• Dnes je: Utorok 18. júna 2024 meniny má Vratislav(a)

Odchody zamestnancov do predčasnej penzie robia veľké problémy aj hydinárom, ponúkajú riešenie

Odchody zamestnancov do predčasnej penzie robia veľké problémy aj hydinárom, ponúkajú riešenie

Spracovateľom hydinového mäsa výrazne vzrástla aj cena vstupnej suroviny – živej jatočnej hydiny

V minulom roku boli slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny postavení pred viaceré náročné výzvy.

Výrazný rast výrobných nákladov zaznamenávajú už od začiatku roka 2021. Najmä počas roka 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila.

„V úvode roka 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Rastúce ceny energií

V chove hydiny spôsobili chovateľom problémy rastúce ceny elektrickej energie, plynu, ale najmä ceny kŕmnych zmesí. „Za posledný rok sme zaznamenali aj výrazný nárast cien obalových materiálov, rast cien pohonných látok, ako aj rast mzdových nákladov z dôvodu rastúcej inflácie. Spracovateľom hydinového mäsa výrazne vzrástla aj cena vstupnej suroviny – živej jatočnej hydiny,“ upozornil Molnár.

Odchody zamestnancov do predčasného dôchodku

Veľký problém pre chovateľov a spracovateľov nosníc predstavujú aj odchody zamestnancov do predčasného dôchodku. Niektorí hydinári týmto prišli aj o 10 percent svojich zamestnancov.

„Adekvátne riešenie v tejto chvíli je, aby sa umožnil súbeh práce a predčasného dôchodku. Získať nových zamestnancov v mladšom veku do živočíšnej výroby je veľmi problematické,“ povedal šéf ÚHS.

Pozitívne Molnár vníma schválenie zníženia odvodov zamestnávateľom v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle, ktoré pomohlo k zníženiu výrobných nákladov pri produkcii potravín a zabezpečilo stabilizáciu cien potravín v druhom polroku 2023.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 18. jún 2024

horoskopy na dnes utorok 18 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 18. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Voľný čas venujte odpočinku a nezabudnite na vitamíny. Počasie vám neprospieva. Planetárna konfigurácia bude priať vašim citovým záležitostiam.

Býk 21.4. - 21.5.

Za vašu momentálnu zlú náladu môže situácia na pracovisku. Nepodliehajte jej, nič vám nehrozí. Zbytočne by ste si komplikovali život. Môžete očakávať príjemnú správu od partnera.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dostanete ponuku, ktorá vám prinesie aj vysoký príjem. Nedajte sa však strhnúť. Premyslite si klady a zápory. Ozaj, ako bude vyzerať váš súkromný život?

Rak 22.6. - 22.7.

Zbytočné plytvanie vlastnou energiou neprospieva nikomu. Zatiaľ to je málo platné, aj keď možno nemáte taký pocit. Vaše šance sa však pomaly zvyšujú, buďte v strehu.




Všetky Horoskopy pre Utorok 18. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie