• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Orbán prekvapivo pricestoval do Pekingu, v rámci pokračovania „mierovej misie“ rokoval aj s prezidentom Si Ťin-pchingom (foto)

Orbán prekvapivo pricestoval do Pekingu, v rámci pokračovania „mierovej misie“ rokoval aj s prezidentom Si Ťin-pchingom (foto)

Minulý týždeň navštívil Ukrajinu a Rusko, kde diskutoval o mierovom ukončení vojny.

8.7.2024 (SITA.sk) - Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval na vopred neoznámenú návštevu Číny. Svoju cestu rámcuje ako pokračovanie „mierovej misie“ po tom, čo minulý týždeň navštívil Ukrajinu a Rusko, kde diskutoval o mierovom ukončení vojny. Jeho návšteva Moskvy pritom vyvolala vlnu kritiky z Kyjeva a od ostatných európskych lídrov.

Na letisku v Pekingu Orbána privítala viceministerka zahraničia Chua Čchun-jing a ďalší predstavitelia. Maďarský premiér sa neskôr stretol aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, informovala čínska štátna televízia CCTV.

Okrem Ruska a Ukrajiny koniec vojny „závisí od rozhodnutí troch svetových mocností, Spojených štátov, Európskej únie a Číny," napísal Orbán k fotografii na sociálnej sieti Facebook, na ktorej si podáva ruku so Sim.

Maďarsko si za Orbánovej vlády vybudovalo značné politické a ekonomické vzťahy s Čínou. V krajine sa nachádza niekoľko čínskych závodov na výrobu batérií do elektromobilov a čínsky výrobca elektromobilov BYD tam plánuje otvoriť závod na výrobu áut.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Pellegrini by sa divil, keby vláda riešila Kotlárovu správu o pandémii koronavírusu

pellegrini by sa divil keby vlada riesila kotlarovu spravu o pandemii koronavirusu

6.10.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini by sa podľa vlastných slov veľmi divil, keby sa vláda s plnou vážnosťou zaoberala správou vládneho splnomocnenca a poslanca Petra Kotlára (klub SNS) o pandémii koronavírusu.

Povedal to v rozhovore pre spravodajskú televíziu TA3.

"Ak by sa vláda mala zaoberať tým, či ide o biologickú zbraň, či ide o nanočipy, ktoré do ľudí cez tieto vakcíny do ľudí pichali a nezaoberala sa napríklad tým, že máme stovky mostov v dezolátnom stave, ktoré, tak ako sme videli v Banskej Bystrici, postupne začnú padať ako domčeky z karát," vyhlásil Pellegrini.

"Ale ak budeme riešiť takéto správy od pána Kotlára s tým všetkým, čo tam je napísané... Keď bude Slovensko napríklad jediné, čo si nedovolil ani Kim Čong Un v Severnej Kórei, sa vzďaľovať od nejakých medzinárodných organizácií ako jediná krajina na svete, len preto, že si to želá pán Kotlár a spol, tak ja neviem, či toto je správna cesta pre Slovensko," vyhlásil Pellegrini.


Počasie