nárast v skóre spokojnosti so životom medzi rokmi 2017 a 2021. Nárast bol najmä medzi domácnosťami, ktoré vlastnia svoje obydlie prostredníctvom hypotekárneho úveru.


Podľa odborníkov platí, že domácnosti, ktoré využili priaznivé úverové podmienky v rokoch 2018 až 2021 a nadobudli v tomto období nehnuteľnosť pomocou hypotekárneho úveru, mali výrazne vyššie skóre spokojnosti so životom než domácnosti, ktoré v danom období financovali kúpu z vlastných zdrojov. To sa však nedá podľa nich tvrdiť pre obdobie 2014 až 2017, keď bola úroveň spokojnosti v oboch skupinách prakticky rovnaká.

Rôzna spokojnosť so životom

Rozdielnu spokojnosť so životom je vidieť tiež u domácností podľa toho, či im banka plne alebo len čiastočne vyhovela čerpať požadovaný úver. Tento rozdiel medzi rokmi 2017 až 2021 navyše významne vzrástol. Úverové obmedzenia v období 2017 a 2021 zohrávali v rovnici šťastia dôležitejšiu úlohu pre nízkopríjmové domácnosti.

Domácnosti, ktorým banka na základe úverového obmedzenia neumožnila využiť priaznivé podmienky financovania nehnuteľnosti, boli výrazne menej šťastné ako všetky iné domácnosti, dokonca aj ako tie, čo boli úverovo obmedzené v menej priaznivom období pred rokom 2017.

Domácnosti sa stali šťastnejšími

Údaje podľa odborníkov odhaľujú, že domácnosti sa v období 2017 až 2021 stali v priemere šťastnejšími. Kúpa nehnuteľnosti za priaznivých podmienok financovania hypoték mohla byť jedným z dôvodov zvýšenia šťastia domácností. Na druhej strane, ak je úroveň dlhu a splátok vyššia, ako domácnosti dokážu splácať, môže to znižovať ich úroveň spokojnosti so životom.


„Navyše, súčasné podmienky na realitnom trhu a úverové podmienky sa oproti sledovanému obdobiu zmenili a nárast splátok voči príjmu môže narobiť niektorým domácnostiam vrásky na čele,“ uzavreli odborníci vo svojej analýze.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 26. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 26 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 26. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte dobrý deň hlavne v pracovnej oblasti. Ak sa budete riadiť intuíciou, všetko hravo zvládnete. V súkromí sa vyvarujte aj najmenších dobrodružstiev.

Býk 21.4. - 21.5.

Určite dokážete rozoznať umelo vytvorené prekážky v práci. Buď ich preskočte, alebo sa im vyhnite. Partner vás v nečakanej situácii podrží. Neriskujte na cestách.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes máte veľké šance získať životného spojenca, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak javiť. Nemusíte sa obávať urobiť menšie zmeny vo svojom živote, oživia trochu atmosféru okolo vás.

Rak 22.6. - 22.7.

Úlohy budú náročné, ale vy by ste mali hravo všetko zvládnuť. Niekto vám závidí a čaká na váš omyl. Asi vám vytvorí menšie prekážky, ktoré si ani nevšimnete.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 26. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie